13.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΜόλις 39,5 από τα 270 στρέμματα του ΚΕΜΧ παραχωρούνται στη Περιφέρεια

Μόλις 39,5 από τα 270 στρέμματα του ΚΕΜΧ παραχωρούνται στη Περιφέρεια

Το ΓΕΣ έχει ήδη γνωματεύσει για τη μη επιχειρησιακή αναγκαιότητα τμήματος έκτασης 39.572,52 τ.μ. με τις υφιστάμενες σε αυτό κτιριακές εγκαταστάσεις, συνολικού μικτού εμβαδού 6.895,70 τ.μ. από το στρατόπεδο «Συνταγματάρχη ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ» στο Ναύπλιο, προκειμένου να στεγασθούν σε αυτό Υπηρεσίες της Π.Ε. Αργολίδας.

Αυτό αποκάλυψε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος απαντώντας σε ερώτηση που του υπέβαλε ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος προ τεσσάρων εβδομάδων.Εικόνα

Από τα 270 στρέμματα παραχωρούνται λιγότερα από 40

Όπως ξεκαθαρίζει ο ΥΠΕΘΑ, το τμήμα του ΚΕΜΧ που θα παραχωρηθεί σύμφωνα με τις Τεχνικές Εκθέσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου που έχουν διαβιβασθεί στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), θα αφορά στη στέγαση και στη λειτουργία των Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας.

Οι τελικές συμβάσεις, σύμφωνα με τον υπουργό, δεν έχουν υπογραφεί ακόμα, αλλά φαίνεται πως έχουμε να κάνουμε με μια τυπική υπόθεση. «Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δια του ΤΕΘΑ, ως ιδιοκτήτης των υπόψη ακινήτων θα προχωρήσει στην υπογραφή σχετικών συμβάσεων, με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αξιοποιώντας παράλληλα την ακίνητη περιουσία του, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία», αναφέρει ο ΥΠΕΘΑ.

Να σημειωθεί πως ο χώρος που καταλαμβάνει το ΚΕΜΧ είναι 270 στρέμματα (270.000.000 τ.μ.). Η έκταση όμως που παραχωρεί το ΓΕΣ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν ξεπερνά τα 40 στρέμματα (39.572,52 τ.μ.), όπως ξεκαθάρισε ο ΥΠΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος.Εικόνα

Ο Δήμος Ναυπλιέων με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου από τις 13 Φεβρουαρίου του 2018 είχε ζητήσει ολόκληρη την έκταση του ΚΕΜΧ για να στεγάσει υπηρεσίες και να δημιουργήσει χώρους αναψυχής. Ωστόσο αυτή δεν του παραχωρήθηκε.

Μάλιστα ο τότε βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Μανιάτης τον Νοέμβριο του 2018 είχε ζητήσει να γίνει Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών για το στρατόπεδο, με την τότε υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Μαρία Κόλλια Τσαρούχα να του απαντά πως δεν έχει παρθεί καμία απόφαση για το μέλλον του.

Γιατί δεν παραχωρείται ολόκληρη η έκταση του ΚΕΜΧ

Όπως πρώτος είχε αποκαλύψει ο anagnostis το σχέδιο για το στρατόπεδο του Ναυπλίου περιλάμβανε την κατασκευή ξενώνων όπου θα φιλοξενούνται αξιωματούχοι του Ελληνικού στρατού και του ΝΑΤΟ με τις οικογένειές τους. Αυτό αφορούσε το «φιλέτο» του ΚΕΜΧ που βλέπει προς την οδό Ασκληπιού.

Οι πρώτοι ξενώνες που κατασκευάστηκαν με μασονική δωρεά, ετοιμάστηκαν σε χρόνο ρεκόρ και παραδόθηκαν στις 18 Δεκεμβρίου 2019, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι.

Το κομμάτι που θα περίσσευε, το διεκδικούσαν η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Ναυπλιέων, με την πρώτη να είναι αυτή που το παίρνει τελικά με μια κίνηση «ματ» του νέου περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα. Σε αυτή την περίπτωση, τα δύο τμήματα του στρατοπέδου θα χωρίζονταν με ειδική περίφραξη, κάτι που αναμένεται να συμβεί όταν υπογραφεί και η τελευταία πράξη της παραχώρησης στην Περιφέρεια.Εικόνα

Στεφανής Νίκας

Η στρατιωτική «μορφή» τμήματος του στρατοπέδου θα διατηρηθεί, ώστε να εξασφαλιστεί η φύλαξη των «υψηλών» φιλοξενούμενων στους πολυτελείς ξενώνες που δημιουργήθηκαν.

Αναλυτικά η απάντηση του ΥΠΕΘΑ σε Βελόπουλο:

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο βουλευτής κύριος Κυριάκος Βελόπουλος με θέμα «Παραχώρηση δυο ακόμη στρατοπέδων στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου», σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο συνέργειας και στήριξης των αναγκών των OTA Α’ και Β΄ βαθμού, συνδρομής στον περιορισμό του κόστους λειτουργίας τους, καθώς και εξυπηρέτησης των τοπικών κοινωνιών, έκανε δεκτό αίτημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για παραχώρηση χώρων στρατοπέδων.

Σε υλοποίηση αυτού το ΓΕΣ έχει ήδη γνωματεύσει, για τη μη επιχειρησιακή αναγκαιότητα τμήματος έκτασης 47.344,50 τ.μ. με τις υφιστάμενες σε αυτό κτιριακές εγκαταστάσεις, συνολικού μικτού εμβαδού 7.900 τ.μ. από το στρατόπεδο «Στρατηγού ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ Θ.» στην Τρίπολη, προκειμένου να στεγασθούν σε αυτό Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας και για τη μη επιχειρησιακή αναγκαιότητα τμήματος έκτασης 39.572,52 τ.μ. με τις υφιστάμενες σε αυτό κτιριακές εγκαταστάσεις, συνολικού μικτού εμβαδού 6.895,70 τ.μ. από το στρατόπεδο «Συνταγματάρχη ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ» στο Ναύπλιο, προκειμένου να στεγασθούν σε αυτό Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας.

Τα παραπάνω τμήματα των στρατοπέδων, σύμφωνα με τις Τεχνικές Εκθέσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου που έχουν διαβιβασθεί στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), θα αφορούν στη στέγαση και στη λειτουργία των Υπηρεσιών των Περιφερειακών Ενοτήτων Αρκαδίας και Αργολίδας, αντίστοιχα.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δια του ΤΕΘΑ, ως ιδιοκτήτης των υπόψη ακινήτων θα προχωρήσει στην υπογραφή σχετικών συμβάσεων, με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αξιοποιώντας παράλληλα την ακίνητη περιουσία του, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία.

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟ

ΠΗΓΗ: https://anagnostis.org/article/molis-395-apo-ta-270-stremmata-toy-kemh-parahoroyntai-sti-perifereia