Του Ηλία Προύφα
Το 2026 εξελίσσεται σε χρονιά-ορόσημο για το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς το πρόγραμμα των φρεγατών FDI περνά σε φάση σημαντικών παραδόσεων και επιχειρησιακών εξελίξεων, με τη Naval Group και τους Έλληνες βιομηχανικούς εταίρους της να προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς στην κατασκευή των νέων μονάδων επιφανείας.
Μετά την παράδοση, το 2025, της Φ/Γ ΚΙΜΩΝ, της πρώτης FDI από τη σειρά των τεσσάρων φρεγατών που κατασκευάζονται για το Πολεμικό Ναυτικό, το πρόγραμμα συνεχίζεται με τις Φ/Γ ΝΕΑΡΧΟΣ, ΦΟΡΜΙΩΝ και ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ.
Για το Πολεμικό Ναυτικό, το 2026 περιλαμβάνει δύο ιδιαίτερα σημαντικά ορόσημα: την άφιξη της Φ/Γ ΚΙΜΩΝ στην Ελλάδα στα μέσα Ιανουαρίου, μετά την αναχώρησή της από τη Βρέστη στις 7 Ιανουαρίου, καθώς και την παραλαβή δύο ακόμη πλοίων, της Φ/Γ ΝΕΑΡΧΟΣ και της Φ/Γ ΦΟΡΜΙΩΝ.
Η πρόοδος του προγράμματος FDI
Η Φ/Γ ΝΕΑΡΧΟΣ, δεύτερη FDI για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ξεκίνησε θαλάσσιες δοκιμές τον Φεβρουάριο του 2026. Οι δοκιμές τελικής αποδοχής και οι δραστηριότητες ετοιμότητας στη θάλασσα αναμένεται να ολοκληρωθούν κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με την παράδοση να έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2026.
Η Φ/Γ ΦΟΡΜΙΩΝ, τρίτη FDI για το Πολεμικό Ναυτικό, ξεκίνησε τις πρώτες θαλάσσιες δοκιμές στις 22 Ιουνίου. Η πρώτη περίοδος δοκιμών, διάρκειας δύο εβδομάδων, είναι αφιερωμένη στην ασφάλεια και την πρόωση, με ελέγχους σε ταχύτητα, ευελιξία και βασικές επιδόσεις του πλοίου.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι, χάρη στη διαδικασία παράλληλης παραγωγής κύτους και PSIM, βασικοί αισθητήρες των συστημάτων μάχης μπορούν να δοκιμαστούν ήδη από την πρώτη αυτή περίοδο. Η παράδοση της Φ/Γ ΦΟΡΜΙΩΝ αναμένεται έως το τέλος του 2026.
Η Φ/Γ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ, τέταρτη FDI για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, η οποία παραγγέλθηκε τον Νοέμβριο του 2025, βρίσκεται επίσης σε πλήρη εξέλιξη. Τα προεξοπλισμένα μπλοκ που κατασκευάζονται από τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας έχουν ήδη συναρμολογηθεί στο πλοίο, ενώ οι εργασίες στο κύτος συνεχίζονται στην αποβάθρα.
Παράλληλα προχωρούν οι δραστηριότητες συναρμολόγησης και εξοπλισμού, όπως συστήματα πρόωσης, υγρά, μονώσεις, σωληνώσεις, ηλεκτρικά συστήματα και βαφές, πριν από την καθέλκυση που προγραμματίζεται για την άνοιξη του 2027. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται και η κατασκευή της μονάδας πανοραμικού αισθητήρα και νοημοσύνης, του γνωστού PSIM.
Η ελληνική βιομηχανική συμμετοχή
Το πρόγραμμα FDI αποτελεί και σημαντική επιτυχία για την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Στο πλαίσιο του σχεδίου HIP – Hellenic Industrial Participation, που υπογράφηκε το 2022, έχουν ήδη υπογραφεί περισσότερες από 120 συμβάσεις με περίπου 70 ελληνικές εταιρείες για την κατασκευή ελληνικών και γαλλικών FDI.
Στη Φ/Γ ΦΟΡΜΙΩΝ περιλαμβάνονται πολυάριθμα υλικά και υποσυστήματα που παράγονται στην Ελλάδα και παραδόθηκαν εντός χρονοδιαγραμμάτων. Μεταξύ των ελληνικών εταιρειών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι οι AKMON, METLEN, KAFKAS, Marita Hellas, MEVACO, Ναυπηγεία Σαλαμίνας και VIKING Norsafe Hellas.
Οι ελληνικές εταιρείες συμμετέχουν σε κρίσιμους τομείς, όπως κονσόλες, τορπιλοθύρες, ηλεκτρικοί πίνακες, σωσίβιες σχεδίες, εξοπλισμός θαλάσσιων συστημάτων, προεξοπλισμένα τμήματα κύτους και RHIB.
Πέρα από το πρόγραμμα των FDI, το βιομηχανικό σχέδιο της Naval Group δημιουργεί ευρύτερα και διαρκή οφέλη για την ελληνική βιομηχανία, καθώς επιτρέπει την ένταξη ελληνικών εταιρειών στην εφοδιαστική αλυσίδα του γαλλικού ομίλου για τρέχοντα και μελλοντικά προγράμματα, τόσο γαλλικά όσο και εξαγωγικά.
Ήδη 75 ελληνικές εταιρείες είναι εγγεγραμμένες στην πλατφόρμα εφοδιαστικής αλυσίδας της Naval Group, γεγονός που ενισχύει τη θέση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανικής και Τεχνολογικής Βάσης στη διεθνή αγορά ναυτικής άμυνας.
Νέες συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες
Τον Μάρτιο, η Naval Group και η METLEN υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για έργα υποβρυχίων και πλοίων επιφανείας, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο το πεδίο συνεργασίας με την ελληνική βιομηχανία.
Την ίδια περίοδο, η Naval Group διοργάνωσε στην Αθήνα την Ημέρα Συνεργατών Έρευνας και Ανάπτυξης, με στόχο τον εντοπισμό νέων ευκαιριών συνεργασίας με ελληνικές εταιρείες, εργαστήρια, ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια. Η εκδήλωση εγκαινιάστηκε από τον Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ, Υποστράτηγο Ιωάννη Μπούρα, και συγκέντρωσε περίπου 100 συμμετέχοντες από την ελληνική αμυντική βιομηχανική και τεχνολογική βάση.
Τον Μάιο, υπογράφηκαν δύο σημαντικές συμβάσεις με τη MEVACO και την AKMON S.A. για την παραγωγή τεσσάρων σετ εξοπλισμού πλοίων, με κάθε σετ να αποτελείται από περισσότερες από 50 ηλεκτρονικές κονσόλες και ερμάρια για τις φρεγάτες FDI.
Ιδιαίτερη είναι και η συμβολή των Ναυπηγείων Σαλαμίνας, τα οποία από το 2022 έχουν ενταχθεί πλήρως στην εφοδιαστική αλυσίδα της Naval Group για τα γαλλικά και ελληνικά προγράμματα FDI. Μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί 15 από τα 21 τμήματα που έχουν παραγγελθεί, ενώ νέα αποστολή έχει προγραμματιστεί για το καλοκαίρι.
Οι δυνατότητες της FDI
Η FDI είναι φρεγάτα πρώτης γραμμής, σχεδιασμένη για επιχειρήσεις υψηλής έντασης και για δράση σε όλα τα πεδία του ναυτικού πολέμου: αντιαεροπορικό, ανθυποβρυχιακό, πόλεμο επιφανείας και αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.
Είναι ένα πλοίο ευέλικτο, επεκτάσιμο και προσαρμοσμένο στις σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις. Μπορεί να επιχειρεί αυτόνομα ή ως μέρος ναυτικής δύναμης κρούσης, απέναντι σε σύγχρονες και αναδυόμενες απειλές, όπως υποβρύχια νέας γενιάς, υπερηχητικοί πύραυλοι, κυβερνοεπιθέσεις και σύνθετες ασύμμετρες απειλές.
Η συμπαγής διάταξη και ο σχεδιασμός της την καθιστούν κατάλληλη για διαφορετικά επιχειρησιακά περιβάλλοντα και δύσκολες θαλάσσιες συνθήκες.
Βασικά χαρακτηριστικά FDI
- Εκτόπισμα: κατηγορία 4.500 τόνων
- Μήκος: 122 μέτρα
- Πλάτος: 18 μέτρα
- Ταχύτητα: 27 κόμβοι
- Αυτονομία: 45 ημέρες
- Χωρητικότητα: πλήρωμα 125 ατόμων και 28 επιβάτες
Με την ΚΙΜΩΝ ήδη στο προσκήνιο, τη ΝΕΑΡΧΟΣ και τη ΦΟΡΜΙΩΝ να ακολουθούν μέσα στο 2026 και τη ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, το Πολεμικό Ναυτικό εισέρχεται σε νέα εποχή ισχύος, τεχνολογίας και επιχειρησιακής αναβάθμισης.
Ταυτόχρονα, η ενεργή συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα FDI αποδεικνύει ότι η ναυπήγηση σύγχρονων μονάδων επιφανείας δεν αποτελεί μόνο επιχειρησιακή επένδυση για τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και στρατηγική ευκαιρία για την ελληνική αμυντική βιομηχανία.
