13.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣΤΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ ΑΡΜΑΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ 304 ΠΕΒ

ΤΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ ΑΡΜΑΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ 304 ΠΕΒ

Του Γεωργίου Βογιατζή

Αντιπροέδρου Σωματείου Εργαζομένων 304 ΠΕΒ

                Το 304 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσεως (304 ΠΕΒ) που έχει την έδρα του στον Αγ. Γεώργιο Βελεστίνου διατηρεί μεγάλη παράδοση πρωτοπόρας λειτουργίας στο πλαίσιο της δραστηριότητας του Τεχνικού Σώματος (ΤΧ) στο οποίο υπάγεται.

            Από το 1973 που έγιναν οι πρώτες προσλήψεις – εκπαιδεύσεις του προσωπικού μέχρι σήμερα αισίως εκπαιδεύτηκαν τέσσερις γενιές τεχνικού προσωπικού. Όλα αυτά τα χρόνια η εκπαίδευση ήταν διαρκής και επίπονη. Αυτές οι εκατοντάδες εργαζόμενοι από το πρώτο άρμα μάχης, που ανακατασκεύασαν το 1974 και συνέχισαν με μαζική παραγωγή από το 1975, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό προσπαθώντας να καταστήσουν τον Ελληνικό Στρατό (ΕΣ) όσο το δυνατόν πιο αυτόνομο. Κάθε χρόνο και λιγότερο εξαρτώμενος από ξένες βιομηχανίες καθίσταται ο ΕΣ από το 1976 λόγω της προσπάθεια όλων αυτών των ανθρώπων να δημιουργήσουν όλο και περισσότερα τμήματα του άρματος μάχης.

            Διαρκείς επεκτάσεις συνεργείων από το 1976, στοά βλητικών δοκιμών από το 1978, συνεργείο ερπυστριών και τροχών από το 1979 και άλλες βελτιώσεις προσθήκες έφεραν το 304 ΠΕΒ να έχει δημιουργήσει μια ισχυρή παράδοση τα τελευταία 40 χρόνια στους κόλπους του ΕΣ.

            Εμείς οι τωρινοί εργαζόμενοι του 304 ΠΕΒ είχαμε την υποχρέωση και το καθήκον να σταθούμε στο ύψος των προηγούμενων γενεών συναδέλφων μας. Μας δόθηκε λοιπόν η ευκαιρία να δείξουμε στο πανελλήνιο το έργο μας. Έργο που αποτελεί συνδυασμό ευρηματικότητας, εργατικότητας και άρτιας εκπαίδευσης.

            Η πρόσφατη κρίση στον Έβρο απαίτησε συνεργασία πολλών τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Σε αυτή τη συγκυρία είχαμε την ευκαιρία να καμαρώσουμε το ένα από τα τελευταία «παιδιά» μας. Τρία πλέον στο αριθμό στην υπηρεσία του ΕΣ.

            Όλυμπος, Δευκαλίων και Δαυίδ οι ονομασίες των Ειδικών πυροσβεστικών Αρμάτων που κατασκεύασε το 304 ΠΕΒ. Το τελευταίο πυροσβεστικό άρμα ο Δαυίδ συμμετείχε στις επιχειρήσεις στις Καστανιές Έβρου.

            Το εργοστάσιο έχει κατασκευάσει την περίοδο 2014 – 2017 παράλληλα με τη συνήθη παραγωγή κατασκεύασε τρία πυροσβεστικά άρματα για χρήση στα πεδία βολής αρμάτων.

            Το πυροσβεστικό άρμα έχει πλήρωμα δύο ατόμων, οδηγό και χειριστή. Χρησιμοποιήθηκαν διάφορα υλικά από άχρηστα πυροσβεστικά οχήματα σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η χωρητικότητά του είναι 12,5 τόνοι νερού και εμβέλεια ρίψης περί τα 35 μέτρα. Έχει τη δυνατότητα κατασβέσεως πυρκαγιών σε ιδιαίτερα δύσβατες περιοχές αφού η δεξαμενή και το πυροσβεστικό «πυροβόλο» εκτοξεύσεως πυροσβεστικού υγρού εδράζονται πάνω σε σκάφος του γνωστού άρματος μάχης Leopard – 1A5. Αποτέλεσμα η εύκολή κίνηση του υβριδικού πυροσβεστικού άρματος σε εδάφη με μεγάλη κλίση όπου δεν δύναται να προσεγγίσει άλλο τροχοφόρο όχημα.

            Τα τρία άρματα έχουν λάβει τη σχετική πιστοποίηση από την πυροσβεστική υπηρεσία και στη συνέχεια κατανεμήθηκαν ένα αν πεδίο βολών αρμάτων (ΠΒΑ) Λιτοχώρου, Ξάνθης και Λέσβου.

            Αυτές οι στιγμές δικαίωσης των κόπων μας είναι που μας οπλίζουν με δύναμη και αντοχή να συνεχίσουμε το καθημερινό δύσκολο έργο μας τιμώντας την παράδοση του εργοστασίου που υπηρετούμε και δίνοντας υλικό και έμπνευση και για τις γενιές εργαζομένων που θα μας διαδεχθούν