13.3 C
Athens
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣΣΣΕ: Παρουσία Κεφαλογιάννη σε εκδήλωση για τη δωρεά Μυελού των Οστών

ΣΣΕ: Παρουσία Κεφαλογιάννη σε εκδήλωση για τη δωρεά Μυελού των Οστών

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης παρέστη σήμερα, Δευτέρα 29 Απριλίου 2024, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γύρω από το ζήτημα της εθελοντικής δωρεάς αιμοποιητικών κυττάρων και τη σημασία της προσφοράς τους σε ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγιναν εθελοντές δότες μυελού των οστών 311 Σπουδαστές της Σχολής Ευελπίδων.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο κ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε ότι βασικοί άξονες της αλληλεγγύης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων προς την ελληνική κοινωνία για το 2024 θα αποτελέσουν η εθελοντική αιμοδοσία, η δωρεά μυελού των οστών και η ενημέρωση γύρω από αναπτυξιακές διαταραχές, όπως ο αυτισμός. Τόνισε πως δράσεις όπως η σημερινή, που αφορά στη δωρεά μυελού των οστών, επισφραγίζουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις διαχρονικά πρωτοστατούν και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες με ισχυρό κοινωνικό χαρακτήρα, αποδεικνύοντας καθημερινά ότι η ανιδιοτελής προσφορά είναι ηθική επιταγή, αλλά και θεμέλιο του στρατιωτικού βίου.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Καθηγητής κ. Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, ο Επιστημονικός Διευθυντής του Σωματείου «Σύλλογος Όραμα Ελπίδας» Καθηγητής κ. Στυλιανός Γραφάκος, ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» και Α’ Αντιπρόεδρος του Σωματείου «Σύλλογος Όραμα Ελπίδας» κ. Εμμανουήλ Παπασάββας, ο Διευθυντής του Κέντρου Εθελοντών Δοτών του Κέντρου Ενημέρωσης & Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητής κ. Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης, η Μαθήτρια 5ης της ΣΣΑΣ Ιατρικής και Δότρια Μυελού των Οστών κ. Μαρία Γκουτζαμάνη και ο Λήπτης Μυελού των Οστών κ. Παναγιώτης Κόκκινος, ενώ απέστειλε χαιρετισμό η Επικεφαλής του Board of Advisors και Γενική Γραμματέας του Σωματείου «Σύλλογος Όραμα Ελπίδας» κ. Δέσποινα – Ινώ Κωνσταντοπούλου.

Επίσης παρευρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, Εκπρόσωποι των Αρχηγών ΓΕΝ και ΓΕΑ, ο Διοικητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Υποστράτηγος Αναστάσιος Πολύχρονος, ο Στρατηγός ε.α. Επίτιμος Α/ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης.

Στον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφλογιάννης ανέφερε:

«Αποτελεί για μένα, ιδιαίτερη χαρά και εξαιρετική τιμή, να χαιρετίζω την έναρξη ενός κύκλου κοινωνικών δράσεων από τις Ένοπλες Δυνάμεις που θα λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια του 2024. Επιθυμούμε το έτος που διανύουμε να μείνει χαραγμένο στη μνήμη των Ελλήνων πολιτών ως ένα «Έτος Αλληλεγγύης». Όχι ως μια εξαίρεση σε έναν κανόνα –  και πως θα μπορούσε άλλωστε; Θα χρειάζονταν τόμοι ολόκληροι για να απαριθμήσει κανείς τη συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων σε κάθε όψη του κοινωνικού βίου. Αλλά ως επιστέγασμα μιας πορείας διαχρονικής προσφοράς σε κάθε τομέα: από τη διακομιδή ασθενών και τη δημιουργία έργων κοινής ωφελείας μέχρι την κατάσβεση πυρκαγιών και τη συνδρομή στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Σε όλες αυτές αλλά και πολλές άλλες περιπτώσεις οι Ένοπλες Δυνάμεις αποδεικνύουν ότι αποτελούν ζωτικό μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Οι φυσικές καταστροφές δεν κάνουν διακρίσεις ανάμεσα σε πολίτες και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.  Η έλλειψη γιατρών σε ένα περιφερειακό νοσοκομείο ή ένα κέντρο υγείας δεν επηρεάζει μόνο του πολίτες αλλά και τα μέλη των οικογενειών των στελεχών. Και από αυτή την άποψη, η έμπρακτη αλληλεγγύη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι απλώς ζήτημα μιας κυβερνητικής επιλογής. Εντάσσεται στο πνεύμα της αποστολής τους για την προάσπιση της ευημερίας των πολιτών, οι οποίοι και αυτοί με τη σειρά τους θα κληθούν να υπερασπίσουν την πατρίδα, όποτε αυτό χρειαστεί.

Βασικοί άξονες της αλληλεγγύης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων προς την ελληνική κοινωνία για το 2024 θα αποτελέσουν η εθελοντική αιμοδοσία, η δωρεά μυελού των οστών και η ενημέρωση γύρω από αναπτυξιακές διαταραχές, όπως ο αυτισμός. Οι δράσεις αυτές στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση και στον προβληματισμό του προσωπικού στα σημαντικά αυτά κοινωνικά θέματα, που απασχολούν μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας αλλά και στην παρότρυνση για εθελοντισμό και για προσφορά στον πλησίον. Στο πλαίσιο αυτό, δράσεις όπως η σημερινή, που αφορά στη δωρεά μυελού των οστών, επισφραγίζουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις διαχρονικά πρωτοστατούν και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες με ισχυρό κοινωνικό χαρακτήρα, αποδεικνύοντας καθημερινά ότι η ανιδιοτελής προσφορά είναι ηθική επιταγή, αλλά και θεμέλιο του στρατιωτικού βίου.

Κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας,

Κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Στρατού,

Κύριε Διοικητά της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων,

Κύριε Υπουργέ και επίτιμε Αρχηγέ,

Δικαίως είστε περήφανοι για την Σχολή προέλευσής σας. Όχι μόνο γιατί κατακτά θέσεις πρωτιάς σε διεθνείς στρατιωτικούς διαγωνισμούς, αποδεικνύοντας το άριστο επαγγελματικό και ακαδημαϊκό της επίπεδο, αλλά επιπλέον γιατί διακρίνεται για την κοινωνική της ευαισθησία και για την θετική ανταπόκριση σε δράσεις ανθρωπισμού και αλληλεγγύης όπως η σημερινή. Γνωρίζετε πολύ καλά, τη σπουδαιότητα που αποδίδει η πολιτική ηγεσία στις στρατιωτικές σχολές, ως «φυτώρια» των μελλοντικών ηγετών που θα κληθούν να γαλουχήσουν νέους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς αλλά και στρατεύσιμους, όλοι τους μέλη μιας κοινωνίας που οφείλει να είναι ευαισθητοποιημένη απέναντι στην ανθρώπινη νόσο και να ανταποκρίνεται άμεσα στην αγωνία χιλιάδων συνανθρώπων μας, χαρίζοντας απλόχερα ελπίδα. Ο όρκος «…μέχρι της τελευταίας ρανίδος του αίματός μου…» παίρνει σάρκα και οστά, όχι σε πολεμική σύρραξη, που όλοι απευχόμαστε, αλλά στον καθημερινό και σκληρό πόλεμο του ανθρώπου με την ασθένεια. Είμαι πεπεισμένος, ότι η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, θα δώσει σήμερα ηχηρό παρόν, θα μετουσιώσει σε πράξη, τα όσα ο Παύλος Μελάς αναφέρει στην επιστολή του προς τον «Νεαρό Εύελπι»: «Πολέμα για τα ιδανικά σου, για τα Ελληνικά Ιδανικά του Ανθρωπισμού».

Ευέλπιδες,

Άξιοι συνεχιστές της βαριάς κληρονομιάς της Σχολής, καλλιεργείστε το πνεύμα σας, διευρύνετε τους ορίζοντές σας, ενημερωθείτε και γίνετε πρότυπο ήθους και προσφοράς. Όντας ο ίδιος εθελοντής δότης μυελού των οστών, θα ήθελα να σας κάνω κοινωνούς της προσωπικής μου εμπειρίας και να σας μεταφέρω το ισχυρό αίσθημα ηθικής ικανοποίησης με τη συνεισφορά μου στη δεξαμενή ελπίδας ασθενών που χρήζουν μεταμόσχευσης. Όλοι μαζί, ως εθελοντές δότες μυελού των οστών, ας γίνουμε πρωταγωνιστές της ζωής.

Κύριε Πρόεδρε του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων,

Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, μας κατέστησε και επίσημα στρατηγικό σας σύμμαχο, σηματοδοτώντας την κοινή μας προσπάθεια για ενημέρωση και προσέλκυση εθελοντών δοτών. Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Όραμα Ελπίδας και το Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών, εργάζεστε ακούραστα και καταρρίπτοντας μύθους, αυξάνετε καθημερινά την ελπίδα επιβίωσης εκατοντάδων ασθενών. Το έργο όλων σας είναι άξιο θαυμασμού και είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς να σταθούμε αρωγοί στον ευγενή σκοπό σας. Με τις ευχές μου για τις Άγιες ετούτες ημέρες, της υπέρτατης θυσίας του Θεανθρώπου, θα ήθελα να επισημάνω ότι η δωρεά μυελού των οστών αποτελεί την πιο πηγαία και απτή απόδειξη προσφοράς προς τον συνάνθρωπο. Η σημερινή δράση έρχεται να προαναγγείλει και να επισφραγίσει στην πιο κατάλληλη χρονική στιγμή, και με τη στήριξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ένα έτος ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και προσφοράς, που βασίζεται στην αγάπη και την αλληλεγγύη. 

Καλή Ανάσταση!».