13.3 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΑποζημίωση Στελεχών ΕΔ λόγω Απόκτησης Αναγνωρισμένου Τίτλου Ξένης Γλώσσας

Αποζημίωση Στελεχών ΕΔ λόγω Απόκτησης Αναγνωρισμένου Τίτλου Ξένης Γλώσσας

Αγαπητό kranosgr,

το τελευταίο διάστημα είμαι κοινωνός πολλών παραπόνων από συναδέλφους που υπηρετούν σε Μονάδες της Κεντρικής Μακεδονίας. σχετικά με τη δυστοκία στην αποζημίωση της απόκτησης πιστοποιημένου τίτλου ξένων γλωσσών από την Υπηρεσία. Χαρακτηριστικά θα σας αναφέρω ότι για τα στελέχη της ΠΑ η διαδικασία αποζημίωσης έχει «κολλήσει» στο έτος 2017 και δεν σας το κρύβω πως και ο γράφων είναι ένας από αυτούς που αναμένει υπομονετικά να έρθει η σειρά του να αποζημιωθεί.

Είναι σαφές, πως η γνώση από τα στελέχη ξένων γλωσσών σε ικανοποιητικό επίπεδο, μόνο επ΄ωφελεία της ίδιας της Υπηρεσίας είναι. Άλλωστε δεν είναι μυστικό πως στην πλειονότητά τους, τα εγχειρίδια πτήσεων, τα τεχνικά εγχειρίδια, κτλ είναι στη μητρική γλώσσα του κατασκευαστή (δεν είναι μεταφρασμένα στην ελληνική γλώσσα). Ως εκ τούτου η πολύ καλή γνώση της αντίστοιχης ξένης γλώσσας είναι όχι μόνο επιθυμητή αλλά πολλές φορές και αναγκαία συνθήκη για την εργασιακή εξέλιξη του συναδέλφου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, είναι πως η κατοχή τίτλου της μητρικής γλώσσας του εκάστοτε κατασκευαστή είναι υποχρεωτική προϋπόθεση για την αναβίβαση κάποιου στελέχους σε εκπαιδευτή αέρος, τεχνικό επιθεωρητή αεροσκαφών κτλ.

Δυστυχώς η υπάρχουσα καθυστέρηση στην αποζημίωση των στελεχών (τριετής σχεδόν) παίζει ανασταλτικό παράγοντα:

1.         Τόσο στους στρατιωτικούς που θέλουν να αποκτήσουν τίτλο σπουδών αλλά έχουν οικονομική στενότητα (πλειοψηφία στελεχών ΕΔ).

2.         Όσο και σε αυτούς που κατάφεραν να αποκτήσουν τον εκάστοτε τίτλο ξένων γλωσσών Β2 και επιθυμούσαν να προχωρήσουν στον αντίστοιχο Γ2.

Υπενθυμίζω ότι εγκαίρως πέρυσι, στην ιστοσελίδα σας, είχαμε αναφέρει ποιο είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο που διέπει το εν λόγω θέμα, το οποίο και παρατίθεται στο ΦΕΚ 2170/ Β΄ / 7-6-2019 καθώς και τις πρωτοβουλίες της ΕΣΠΕΚΜ επί του θέματος .

Κατόπιν όλων των ανωτέρω και γνωρίζοντας προσωπικά την αγάπη σας για θέματα μέριμνας προσωπικού των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, παρακαλώ όπως αναδείξετε το εν λόγω θέμα.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Χαρίτων Χαριτίδης

Στρατιωτικός Συνδικαλιστής