13.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΕΘΑ ΣΤΟ DEFENCE AND CYBER SECURITY FORUM ΤΗΣ ACEBA ΣΤΗ...

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΕΘΑ ΣΤΟ DEFENCE AND CYBER SECURITY FORUM ΤΗΣ ACEBA ΣΤΗ ΛΑΕΔ

Την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 21, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος παρευρέθη στο Defence and Cyber Security Forum της Αμερικανικής Κεντρικής Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Ένωσης (American-Central European Business Association – ACEBA), που διοργανώθηκε από την ACEBA με την συνδρομή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ) και έλαβε χώρα στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ) στην Αθήνα.

            Tο εν λόγω Forum παρεβρέθησαν επίσης η Α.Ε. Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) στην Ελλάδα κ. Geoffrey R. Pyatt, o Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ Αντιναύαρχος (Μ) ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος ΠΝ, ο Προέδρος της ACEBA James Burchfield, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) κ. Αναστάσιος Ροζολής, καθώς και άλλοι διακεκριμένοι καλεσμένοι.

            Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της ACEBA και το σύνολο των προσκεκλημένων για την παρουσία και την συμμετοχή τους και επεσήμανε την αξία του Forum στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

            Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο πολύπλοκο περιβάλλον στο οποίο οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εκτελούν την αποστολή τους, συμβάλοντας στην ενίσχυση ήδη υφιστάμενων στρατιωτικών διμερών και πολυμερών σχέσεων και στην καθιέρωση νέων, με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας και τον σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, συμβάλλοντας στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

            Στη συνέχεια τόνισε τη σημαντική ενίσχυση των δραστηριοτήτων επιχειρησιακής εκπαίδευσης μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στο πλαίσιο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας τους, στην αξία της διατήρησης της δυναμικής της και στη δυνατότητα για περαιτέρω ενίσχυσή της, καθώς και στην συμβολή της Α.Ε. Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Geoffrey R. Pyatt σε αυτήν την κατεύθυνση.

            Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας για την επόμενη δεκαπενταετία και στην σημασία της συμμετοχής της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας σε αυτό, και επεσήμανε ότι με την απόκτηση των νέων μαχητικών Αεροσκαφών RAFALE, των Φρεγατών πολλαπλού ρόλου Belh@ra, των νέων Ελικοπτέρων MH-60R, των νέων Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης M-1117, καθώς και με την αναβάθμιση των F-16 Blk 52+ Adv σε Viper, των Αεροσκαφών Ναυτικών Επιχειρήσεων P3B Orion και των Πυραυλικών Συστημάτων Μεγάλου Βεληνεκούς και Πολλαπλού Ρόλου όπως και με την Εν Συνεχεία Υποστήριξη των Ελικοπτέρων CH-47D CHINOOK (FOS), οι Ένοπλες Δυνάμεις όχι μόνο διατηρούν και αναβαθμίζουν τις υφιστάμενες δυνατότητες τους, αλλά αποκτούν και νέες.

            Ολοκληρώνοντας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε την συμβολή του Forum στην συνεργασία μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών των δύο Χωρών, καθώς και στη σημασία της διεύρυνσης της υφιστάμενης μακροχρόνιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας.