13.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣχέδιο για διπλό μπόνους στο Δημόσιο. Μήπως να ξεκινήσει από τις ΕΔ;...

Σχέδιο για διπλό μπόνους στο Δημόσιο. Μήπως να ξεκινήσει από τις ΕΔ; Η εύστοχη επισήμανση του Αρχισμηνία Σωτήρη Ντέλλα

Του Ηλία Προύφα

Πριμ παραγωγικότητας σε συγκεκριμένες θέσεις του Δημόσιου Τομέα, σχεδιάζει η Κυβέρνηση και συγκεκριμένα το οικονομικό επιτελείο της.

Την παρακάτω είδηση την οποία δημοσιεύει σήμερα η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, σχολιάζει εύστοχα στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο τέως ”χακί” συνδικαλιστής Αρχισμηνίας Σωτήρης Ντέλλας, ο οποίος προτείνει το σχέδιο της κυβέρνησης να εφαρμοσθεί πρώτα στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με την πρόταση του ιδρυτικού μέλους της ΕΣΠΕ Λάρισας, Σωτήρη Ντέλλα, ο οποίος ήταν από τους πρώτους που είχε ζητήσει να συμπεριληφθεί το υγειονομικό προσωπικό των ΕΔ, στο κοινωνικό μέρισμα.

Όσον αφορά τις πληροφορίες της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, αναφέρουν χαρακτηριστικά:

Τριπλή παρέμβαση υπέρ των δημοσίων υπαλλήλων σχεδιάζει η κυβέρνηση: μπόνους για όσους εργάζονται σε κάποιες επιλεγμένες υπηρεσίες, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2023 και ένα νέο πλαίσιο για την προσέλκυση εξειδικευμένων στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα.

Εξηγώντας το σχέδιο, υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού επιτελείου είπε χθες πως αναμένονται σύντομα οι προτάσεις του υπουργού Εσωτερικών για το νέο σύστημα μπόνους, που θα εφαρμοστεί πιλοτικά από φέτος, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με την περιγραφή που περιλαμβάνεται στο Ελλάδα 2.0, δηλαδή το σχέδιο του Ταμείου, το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα θα απευθύνεται σε έως 6.000 υπαλλήλους, κυρίως τις τεχνικές υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης και η κεντρική ιδέα είναι να επιβραβεύονται για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Η πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε χθες ότι η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα ανέλθει περίπου σε 10 εκατ. ευρώ, αλλά το ελληνικό Δημόσιο θα μπορεί να συνεισφέρει στη συνέχεια από πόρους του προϋπολογισμού, εφόσον το σύστημα μονιμοποιηθεί.

Η περίπτωση του ΕΦΚΑ, που χρειάστηκε να επιταχύνει την έκδοση συντάξεων, θα μπορούσε να είναι ένα τέτοιο παράδειγμα επιβράβευσης υπαλλήλων, με βάση την επίδοσή τους.  Οι επιτροπές διαγωνισμών στο Δημόσιο, σύμφωνα με την πηγή, είναι επίσης τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση. Ειδικά για τις επιτροπές διαγωνισμών, στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν οπωσδήποτε να τις επιβραβεύσουν για να επισπεύσουν και τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οπως εξήγησε, το μπόνους θα μπορούσε να δίδεται σε δύο κατηγορίες υπαλλήλων: αυτούς που επιτυγχάνουν έναν συγκεκριμένο στόχο, ο οποίος αποτελεί σε κάποια δεδομένη στιγμή προτεραιότητα της κυβέρνησης, αλλά και αυτούς που υπηρετούν σε κρίσιμες υπηρεσίες  και επιτυγχάνουν επίσης μετρήσιμους στόχους σε μόνιμη βάση. Το πρώτο κομμάτι, το πιο ευέλικτο, θα βρίσκεται στα χέρια των υπουργών. Το σύστημα θα αρχίσει να εφαρμόζεται ουσιαστικά από το 2023 και σε μεγαλύτερη έκταση το 2024.

Υπό διαμόρφωση το νέο πλαίσιο για την προσέλκυση εξειδικευμένων στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα.

Σε κάθε περίπτωση, η πηγή τόνισε ότι «δεν ψάχνουμε να βρούμε έναν ακόμη τρόπο παροχής επιδομάτων».

Αν το σύστημα επιβράβευσης αφορά λίγους, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, η εισφορά αλληλεγγύης αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και η πηγή του οικονομικού επιτελείου είπε ότι παραμένει στόχος της κυβέρνησης για το 2023. Ωστόσο, αυτό θα εξαρτηθεί, όπως εξήγησε, από την εξασφάλιση του απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου, η οποία με τη σειρά της θα προκύψει ως αποτέλεσμα των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα που  θα τεθούν με βάση τους νέους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας. Σημειώνεται ότι η εξεύρεση δημοσιονομικού χώρου είναι απαραίτητη, όχι μόνο για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στο Δημόσιο τομέα, αλλά και για τη διατήρησή της στον ιδιωτικό τομέα, όπου προς το παρόν εφαρμόζεται ως προσωρινό μέτρο. Η επέκταση της απαλλαγής στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους έχει κόστος περίπου 400 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 800 εκατ. ευρώ είναι το κόστος για τον ιδιωτικό τομέα, όπου εφαρμόζεται.

Στο τρίτο μέτωπο, της προσέλκυσης εξειδικευμένων στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα, η πηγή σημείωσε ότι «υπάρχουν αδυναμίες, αναντιστοιχίες του ενιαίου μισθολογίου με τα ισχύοντα στον ιδιωτικό τομέα που δυσκολεύει την προσέλκυση ικανών στελεχών». Εν μέρει, το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να λυθεί με το σύστημα μπόνους, είπε. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν ενδεχομένως και άλλες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δεν προβλέπονται για το τρέχον έτος.

Προς το παρόν, πάντως, δεν αναζητούν στελέχη υψηλής εξειδίκευσης από τον ιδιωτικό τομέα  ούτε  για την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία επρόκειτο να στελεχωθεί από ένα μείγμα στελεχών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.  Η επιλογή που έγινε ήταν να προσληφθούν από τον ιδιωτικό τομέα μόνο νέοι, περίπου 12, για υποστηρικτικές υπηρεσίες  και η σχετική προκήρυξη μόλις βγήκε. Τα υπόλοιπα 25-26 άτομα θα προέλθουν από το Δημόσιο.