13.3 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΕρωτήματα του ΕΜΘ Στρατιωτικού Συνδικαλιστή Παναγιώτη Βερβερίδη που στηρίζει το νέο σωματείο...

Ερωτήματα του ΕΜΘ Στρατιωτικού Συνδικαλιστή Παναγιώτη Βερβερίδη που στηρίζει το νέο σωματείο ΕΠΟΠ – ΕΜΘ

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

ως πρώην Αντιπρόεδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΕΣΠΕΑΜΘ) (παραιτήθηκα οικειοθελώς με κατατεθημένες της ενστάσεις μου για τυχόν παρατυπίες ) και ως ενεργός στρατιωτικός συνδικαλιστής, καθημερινά έρχομαι σε επαφή με μέλη της Ένωσης αλλά και συναδέλφους από άλλες περιοχές και ανταλλάσσουμε απόψεις για τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν το στράτευμα.

Θα ήθελα να σας εκμυστηρευτώ, πως το τελευταίο διάστημα γίνομαι αποδέκτης πολλών ανησυχιών και αποριών από συναδέλφους προερχόμενους από το θεσμό των ΕΜΘ (έχω υπάρξει και τομεάρχης  ΕΜΘ σε Ομοσπονδία). Ιδιαίτερα προβληματίζονται με αναρτήσεις ορισμένων κύκλων που τους προτρέπουν να κινηθούν δικαστικά για τις όποιες οικονομικές διεκδικήσεις τους, με τελευταία, αυτή του νέου μισθολογικού κλιμακίου που αιτούμαστε ως ΕΜΘ να υπάρξει.

Ορμώμενος λοιπόν από όσα ακούγονται επί του θέματος, θα ήθελα αρχικά να αναφέρω επί τροχάδην τις δημόσιες τοποθετήσεις που υπάρχουν και μετά να μοιραστώ μαζί σας κάποιους στοχασμούς.

1.         Η Ομοσπονδία ΠΟΜΕΝΣ ζήτησε πριν λίγο καιρό από τους συναδέλφους να κινηθούν νομικά εναντίων του Δημοσίου (δηλαδή του εργοδότη τους).

2.         Ο κύριος Αριστείδης Κασιδόπουλος ακολούθως, ο οποίος επί σειρά ετών ασχολείται ενεργά με θέματα που αφορούν το θεσμό των ΕΜΘ, τοποθετήθηκε στον πολύ γνωστό και έγκυρο ιστότοπο ΚRANOSGR.COM λέγοντας πως ήρθε σε επαφή με κύκλους του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι των διαβεβαίωσαν ότι όχι μόνο είναι γνώστες του θέματος αφού το ΥΠΕΘΑ τους έχει αποστείλει σχετική τροπολογία αλλά εξυφαίνονται και διαδικασίες για την επίλυσή του.

3.         Η Ομοσπονδία ΠΟΕΣ στη συνέχεια, με την πλέον ξεκάθαρη φωνή, πήρε θέση επίσης επί του θέματος ανακοινώνοντας με ανάρτηση της σε ιστότοπο πως δεν πρέπει να καταφύγουν δικαστικά οι συνάδελφοι ΕΜΘ καθώς το θέμα για το οποίο τους απασχολεί βρίσκεται στο Υπουργείο Οικονομικών και η υπόθεση σύντομα θα έχει αίσιο τέλος

Κατόπιν των ανωτέρω εύλογα πιστεύω γεννιούνται τα όποια  ερωτήματα σε Συναδέλφους:

1.         Πως είναι δυνατόν οι δύο Ομοσπονδίες, που έχουν μέλη του ΔΣ τους στο στρατιωτικό γραφείο του ίδιου του ΥΕΘΑ, να έχουν δυο τόσο αντικρουόμενες απόψεις για την έκβαση του εν λόγω θέματος.

2.         Εφόσον το θέμα το χειρίζεται το Υπ. Οικονομικών, πως θα κινηθούν οι συνάδελφοι δικαστικά εναντίων του ίδιου τους του εργοδότη (Δημόσιο) χωρίς αυτός επίσημα να έχει τοποθετηθεί τη θέση θα πάρει;

3.         Τυχόν δικαστικές πρωτοβουλίες, μήπως επιβαρύνουν το κλίμα και ενώ υπήρχε διάθεση για επίλυσή του, το περιπλέξουν περισσότερο;

4.         Τι γίνεται με τις άλλες δικαστικές διεκδικήσεις που έτρεξε το προηγούμενο έτος η ΠΟΜΕΝΣ (δώρα, νυχτερινή αποζημίωση); Γιατί τα στελέχη δεν έχουν καμία ενημέρωση για την έκβαση αυτών των υποθέσεων;

5.         Από τη στιγμή που τα μέλη των Ενώσεων που ανήκουν στην ΠΟΜΕΝΣ (πλην της ΕΣΠΕΚΜ) κλήθηκαν εν αγνοία τους να πληρώσουν ετήσια συνδρομή 18ευρώ (δεν υπέγραψαν ποτέ εντολή για παρακράτηση από το μισθό τους) γιατί δεν γίνεται η δικαστική διεκδίκηση από αυτά τα λεφτά και απαιτείται έξτρα οικονομική επιβάρυνση;

Κύριοι συνάδελφοι, ο ρόλος και η ίδρυσητων όποιον Στρατιωτικών Ενώσεων και κατά επέκτασης των αντίστοιχων Ομοσπονδιών είναι για να στηρίζουν έμπρακτα τα όποια δικαιώματα των μελών τους με πράξεις και να μην έχουν ρόλο παρατηρητή-εισηγητή. Πόσο μάλλον τώρα που τα ίδια τα μέλη τους, τους στηρίζουνοικονομικά από το υστέρημά τους.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω πως έχοντας ως παράδειγμα όλα τα παραπάνω, ένα είναι το στοίχημαπου πρέπει να κερδίσουμε καθώς είναι υποχρέωσή μας προς τους κόπους μας τόσων ετών.Να μην συνεχίζουμε να αφήνουμε τους άλλους να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Τώρα όσο ποτέ άλλοτε χρειάζεται η φωνή των ΕΜΘ να δυναμώσει, να ακούγετε, να έχει βάρος και ταυτότητα. Στηρίζω κι εγώ την κυοφορούμενη ίδρυση του Σωματείου ΕΜΘ-ΕΠΟΠ και θέτω εαυτόν στη διάθεση του.

Με εκτίμηση και χαιρετισμούς συναδελφικούς

Παναγιώτης Βερβερίδης

Στρατιωτικός Συνδικαλιστής