13.3 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΠοιος είναι ο νέος ΥΦΕΘΑ Γιάννης Κεφαλογιάννης

Ποιος είναι ο νέος ΥΦΕΘΑ Γιάννης Κεφαλογιάννης

Ο Γιάννης Αχιλλέα Κεφαλογιάννης είναι Έλληνας πολιτικός και δικηγόρος. Είναι εν ενεργεία Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία από το 2012 ενώ διετέλεσε Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών (2019-2021).

Βιογραφικά στοιχεία
Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο στις 18 Ιουνίου 1982. Είναι ο πρώτος γιος από τα τρία παιδιά του Αχιλλέα Κεφαλογιάννη, αδερφού και στενού συνεργάτη του πολιτικού Γιάννη Κεφαλογιάννη. Από την πλευρά του πατέρα του κατάγεται από παλαιά πολιτική οικογένεια των Ανωγείων Ρεθύμνου.

Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική και τις Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος John Nichoplas, υποτροφία που απονέμεται στον Έλληνα με τις καλύτερες επιδόσεις στο Πανεπιστήμιο Columbia. Αφού ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές συνέχισε την επιμόρφωση του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Harvard, αποκτώντας ειδίκευση στην τεχνική της διαπραγμάτευσης για δικηγόρους.

Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών σπουδών στη Νομική Αθηνών ασχολήθηκε με το φοιτητικό συνδικαλισμό ως εκλεγμένος μέλος του Σ.Φ. Νομικής και Υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής επι τρία συναπτά έτη. Υπήρξε μέλος της Κ.Ε. της ΟΝΝΕΔ.

Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά.

Επαγγελματική σταδιοδρομία
Ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα άσκησε τη δικηγορία ως συνεργάτης του δικηγορικού γραφείου του Αλέξανδρου Λυκουρέζου και ως ελεύθερος επαγγελματίας με ειδίκευση στο ποινικό και αστικό δίκαιο.

Πολιτική Σταδιοδρομία
Βουλευτής
Στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 εξελέγη Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Εκλογική Περιφέρεια Ρεθύμνου. Υπήρξε ο νεότερος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην ΙΕ’ Κοινοβουλευτική Περίοδο (28/06/2012 – 30/12/2014). Διετέλεσε Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων επι τρείς συναπτές κοινοβουλευτικές περιόδους ( ΙΕ’, ΙΣΤ’, ΙΖ’), εκλεγμένος με διακομματική πλειοψηφία. Το 2015 ψηφίστηκε από τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ως Τομεάρχης Άμυνας[1]. Το Φεβρουάριο του 2016 ορίστηκε Τομεάρχης Εξωτερικών[2] από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη και το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας[3].

Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών
Μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 ο Γιάννης Κεφαλογιάννης ορκίστηκε Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών[4], αρμόδιος για θέματα μεταφορών, στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2021.

Κυβερνητικό έργο
Υδατοδρόμια
Με τη ψήφιση του Ν.4663/2020 και την έκδοση του συνόλου της δευτερογενούς νομοθεσίας που απορρέει από αυτόν, απλουστεύθηκε περαιτέρω η διαδικασία ίδρυσης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης αεροδρομίων επί υδάτινων επιφανειών για τη λειτουργία δικτύων υδατοδρομίων στην Ελλάδα[5]. Στη βάση αυτού του πλαισίου χορηγήθηκε άδεια ίδρυσης στα υδατοδρόμια Βόλου και Ρεθύμνου[6] και Ίου[7] ενώ αδειοδοτήθηκαν για πρώτη φορά υδάτινα πεδία[8].

Θεωρητική εξέταση και πρακτική δοκιμασία υποψήφιων οδηγών
Ένα από τα πρώτα μέτρα που έλαβε κατά τη διάρκεια της θητείας του ήταν η επεξεργασία και η εισήγηση στη Βουλή του νόμου 4625/2019[9] με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι επιπτώσεις από τη μη διεξαγωγή των εξετάσεων για τη αρχική χορήγηση και ανανέωση αδειών οδήγησης, ως συνέπεια των ρυθμίσεων που είχε επιφέρει ο νόμος 4599/2019 και των κοινωνικών αντιδράσεων που αυτός προκάλεσε[10].

Με τον ίδιο νόμο δρομολογήθηκε θεσμικά και η διαδικασία κατάρτισης ενός νέου σχεδίου νόμου με τίτλο «Οδηγώντας με Ασφάλεια» με κύριο αντικείμενο τις θεωρητικές εξετάσεις και την πρακτική δοκιμασία υποψήφιων οδηγών, το οποίο παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο τον Φεβρουάριο του 2021[11] και δόθηκε προς διαβούλευση τον Μάιο του ίδιου έτους[12]. Μεταξύ των βασικών προβλέψεων του σχεδίου νόμου ήταν η καταγραφή της εξεταστικής διαδικασίας με οπτικοακουστικό υλικό[13], η απλούστευση και ψηφιοποίηση της διοικητικής διαδικασίας μέσα από ένα ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, ο εκσυγχρονισμός των εκπαιδευτικών εγχειριδίων[14], συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας νέων βιβλίων για ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως άτομα που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, με μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα ακοής, αλλά και την πρόβλεψη για την ίδρυση ιδιωτικών ειδικών κέντρων αξιολόγησης ικανότητας και προετοιμασίας οδήγησης για υποψήφιους οδηγούς με κινητικά προβλήματα.

Προσωρινή άδεια οδήγησης
Με το ν. 4663/2020 καθιερώθηκε η προσωρινή άδεια οδήγησης[15] με την οποία αντιμετωπίστηκε οριστικά το ζήτημα της πολύμηνης καθυστέρησης που απαιτείται για την έκδοση άδειας οδήγησης ενός νέου οδηγού. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δημιουργήθηκε εφαρμογή στην πλατφόρμα gov.gr με την οποία χορηγείται ψηφιακά βεβαίωση προσωρινής άδειας οδήγησης την επομένη ημέρα της επιτυχούς εξέτασης επιτρέποντας στο νέο οδηγό να οδηγήσει άμεσα[16].

Ψηφιακή διακυβέρνηση στον τομέα των Μεταφορών
Τον Ιανουάριο του 2020, εκπροσωπώντας το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υπέγραψε προγραμματική συμφωνία, την πρώτη που συνάφθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών (Ε.Π.Α.Δ), με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το οποίο εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς και ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης Λεωνίδας Χριστόπουλος[17].

Η συνεργασία αποσκοπεί στην απλούστευση και ψηφιοποίηση των διοικητικών διαδικασιών στους τομείς των επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών, της οδικής ασφάλειας[18], της βιώσιμης αστικής κινητικότητας καθώς και της διοικητικής λειτουργίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Το πρώτο έργο που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας ήταν η ψηφιοποίηση της διαδικασίας ανανέωσης αδειών[19] οδήγησης λόγω κλοπής, φθοράς ή απώλειας[20][21].

Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ)
Με το νόμο 4784/2021 θεσπίστηκε το πλαίσιο κατάρτισης των ΣΒΑΚ και ειδικότερα των διαδικασιών εκπόνησης, εξέτασης, έγκρισης, παρακολούθησης και εποπτείας τους[22]. Βασική στόχευση του νόμου ήταν η εξασφάλιση ενός ενιαίου τρόπου σχεδιασμού της κινητικότητας, με βάση τις αρχές της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού[23]. Μεταξύ των βασικών προβλέψεων του νόμου ήταν η καθιέρωση υποχρεωτικότητας για εκπόνηση ΣΒΑΚ για όλους τους Δήμους με πληθυσμό άνω των 30000 κατοίκων.

Με τον ίδιο νόμο δημιουργήθηκε το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της Mικροκινητικότητας, το οποίο θεσπίζει κανόνες για την κυκλοφορία των ηλεκτρικών προσωπικών ελαφρών οχημάτων , ρυθμίζονται θέματα αναφορικά με τον εξοπλισμό τους, τα απαραίτητα έγγραφα του χρήστη και τις προϋποθέσεις κατασκευής, διάθεσης στην αγορά και παροχής προς κοινόχρηστη χρήση τους[24][25].

Οδική Ασφάλεια
Στις 3 Φεβρουαρίου 2020 παρουσίασε στο Μουσείο Αυτοκινήτου το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Οδική Ασφάλεια[26]. Το σχέδιο θέτει ως εθνικό στόχο τη μείωση του αριθμού των νεκρών και των σοβαρά τραυματιών, κατά 50% έως το 2030 και προωθεί τις εξής πέντε προτεραιότητες:

1.Δημιουργία Εθνικού Παρατηρητήριου Οδικής Ασφάλειας για τη συλλογή αξιόπιστων και ποιοτικών δεδομένων.

2.Εκπόνηση δεκαετούς στρατηγικού σχέδιο με συγκεκριμένους στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα που θα το υλοποιεί ένα σταθερό σύστημα διακυβέρνησης.

3.Καλλιέργεια κυκλοφοριακής αγωγής μέσα από την εκπαίδευση και την επικοινωνία.

4.Αποτελεσματικό σύστημα επιβολής των κανόνων οδικής κυκλοφορίας.

  1. Βελτίωση της ασφάλειας των υποδομών και των οχημάτων.

Με την Πράξη 7 του Υπουργικού Συμβουλίου της 29/3/2021 συστήθηκε η Κυβερνητική Επιτροπή για την Οδική Ασφάλεια στην οποία ο Κεφαλογιάννης ορίστηκε Πρόεδρος[27] με αντιπρόεδρο τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου και μέλη τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέτα Μακρή και τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργο Γεωργαντά. Η Κυβερνητική Επιτροπή συνεδρίασε δύο φορές και έλαβε αποφάσεις μεταξύ άλλων για την ψηφιοποίηση της διαδικασίας βεβαίωσης και είσπραξης των προστίμων από παραβάσεις του ΚΟΚ καθώς και για τον οδικό χάρτη για την ενεργοποίηση του Εθνικού Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας.

Στις 26/6/2023, με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τοποθετήθηκε Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.