13.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑ"Επιδημία" γαστρεντερίτιδας και στην Ελλάδα: Γιατί εμφανίστηκε τώρα, πώς θα την αντιμετωπίσουμε

“Επιδημία” γαστρεντερίτιδας και στην Ελλάδα: Γιατί εμφανίστηκε τώρα, πώς θα την αντιμετωπίσουμε

Γιάννης Δεβετζόγλου

Μεγάλη αύξηση στα περιστατικά ιογενούς γαστρεντερίτιδας καταγράφεται στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, καθώς η κακοκαιρία «Μπάρμπα» αύξησε τα επίπεδα της υγρασίας και μείωσε τις θερμοκρασίες του περιβάλλοντος.

«Ο βασικός ιός που προκαλεί τη γαστρεντερίτιδα, δηλαδή ο νοροϊός, μεταδίδεται πιο εύκολα όταν έχουμε αυξημένη υγρασία και χαμηλές θερμοκρασίες. Κι αυτό διότι ο ιός που μεταδίδεται με τα σταγονίδια, δεν μπορεί να παραμείνει ζωντανός στο περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα αν η ατμόσφαιρα είναι ξηρή», εξηγεί στο NEWS 24/7 ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Γαστρεντερίτιδα μπορούν να προκαλέσουν και άλλοι ιοί, όπως εντεροϊοί, αδενοϊοί κ.λπ.

«Πλέον, είναι αναμενόμενο να έχουμε αυξημένες λοιμώξεις, αφού κυκλοφορούν αρκετοί ιοί, οι οποίο τα προηγούμενα χρόνια λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό είχαν εξαφανιστεί. Πολλοί από αυτούς χτυπούν όχι μόνο τους πνεύμονες, αλλά και τον πεπτικό σωλήνα, όπως επίσης και άλλα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού. Γι’ αυτό και έχουμε αυξημένα κρούσματα στα παιδιά», λέει στο NEWS 24/7 ο Γιώργος Χρούσος, καθηγητής Παιδιατρικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Μάλιστα, οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας είναι μεν αυξημένα, αλλά προς το παρόν σε φυσιολογικά και αναμενόμενα επίπεδα.

Επίσης, σε άλλες χώρες, όπως στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, όπου οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν την ανάπτυξη αυτών των ιών, η αύξηση των περιστατικών είναι πολύ μεγαλύτερη και καταγράφηκε πολύ νωρίτερα από ό,τι στην Ελλάδα.

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Μαγιορκίνη, «οι ιοί που πέρυσι σχετίστηκαν με την αύξηση της ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας στα παιδιά, είναι αυτοί που προκαλούν και τη γαστρεντερίτιδα».

Τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημοσία Υγεία (ΕΟΔΥ), τα βασικά συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας είναι οι διάρροιες και οι έμετοι.

Ωστόσο οι ασθενείς ενδέχεται να εκδηλώσουν και:

  • Ναυτία
  • Πόνο και κράμπες στην κοιλιά
  • Πονοκέφαλο
  • Μυϊκούς πόνους
  • Κόπωση
  • Ρίγη
  • Σπανιότερα πυρετό (κατά κανόνα είναι χαμηλός)

Αναλόγως με τον ιό που τα προκαλεί την ιογενή γαστρεντερίτιδα, τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από 1 έως 10 ημέρες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, διαρκούν από 24 έως και 48 ώρες.

Οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό (π.χ. ογκολογικοί ασθενείς, άτομα που λαμβάνουν κορτικοστεροειδή κ.ά.) συνήθως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναρρώσουν πλήρως.

Ποιοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τους περισσότερους ασθενείς.

Εν τούτοις, υπάρχουν ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες που μπορεί να χρειασθούν νοσηλεία στο νοσοκομείο, λόγω αφυδάτωσης.

Στις ομάδες αυτές ανήκουν:

  • Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά (κάτω των 5 ετών)
  • Οι ασθενείς με αναπηρία
  • Όσοι δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν
  • Οι ηλικιωμένοι
  • Οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς
  • Σε περίπτωση αφυδάτωσης, ο ασθενής μπορεί να έχει μειωμένη ούρηση, ξηροστομία και ζαλάδα.
  • Ένα αφυδατωμένο παιδί μπορεί να κλαίει με λίγα ή καθόλου δάκρυα και να παρουσιάζει ασυνήθιστη υπνηλία.
  • Η γαστρεντερίτιδα μπορεί, επίσης, να επιδεινώσει άλλα υπάρχοντα προβλήματα υγείας.

Η σωστή διατροφή για τη γαστρεντερίτιδα

Στην πρώτη φάση, δηλαδή της οξείας γαστρεντερίτιδας, οι ειδικοί προτείνουν αποκλειστικά διατροφή με λαπά και να πίνουμε αρκετό νερό.

Τις επόμενες ημέρες μαζί με τον λαπά, οι ασθενείς μπορούν να προσθέσουν βραστό κοτόπουλο χωρίς πέτσα.

Αργότερα, ωφελούν και τα «ζωντανά» γιαούρτια, όμως τις πρώτες ημέρες απαγορεύονται τα γαλακτοκομικά.

Αποφύγετε για αρκετές ημέρες τα περισσότερα λαχανικά, τα μπαχαρικά και οτιδήποτε άλλο μπορεί να ερεθίσει το στομάχι σας λόγω της γαστρεντερίτιδας.

Αν τα παιδιά έχουν συμπτώματα αφυδάτωσης (πολύ κίτρινα ούρα συνήθως), καλό είναι να πάρουν και ηλεκτρολύτες σε σκόνη διαλυμένους σε νερό, κάτι για το οποίο βέβαια, πρώτα θα πρέπει να έχουν ενημερώσει τον παιδίατρό τους.

Συναγερμός σε ΗΠΑ και Βρετανία

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν τις τελευταίες εβδομάδες οι ασθενείς με γαστρεντερίτιδα στη Βρετανία, ενώ και στις ΗΠΑ οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα κρούσματα αυξάνονται γρήγορα και καθημερινά.

Και στις δύο χώρες, τα περισσότερα κρούσματα προκαλούνται από νοροϊό.

Όπως ανακοίνωσε η Βρετανική Υπηρεσία Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA), οι εισαγωγές στα νοσοκομεία εξαιτίας του νοροϊού σχεδόν διπλασιάστηκαν τον τελευταίο χρόνο.

Εκείνοι που νοσούν πιο σοβαρά είναι οι ηλικιωμένοι. Επιπλέον, αυτή την περίοδο οι περισσότερες συρροές κρουσμάτων παρατηρούνται σε γηροκομεία. Ακολουθούν τα σχολεία και τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Ρεκόρ πενταετίας στα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

Σύμφωνα με στοιχεία της UKHSA, 743 ασθενείς στη Βρετανία νοσηλεύτηκαν την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου στα νοσοκομεία με γαστρεντερίτιδα.

Ο αριθμός αυτός είναι κατά 88% αυξημένος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο της τελευταίας εβδομάδας του Ιανουαρίου.

Οι νοσηλευθέντες την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι ήταν 302.

Η UKHSA τονίζει ότι τα εφετινά περιστατικά είναι κατά 66% υψηλότερα από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

Στη χώρα μας, πάντως, «ακόμη δεν έχει καταγραφεί κάποια αύξηση των ηλικιωμένων που νοσηλεύονται με γαστρεντερίτιδα στα νοσοκομεία», όπως εξηγεί στο NEWS 24/7 ο Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και διευθυντής της κλινικής του Νοσοκομείου «Λαϊκό».

Στις ΗΠΑ, από τις αρχές Αυγούστου έως τις αρχές Ιανουαρίου είχαν καταγραφεί 225 συρροές κρουσμάτων.

Ο αντίστοιχος αριθμός έναν χρόνο νωρίτερα ήταν 172, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Προλήψεως Νοσημάτων Ασθενειών (CDC).