13.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣτην πρώτη γραμμή τα στρατιωτικά νοσοκομεία - Αυξάνονται κρούσματα και νοσηλείες γρίπης...

Στην πρώτη γραμμή τα στρατιωτικά νοσοκομεία – Αυξάνονται κρούσματα και νοσηλείες γρίπης και COVID-19

(Φωτό αρχείου)

Αυξάνονται κρούσματα και νοσηλείες γρίπης και COVID-19: 150 χιλιάδες οι εμβολιασμοί για κορονοϊό και πάνω από 2,5 εκατ. για γρίπη

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες, με αφορμή διαφαινόμενη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 και γρίπης το επόμενο διάστημα. Οι εμβολιασμοί που έχουν γίνει δεν επαρκούν για τη θωράκιση των ευπαθών ομάδων, όπως λένε.

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού έδειξαν “τα δόντια τους” την τελευταία εβδομάδα, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς, ξεκίνησε και επισήμως η επιδημία της γρίπης στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, παρατηρούνται αυξημένα κρούσματα, αλλά και νοσηλείες COVID-19 στα νοσοκομεία όλης της χώρας, με τις εισαγωγές ασθενών σε απλές κλίνες να πλησιάζουν τις 1.000 (991 συγκεκριμένα), αυξημένες κατά 153 σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Το ίδιο ισχύει και με τη γρίπη. Η θετικότητα στα τεστ τις τελευταίες ημέρες, ξεπέρασε το 10% κάτι που -σύμφωνα με τους γιατρούς- αποτελεί ορόσημο για την έναρξη της εποχής της γρίπης.

Την ίδια στιγμή, τέσσερις άνθρωποι έχασαν ήδη τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης και ακόμη 10 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με επιπλοκές από τον ιό.

Οι επιστήμονες και οι κλινικοί γιατροί που βλέπουν τις νοσηλείες να “σκαρφαλώνουν” και τους θαλάμου στα νοσοκομεία και τις πνευμονολογικές κλινικές να γεμίζουν ξανά, κάνουν έκκληση για εμβολιασμό.

“Πρέπει οι ευπαθείς ομάδες να κάνουν το αντιγριπικό και πρέπει να κάνουν και το φετινό επικαιροποιημένο εμβόλιο της COVID-19”, τονίζει μιλώντας στο iatropedia.gr η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων στην Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Σωτηρία, Γαρυφαλλιά Πουλάκου και προσθέτει:

“Όσοι δεν έχουν τελειωμένο τον εμβολιασμό τους για τον πνευμονιόκοκκο θα πρέπει να κάνουν μια δόση από το καινούργιο εμβόλιο του πνευμονιοκόκκου”, επισημαίνει.

Πόσα εμβόλια έχουν γίνει μέχρι σήμερα

Γρίπη

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που διαθέτει το iatropedia.gr, έως τις 10/12/2023 έχουν διενεργηθεί σε όλη την επικράτεια 2.592.428 εμβολιασμοί κατά της γρίπης. Εξ αυτών οι 1.533.434 έγιναν με συνταγή γιατρού και οι υπόλοιποι 1.058.994 δίχως συνταγή, απευθείας από τα φαρμακεία με απλή επίδειξη ΑΜΚΑ.

Το μέσο ημερήσιο πλήθος εμβολιασμών είναι 37.035, ενώ το 62,2% των εμβολιασμένων είναι άτομα άνω των 60 ετών.

Η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία εμβολιασμένων με ποσοστό 13,9% είναι τα άτομα που φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα που έχουν υποκείμενο νόσημα.

COVID-19

Σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, μέχρι και τις 08/12/2023 έως τις 10:00 το πρωί, με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο της Pfizer XBB έχουν:

  • Προγραμματιστεί 22.448 μελλοντικά ραντεβού
  • Πραγματοποιηθεί 123.952 εμβολιασμοί

Οι πραγματοποιημένοι εμβολιασμοί ανά ηλικία έχουν ως εξής:

  • Πολίτες 12 και άνω: 123.729 εμβολιασμοί (εξ ’αυτών το 79,3% αφορά πολίτες άνω των 60 ετών)
  • Πολίτες 5-11 ετών: 203 εμβολιασμοί
  • Πολίτες 6 μηνών έως 4 ετών: 20 εμβολιασμοί

Τα μελλοντικά ραντεβού ανά εμβόλιο έχουν ως εξής:

  • Πολίτες 12 και άνω: 22.108 ραντεβού
  • Πολίτες 5-11 ετών: 43 ραντεβού
  • Πολίτες 6 μηνών έως 4 ετών: ραντεβού

Σύμφωνα με την Καθηγήτρια κ. Πουλάκου, στους εμβολιασμούς κατά της γρίπης “τα πράγματα είναι πιο δεκτικά από την πλευρά του πληθυσμού”, ωστόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο με το εμβόλιο κατά της COVID-19.

“Είμαστε χαμηλά ακόμη θα θέλαμε παραπάνω. Σημασία έχει, πως αυτό που βλέπουμε εμείς στην πράξη στα νοσοκομεία, είναι πως οι άνθρωποι που θα έπρεπε να εμβολιαστούν δεν έχουν προσέλθει”, καταλήγει.