13.3 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΤραγωδία στην Λιβύη: Επιζήσαντες ζητούν ποινική δίωξη για κακούργημα

Τραγωδία στην Λιβύη: Επιζήσαντες ζητούν ποινική δίωξη για κακούργημα

Η ΠΑ τιμά τη μνήμη της Ανδρεαδάκη

Χρήστος Μαζανίτης

Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΑ χθες πραγματοποιήθηκε τελετή ονοματοδοσίας του Αμφιθεάτρου του 251 ΓΝΑ σε Αμφιθέατρο «Υποπτεράρχου (ΥΝ) Ευαγγελίας Ανδρεαδάκη». Παράλληλα, δικηγόρος που εκπροσωπεί τις οικογένειες επιζησάντων της τραγωδίας στην Λιβύη κατέθεσε έγκληση ενώπιον του εισαγγελέως Στρατοδικείου Αθηνών, με την οποία ζητείται η ποινική δίωξη όλων των υπευθύνων για ένα κακούργημα και τέσσερα πλημμελήματα.

Χθες, η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας τιμούσε ένα από τα θύματά της, που έχασε τη ζωή της την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023 εν ώρα καθήκοντος, συμμετέχοντας σε αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη.

Στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (251ΓΝΑ), παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Ιωάννη Κεφαλογιάννη, πραγματοποιήθηκε η τελετή ονοματοδοσίας του Αμφιθεάτρου του Νοσοκομείου σε Αμφιθέατρο «Υποπτεράρχου (ΥΝ) Ευαγγελίας Ανδρεαδάκη».

Στην τελετή έδωσε το «παρών» η οικογένεια της άτυχης αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας ενώ παραβρέθηκαν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Υγειονομικού ΓΕΑ, Υποπτέραρχος (ΥΙ) Παναγιώτης Κωστόπουλος και ο Διοικητής του 251ΓΝΑ, Ταξίαρχος (ΥΙ) Κωνσταντίνος Σιαφάκας.

Σε μία έντονα συγκινησιακή ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της πλάκας που φέρει το όνομα της πεσόντος Υποπτεράρχου.

Ποινική Δίωξη

Παράλληλα, χθες, ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Μορτόπουλος εκπροσωπώντας οικογένειες επιζησάντων της τραγωδίας στην Λιβύη κατέθεσε έγκληση ενώπιον του εισαγγελέως Στρατοδικείου Αθηνών, με την οποία ζητείται η ποινική δίωξη όλων των υπευθύνων για ένα κακούργημα και τέσσερα πλημμελήματα.

Όπως αποκαλύπτει ο κ. Μορτόπουλος οι στρατιωτικοί που εκπροσωπεί «δεν γνώριζαν την αποστολή που θα εκτελέσουν, κινούνταν σε έναν δρόμο με ένα άθλιο οδόστρωμα, μέσα σ’ ένα κινέζικο λεωφορείο το οποίο δεν πληρούσε κανενός είδους συνθήκες ασφάλειας από αυτές που έχουμε στην Ευρώπη, το οποίο συνοδευόταν από δύο οχήματα, τα οποία απέτυχαν να σχηματίσουν φάλαγγα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έγκλησης που κατέθεσε στον Στρατιωτικό Εισαγγελέα τα μέλη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που συμμετείχαν στην αποστολή «Επιλέχθηκαν την Πέμπτη το απόγευμα ορισμένοι από αυτούς με μόνο κριτήριο να είναι άγαμοι. Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου περίπου στις 11.00 το πρωί επιβεβαιώθηκε η αποστολή. Το Σάββατο ήταν η μέρα προετοιμασίας και την Κυριακή η ημέρα αναχώρησης και άφιξης στο αεροδρόμιο, όπου ρητά αναφέρεται να υπάρξει τηλεοπτική κάλυψη κατά τη διάρκεια της οποίας στην ΕΡΤ- σαν στρατιωτικός επί 20 χρόνια εγώ είδα καθαρά τα πρόσωπα και την δερματοστιξία τον καταδρομέων- κάτι που στο χώρο του στρατεύματος είναι απλά απαράδεκτο. Ουδέποτε αποκαλύπτεται το πρόσωπο και η δερματοστιξία ενός ανθρώπου, ο οποίος εργάζεται πίσω από τις γραμμές του εχθρού και θα χρειαστεί αυτή την μυστικότητα για να διαφύγει».

Ο κ. Μορτόπουλος αφήνει αιχμές για την προεργασία που είχε κάνει ο υπεύθυνος του υπουργείου Εξωτερικών στην Λιβύη αλλά και για τις πληροφορίες που παρείχε στην συνέχεια. Όπως αναφέρει, ο υπεύθυνος του υπουργείου Εξωτερικών, ερωτήθηκε σχετικά με το ποιοι ήταν αυτοί που επέβαιναν στο μοιραίο τζιπ που συγκρούστηκε με τον λεωφορείο της ελληνικής αποστολής. Όπως είχε γίνει γνωστό επρόκειτο για μέλη ΜΚΟ. «Η οργάνωση η οποία δίνει στην αναφορά του το υπουργείου Εξωτερικών, η οποία ονομάζεται “HELP FOR BENGHAZI” δεν υφίσταται σε κανέναν κατάλογο απολύτως. Δεν υφίσταται απολύτως σε κανένα site, δεν υφίσταται στο ReliefWeb, που είναι ένας κοινός χώρος μέσα στον οποίο αναπτύσσονται αυτές οι οργανώσεις, ανταλλάσσουν πληροφορίες εδάφους, αναζητούν προσωπικό και δημοσιεύουν ευρήματα σε διάφορες χώρες που έχουν πρόβλημα-κρίση-πόλεμο. Πρόκειται λοιπόν για μία οργάνωση της οποίας δε γνωρίζουμε τίποτα» λέει.

Και καταλήγει: «Μέχρι σήμερα δεν έχει κανένας ενημερωθεί για τη φύση της αποστολής. Λέμε την λέξη ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά μην ξεχνάμε ότι έχουμε παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια σε πάρα πάρα πολλά περιβάλλοντα με το στράτευμα και πάντοτε είχαμε την προστασία που έπρεπε. Mετά την έγκληση, θα υπάρξει μία ποινική διαδικασία και αργότερα θα γίνει αγωγή η οποία θα εκδικαστεί στα διοικητικά δικαστήρια, δεδομένο ότι το σύνολο των ανθρώπων οι οποίοι έδρασαν και επέφεραν αυτό το άσχημο αποτέλεσμα ή άφησαν να επέλθει αυτό το άσχημο αποτέλεσμα έχουν δημόσια ιδιότητα και συνεπώς έχουμε αρμοδιότητα των διοικητικών δικαστηρίων».

Δείτε φωτογραφίες:

ΠΗΓΗ: https://www.enikos.gr