13.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΕπίσκεψη Γερουσιαστή RickScott των ΗΠΑ στο ΓΕΕΘΑ

Επίσκεψη Γερουσιαστή RickScott των ΗΠΑ στο ΓΕΕΘΑ

                        Την Δευτέρα 03 Απριλίου 2023, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος υποδέχθηκε τον Γερουσιαστή και μέλος της Senate Committee on Armed Services των ΗΠΑ κ. RickScott, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στο ΓΕΕΘΑ.

                        Κατά την σύντομη τοποθέτησή του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αφού καλωσόρισε τον Γερουσιαστή, αναφέρθηκε αρχικά στις επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, κυρίως ως προς την αντίληψη της οικοδόμησης ενός νέου μοντέλου αρχιτεκτονικής άμυνας και ασφάλειας του ευρωατλαντικού χώρου αλλά και ευρύτερα.  

                        Επισήμανε επίσης ότι η Ελλάδα συνιστά αξιόπιστο Σύμμαχο που προάγει την σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, σεβόμενη την διεθνή νομιμότητα και την τήρηση των αρχών καλής γειτονίας, και συνεισφέρει στην αποτρεπτική ικανότητα του ΝΑΤΟ, με την ενεργή και έμπρακτη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων τόσο σε δράσεις και επιχειρήσεις της Συμμαχίας και της ΕΕ, όσο και σε διμερή και πολυμερή σχήματα εταιρικής συνεργασίας.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη στρατηγική σχέση και στην αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, που εδράζεται στο κοινό όραμα για ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια, στην βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της διαφύλαξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και τόνισε την στρατηγική σημασία και αξία της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης στην παροχή σημαντικών διευκολύνσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις τόσο των ΗΠΑ όσο και άλλων Συμμάχων και εταίρων μας.

Στην συνέχεια ακολούθησε ενημέρωση από τον Διευθυντή του Κλάδου Στρατηγικής – Πολιτικής  – Αμυντικού Σχεδιασμού και Δυνατοτήτων του ΓΕΕΘΑ Υποπτέραρχο (ΕΑ) Απόστολο Μητσόπουλο για θέματα εθνικής αμυντικής πολιτικής καθώς και τρεχουσών γεωπολιτικών εξελίξεων.

                        Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισήμανε για μια ακόμη φορά την προσήλωση της Χώρας μας στον σταθεροποιητικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και στην δέσμευση για περαιτέρω αναβάθμιση και ενίσχυση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο Χωρών.