13.3 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΚριτήρια Μεταθέσεων Στρατιωτικών: Στο ΣτΕ με πρωτοβουλία της ΠΟΜΕΝΣ

Κριτήρια Μεταθέσεων Στρατιωτικών: Στο ΣτΕ με πρωτοβουλία της ΠΟΜΕΝΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αγαπητοί/ες συνάδελφοι, 

Μετά από τέσσερις (4) διαδοχικές αναβολές, συζητήθηκε ενώπιον του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης που έχει ασκήσει η Ομοσπονδία μας κατά της Υπουργικής Απόφασης που εξειδικεύει τα κριτήρια μεταθέσεων και ορίζει την συγκρότηση και λειτουργία των Συμβουλίων Μεταθέσεων. 

Την Ομοσπονδία μας εκπροσώπησε ο Νομικός Σύμβουλος κ. Αλκιβιάδης Ευαγγελάτος με την παρουσία και του Α’ Αντιπροέδρου της Ασμχου Βασίλη Λάμπρου.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ομοσπονδία μας, έχει προσφύγει στο ανώτατο Δικαστήριο αναφορικά με τα στελέχη ειδικής μεταθετικότητας που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, για το ζήτημα της καταστρατήγησης του αμετάθετου με πρόσχημα τις “σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες”.

Ο εκπρόσωπος του Δημοσίου υποστήριξε ότι οι εξαιρέσεις στο αμετάθετο ακόμη και στα στελέχη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων δικαιολογούνται!!! από την ειδική φύση των Ενόπλων Δυνάμεων, ωστόσο ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Ομοσπονδίας μας κατέδειξε ότι η πρόβλεψη αυτή λειτουργεί ως “κερκόπορτα” που αφήνει εκτεθειμένα τα στελέχη αυτά σε αδιαφανείς αποφάσεις της Υπηρεσίας.

Το Δικαστήριο απασχόλησε επίσης ο αποκλεισμός των εκπροσώπων των εν ενεργεία στρατιωτικών από τα Συμβούλια Μεταθέσεων, παρά τις σαφείς και ρητές προβλέψεις του νόμου 1264/1982.

Το Ελληνικό Δημόσιο υποστήριξε ότι η σχετική πρόβλεψη έχει καταργηθεί!!!, ωστόσο ο Νομικός Σύμβουλος της Ομοσπονδίας μας κατέδειξε τη σημασία της συμμετοχής των συνδικαλιστικών εκπροσώπων, έστω ως παρατηρητών, για την εμπέδωση της διαφάνειας και αξιοκρατίας σε μια κρίσιμη διαδικασία όπως αυτή των μεταθέσεων.

Μετά και την ανταλλαγή των σχετικών υπομνημάτων, αναμένεται πλέον με μεγάλο ενδιαφέρον η έκδοση της απόφασης του ανωτάτου Δικαστηρίου.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΟ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Δημήτριος ΡώταςΑσμχος (ΥΔΚ)Γεώργιος ΚυριακάκηςΑνχης (ΕΜ)