13.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΗ επόμενη μέρα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις - Πιο κοντά στα F35 μετά...

Η επόμενη μέρα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις – Πιο κοντά στα F35 μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν

Η συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και η επιβεβαίωση ότι στο πλαίσιο του εξαιρετικού επιπέδου των σχέσεων που αναπτύχθηκε θα υπάρξουν περαιτέρω θετικά βήματα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας

Στο καλύτερο επίπεδο χαρακτήρισε τις διμερές σχέσεις Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, το απόγευμα των Θεοφανίων στα Χανιά,

Κυβερνητικές πηγές για τα F35 μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν: “Η Ελλάδα θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας έγινε συνολική επισκόπηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αλλά και ανταλλαγή απόψεων για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα και επιβεβαιώθηκε ότι στο πλαίσιο του εξαιρετικού επιπέδου των σχέσεων που έχουν αναπτύξει θα υπάρξουν κατά το επόμενο χρονικό διάστημα περαιτέρω θετικά βήματα στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας.

Σχετικά με τα μαχητικά F35, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι «η Ελλάδα, ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί».

Σε μία συνάντηση σε θερμό κλίμα, Μητσοτάκης και Μπλίνκεν αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

«Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας δεν υπήρξαν ποτέ πιο ισχυρές»

«Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο σημείο που υπήρξαν ποτέ», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις σύντομες δηλώσεις μπροστά στις κάμερες, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών.

Ο κ. Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον Αντονι Μπλίνκεν στην οικία του, στα Χανιά, επισημαίνοντας «είναι πραγματική χαρά να σας καλωσορίζω στο σπίτι μου, στον κόλπο της Σούδας, και δεν μπορώ πραγματικά να σκεφτώ ένα μέρος που να συμβολίζει καλύτερα το βάθος της εταιρικής μας σχέσης από αυτό εδώ, το νησί της Κρήτης».

«Σε αυτούς τους δύσκολους και απαιτητικούς καιρούς για την περιοχή, είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς να σταθούμε δίπλα-δίπλα, όχι μόνο για να εργαστούμε για την περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης μας, αλλά και για να ενεργήσουμε ως σύμμαχοι και να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα επιστρέψουν στην ταραγμένη περιοχή μας. Και πάλι, είναι πραγματική χαρά μου να σας υποδέχομαι εδώ», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η συμμαχία σας σημαίνει πολλά για τις ΗΠΑ»

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών -από την πλευρά του- υπογράμμισε: «Συμφωνώ απόλυτα σχετικά με αυτό που είπατε για τις διμερείς σχέσεις», επισημαίνοντας ότι επί 30 χρόνια δεν θυμάται καμία άλλη περίοδο που η φιλία, οι σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας να ήταν πιο ισχυρές, κάτι που, όπως είπε, έχει εκφράσει και στον Αμερικανό πρέσβη κ. Τσούνη. «Και βεβαίως αυτό οφείλεται στην εγγύτητα μεταξύ των δύο λαών, αλλά και στη δική σας ηγεσία κυρίως, και είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό».

«Αντιμετωπίζουμε κάποιες από τις πιο δύσκολες προκλήσεις που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ, αλλά το γεγονός ότι είμαστε ενωμένοι, είτε πρόκειται για την Ουκρανία, είτε για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, είτε για τον πόλεμο στη Γάζα, μας προσφέρει πάρα πολύ μεγάλη δύναμη και προοπτική για το μέλλον», πρόσθεσε. Κλείνοντας, ο κ. Μπλίνκεν τόνισε ότι είναι πολλά τα θέματα που θα συζητήσουν, αλλά «η συνεργασία σας και η συμμαχία σας σημαίνουν πάρα πολλά για τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ελλάδα έγινε στο πλαίσιο της περιοδείας του σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, εν μέσω φόβων για επέκταση του πολέμου στη Γάζα. Συνολικά, η περιοδεία περιλαμβάνει το Ισραήλ και τη Δυτική Οχθη, την Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο.