13.3 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΜισθολογικές Αυξήσεις Στρατιωτικών. Επιστολή του Υπολοχαγού Βάιου Τσαπρούνη

Μισθολογικές Αυξήσεις Στρατιωτικών. Επιστολή του Υπολοχαγού Βάιου Τσαπρούνη

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΥ ΕΠΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ «ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ, ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ»

του

Προέδρου της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ.)

Υπολοχαγού (ΥΠ-Π) Βάιου Τσαπρούνη

          Απογευματινές ώρες της 11ης Ιουλίου 2023 αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση (μόλις για μία εβδομάδα!) στην ιστοσελίδα του open.gov σχέδιο νόμου, το οποίο προβλέπει αυξήσεις στις οικονομικές απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων, μεταξύ των οποίων και των Στρατιωτικών.

          Οι Στρατιωτικοί, αμείβονται από την 01.01.2017 και μετά, με νέο μισθολόγιο, καταρτισμένο από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το οποίο ξέφευγε από την εισοδηματική πολιτική των επιδομάτων, συγχωνεύοντας τα ήδη υπάρχοντα στο βασικό μισθό. Για να υπάρξει όμως, σύμφωνα με τη γνώμη του νομοθέτη, μία διαφοροποίηση από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και να δοθεί ένας ιδιαίτερος χαρακτήρας, ο οποίος να χαρακτηρίζει το μισθολόγιο ως ειδικό, διατηρήθηκαν τα επιδόματα της οικογενειακής παροχής, των ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και της θέσης ευθύνης για τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς, ενώ για πρώτη φορά θεσπίστηκε το επίδομα παραμεθορίου, καθώς και η αποζημίωση για τη νυκτερινή απασχόληση.

          Με το «νέο» μισθολόγιο που φέρνει το Υπουργείο Οικονομικών στη διαβούλευση, έρχονται οι εξής κύριες διαφοροποιήσεις:

          –  Αύξηση 8,97% στους βασικούς μισθούς.

          – Αύξηση μηνιαίας οικογενειακής παροχής κατά 20 ευρώ για το πρώτο τέκνο και κατά 50 ευρώ από το δεύτερο και μετά.

          – Αύξηση του επιδόματος θέσης ευθύνης από 9 ευρώ για τον Ταγματάρχη, έως 165 ευρώ για τον κ. Α/ΓΕΕΘΑ.

          –  Αύξηση του επιδόματος παραμεθορίου κατά 30 ευρώ.

          Εξετάζοντας τί τελικά κερδίζει (α) ένας ΕΠΟΠ Λοχίας με 10 χρόνια υπηρεσίας, (β) ένας Ανθυπολοχαγός που μόλις αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ), (γ) ένας Υπολοχαγός εκ της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) με 25 χρόνια υπηρεσίας και (δ) ένας Αντισυνταγματάρχης εκ της ΣΣΕ με (έστω) 25 χρόνια υπηρεσίας και με δεδομένο ότι όλοι οι παραπάνω υπηρετούν στην παραμεθόριο, παρατηρούμε ότι:

          – Για άγαμο χωρίς τέκνα ΕΠΟΠ Λοχία, μηνιαία αύξηση κατά περίπου 60 €

          – Για έγγαμο με 2 τέκνα ΕΠΟΠ Λοχία, μηνιαία αύξηση κατά περίπου 120 €

          – Για άγαμο χωρίς τέκνα Ανθυπολοχαγό εκ της ΣΣΕ, μηνιαία αύξηση κατά περίπου 60 €

          – Για άγαμο χωρίς τέκνα Υπολοχαγό εκ της ΣΜΥ, μηνιαία αύξηση κατά περίπου 60 €

          – Για έγγαμο με 2 τέκνα Υπολοχαγό εκ της ΣΜΥ, μηνιαία αύξηση κατά περίπου 110 €

          – Για άγαμο χωρίς τέκνα Αντισυνταγματάρχη εκ της ΣΣΕ, μηνιαία αύξηση κατά  περίπου 65 €

          – Για έγγαμο με 2 τέκνα Αντισυνταγματάρχη εκ της ΣΣΕ, μηνιαία αύξηση κατά  περίπου 120 €

          Από τα παραπάνω, συμπεραίνουμε ότι οι καθαρές αυξήσεις κυμαίνονται από  60 έως 120 ευρώ, υπολογίζοντας πάντα λήψη επιδόματος παραμεθορίου. Σε περίπτωση που οι στρατιωτικοί δεν υπηρετούν στην παραμεθόριο, τα ποσά αυτά απομειώνονται κατά περίπου 20 €. Άρα οι αυξήσεις κυμαίνονται από 40  έως 100 €.

          Ετησίως, οι αυξήσεις κυμαίνονται από 720 έως 1.440€, για τους δικαιούχους επιδόματος παραμεθορίου και από 480 έως 1.200 € για τους μη δικαιούχους επιδόματος παραμεθορίου.

          Όσο «γενναίες» κι αν φαίνονται οι αυξήσεις, εφόσον συνυπολογιστεί η πορεία ανόδου των ειδών πρώτης ανάγκης τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα των τροφίμων, διαπιστώνουμε ότι οι αυξήσεις αυτές δεν μπορούν καν να ισοσκελίσουν τα εισοδήματα που χάθηκαν εξαιτίας του πληθωρισμού. Κι όλα αυτά, χωρίς να υπολογιστεί η αβέβαιη μελλοντική πορεία του πληθωρισμού και των τιμών των τροφίμων, καθώς και του γεγονότος ότι οι αυξήσεις θα δοθούν την 01.01.2024!

          Ας μη ξεχνάμε ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, την οποία αμφισβήτησε ο Πρωθυπουργός, αλλά επιβεβαιώνει με το παραπάνω η καθημερινότητά μας, γίνεται λόγος για μείωση του μέσου πραγματικού μισθού κατά 7,4% το 2022, δίχως να υπολογιστεί η ραγδαία αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας που ακολούθησε! Αν συνυπολογίσουμε την απίστευτη ακρίβεια και το ράλι τιμών στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης, αντιλαμβανόμαστε ότι οποιαδήποτε αύξηση μικρότερη του 10%, δεν αποτελεί αύξηση!

          Οι αυξήσεις των μισθών, όπως αυτές γενικά υπολογίζονται, ξεκινούν από το 4% και αγγίζουν σε κάποιες των περιπτώσεων το 10%, χωρίς όμως να το ξεπερνούν. Μεσοσταθμικά, λοιπόν, ίσως ισοσκελίσουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ισοσκελίζονται με την πραγματικότητα! Ακόμα όμως και με αυτές τις αυξήσεις στους μισθούς και αν υποθέσουμε ότι οι τιμές στα τρόφιμα, στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης και στην ενέργεια θα παραμείνουν σταθερές, τα νοικοκυριά ίσως αποσβέσουν τις απώλειες των εισοδημάτων τους σε βάθος 3ετίας!

          Όλα τα παραπάνω, βέβαια, κατατίθενται χωρίς να υπολογιστούν τα εισοδήματα που χάθηκαν από το 2010 μέχρι και σήμερα, εξαιτίας των μνημονίων που περιέκοψαν τις αποδοχές των στελεχών των ΕΔ, μέχρι και κατά 45%!

          Με εκτίμηση.