13.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΕΘΑ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ ΥΠΕΘΑ ΣΤΗ ΔΕΘ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΕΘΑ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ ΥΠΕΘΑ ΣΤΗ ΔΕΘ

Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι,

            Είναι ιδιαίτερη η χαρά να βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, για τα εγκαίνια του εκθεσιακού περιπτέρου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

            Είναι η πέμπτη χρονιά που οι Ένοπλες Δυνάμεις δίνουν το παρών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και ειδικά φέτος, με ένα περίπτερο υψηλής αισθητικής στο οποίο ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει νοητά στο χρόνο και να ανατρέξει σε άλλες εποχές, μέσα από φωτογραφίες, λιθογραφίες, έργα τέχνης, ιστορικά κειμήλια και ντοκουμέντα, μέσα σε ένα πανόραμα που καλύπτει δύο αιώνες ελληνικής Στρατιωτικής Ιστορίας.

            Το κεντρικό μήνυμα του περιπτέρου μας είναι «Ένοπλες Δυνάμεις, Παρελθόν – Παρόν – Μέλλον» και ορμώμενος από αυτό, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι πράγματι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ένδοξο παρελθόν, ισχυρό παρόν και θα έχουν ένα ακόμα λαμπρότερο μέλλον.

            Θυμόμαστε και τιμούμε πάντοτε το ιστορικό μας παρελθόν, τους ήρωές μας, οι οποίοι λειτουργούν για μας ως αξεπέραστα πρότυπα ηρωικής αυταπάρνησης και πολεμικής αρετής τα οποία καλούμαστε να μιμηθούμε, εάν η περίσταση το απαιτήσει. Επιπλέον, έχουμε πλήρη συναίσθηση του βάρους της ευθύνης που μας έχουν κληροδοτήσει, καθώς με τα ηρωικά έπη που έγραψαν χάρη στη γενναιότητά τους, μεγάλωσαν την Ελλάδα και άφησαν σε εμάς βαριά παρακαταθήκη.

            Ερχόμενος στο παρόν, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι διαθέτουμε τόσο την ικανότητα όσο και τα απαραίτητα μέσα ώστε να προασπίσουμε αποτελεσματικά την εδαφική ακεραιότητα της Χώρας έναντι οποιασδήποτε πρόκλησης ασφαλείας ή εχθρικής επιβουλής. Προετοιμαζόμαστε διαρκώς γι’ αυτό, προωθώντας τη διακλαδικότητα υπό την έννοια της ουσιαστικής συνέργειας μεταξύ των τριών Κλάδων, ενώ επαυξάνουμε διαρκώς την επιχειρησιακή μας ικανότητα και ετοιμότητα μέσα από καθημερινή εκπαίδευση αλλά και συμμετοχή σε εθνικές, διμερείς ή πολυεθνικές ασκήσεις και συνεργασίες. Αντικειμενικός μας σκοπός είναι να εξασφαλίσουμε για τους  Έλληνες πολίτες αίσθημα ασφάλειας, ώστε να μπορέσει η ελληνική κοινωνία να προοδεύσει και να ευημερήσει ειρηνικά.

            Τονίζω ότι πέρυσι τέτοιον καιρό, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, εξαγγέλθηκαν από τον κύριο Πρωθυπουργό έξι εμβληματικές αποφάσεις που αφορούσαν την περαιτέρω ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, μεταξύ των οποίων η πρόσκτηση νέων συστημάτων αλλά και η ανανέωση του προσωπικού μέσω νέων προσλήψεων καθώς και αύξησης των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές. Μπορώ να πω ότι είμαι σήμερα ευτυχής, διότι η πλειονότητα αυτών των αποφάσεων έχει λάβει ήδη σάρκα και οστά, ενώ έχουν δρομολογηθεί πλήρως οι διαδικασίες ώστε να ολοκληρωθούν σύντομα και οι υπόλοιπες.

            Την ίδια στιγμή όμως και καθώς η Χώρα μας βρίσκεται γεωστρατηγικά σε μια γειτονιά του πλανήτη ευμετάβλητη, εύθραυστη και γεμάτη με προκλήσεις ασφαλείας, εργαζόμαστε με συνέπεια για την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας, με γνώμονα πάντοτε τις αρχές του διεθνούς δικαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

            Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε δημιουργήσει νέες παραγωγικές σχέσεις και έχουμε αναβαθμίσει κατακόρυφα τις υφιστάμενες με τους φίλους, εταίρους και συμμάχους μας τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο. Οι χώρες της ευρύτερης περιοχής μας αντιμετωπίζουν με ειλικρινή σεβασμό και εκτίμηση ως μια αξιόπιστη δύναμη, γι’ αυτό και επιδιώκουν την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας μαζί μας.

            Παράλληλα όμως με την εκτέλεση της κύριας αποστολής τους, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αποδείξει έμπρακτα και με κάθε τρόπο ότι βρίσκονται πάντα δίπλα στον Έλληνα πολίτη κάθε φορά που τις χρειάζεται, και σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν. Αναφέρομαι φυσικά στις παντός είδους έκτακτες ανάγκες και κρίσεις, γι΄αυτό και η σχέση μας με την ελληνική κοινωνία έχει παγιωθεί ως σχέση αμέριστης αποδοχής και εμπιστοσύνης.

            Κι αν εργαζόμαστε σκληρά στο παρόν για την ασφάλεια των Ελλήνων, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε στραμμένο ταυτόχρονα το βλέμμα μας στο μέλλον. Γι’ αυτό και σχεδιάζουμε πλήθος πρωτοβουλιών που θα επαυξήσουν την αποτρεπτική και αμυντική μας ισχύ και θα διαμορφώσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις που θα εγγυώνται στις επόμενες δεκαετίες την ασφάλεια των παιδιών μας.

            Κλείνοντας με αυτές τις σκέψεις, θέλω να συγχαρώ το στρατιωτικό προσωπικό που συνέβαλε καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην οργάνωση αυτού του εξαιρετικού περιπτέρου, αλλά και να ευχαριστήσω όλους τους επισκέπτες που μας τίμησαν και θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους.

            Σας ευχαριστώ.