13.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΤο Περίπτερο του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης στην 85η ΔΕΘ εγκαινίασαν ο Πρωθυπουργός...

Το Περίπτερο του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης στην 85η ΔΕΘ εγκαινίασαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ΥΕΘΑ Νικόλαος Παναγιωτόπουλος

Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο εγκαινίασαν σήμερα, Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021 το Περίπτερο του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. 

Παρόντες στην τελετή εγκαινίων ήταν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Υπουργός Κλιματικής Αλλαγής & Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Ευάγγελος Τουρνάς, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνιος Οικονόμου, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Υπαρχηγός ΓΕΝ Γεώργιος Καμπουράκης ΠΝ.

Παρευρέθησαν επίσης εκπρόσωποι φορέων και επιμελητηρίων, υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι της Εκκλησίας, εκπρόσωποι ξένων διπλωματικών αντιπροσωπειών και Ακόλουθοι Άμυνας Συμμαχικών κρατών και εταίρων.

Ακολούθησε περιήγηση στους χώρους του Περιπτέρου και ενημέρωση για τα εκθέματα και το σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό που παρουσιάζεται.

Στην ομιλία του απηύθυνε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης τόνισε τα εξής:

«Κυρίες και κύριοι, εκλεκτές και εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Επιτρέψτε μου αρχικά ένα σχόλιο, βλέποντας τον καλό φίλο, τον Πολιτειακό Γερουσιαστή του Ρώουντ Άιλαντ κ. Λεωνίδα Ραπτάκη, να αναφερθώ στην επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου λέγοντας να μην ξεχνούμε ότι και Έλληνες της Διασποράς υπήρξαν ανάμεσα στα θύματα εκείνης της τρομερής καταστροφής που άλλαξε τον κόσμο για πάντα και ίσως προσδιόρισε διαφορετικά και τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στη «Μετά 9/11» εποχή.

Σήμερα εγκαινιάζουμε με χαρά, εδώ στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το Εκθεσιακό Περίπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων έπειτα από ένα χρόνο απουσίας λόγω της πανδημίας. Η έκθεση επανέρχεται με τη φυσική παρουσία μας και τηρώντας βέβαια όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Αυτό είναι αναπόφευκτο.

Η φετινή διοργάνωση έχει ένα διπλό συμβολισμό: Αφ’ ενός τιμώμενη χώρα είναι η Ελλάδα με κεντρικό θεματικό άξονα το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της χώρας. Αφ’ ετέρου φέτος, συνεχίζεται να εορτάζεται η επέτειος συμπλήρωσης 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Αν παρατηρήσετε το περίπτερο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο είναι διαφορετικά σχεδιασμένο και δομημένο από άλλες χρονιές, δίνει έμφαση ακριβώς στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του 1821. Αυτό θα το διαπιστώσετε από το πρώτο βήμα μέσα σ’ αυτό.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις δίνουν δυναμικά το “παρών” για πέμπτη χρονιά με κεντρικό μήνυμα «Ενόπλες Δυνάμεις: Παρελθόν – παρόν – μέλλον». Με την παρουσία μας εδώ ενισχύεται η εξωστρέφεια και μέσα από το εκτεταμένο -περισσότερο από άλλες φορές- οπτικοακουστικό υλικό που προβάλλεται, αποτυπώνεται ακριβώς η ένδοξη ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και αναδεικνύεται το πολυεπίπεδο έργο και η αδιάλειπτη συνδρομή τους όπου και όποτε απαιτηθεί.

Το περίπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων έχει καθιερωθεί ως ένα από τα δημοφιλέστερα,  αν όχι το δημοφιλέστερο, της έκθεσης. Φέτος η προσέγγισή μας, όπως είπα, είναι αρκετά πιο διακριτική σε σχέση με το παρελθόν αλλά νομίζω ότι αυτό δεν σημαίνει παρά προσαρμογή στις απαιτήσεις των καιρών.

Προτρέπω όλους επισκέπτες της έκθεσης να περιηγηθούν σε αυτό, να γνωρίσουν από κοντά τα στελέχη, να ανταλλάξουν απόψεις μαζί τους και να ενημερωθούν για τη συνολική προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην Πατρίδα και την Κοινωνία.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις πάντα επιδείκνυαν (και νομίζω ότι το έχουν αποδείξει αλλά και συνεχίζουν να το αποδεικνύουν κάθε μέρα) απόλυτο επαγγελματισμό, πίστη στην αποστολή, αίσθηση καθήκοντος, σφρίγος, αποφασιστικότητα και ικανότητα να ανταπεξέλθουν στην πιο δύσκολη αποστολή και κυρίως να υπερασπίζουν την Πατρίδα. Κάνουν τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να αισθάνονται ασφαλείς και ανταπεξέρχονται σε κάθε μικρή ή μεγάλη, σύνθετη απειλή Ασφάλειας για την Πατρίδα μας και την ευρύτερη περιοχή.

Αυτή είναι η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων και τη φέρουν εις πέρας στο ακέραιο. Επιτρέψτε μου να δηλώσω υπερήφανος που αποτελώ αυτή την ώρα, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, κομμάτι της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Να πω όμως, μια και το λέω αυτό, ότι τίποτα δεν θα ήταν δυνατό εάν η Πολιτική Ηγεσία δεν βρισκόταν σε άριστη και αγαστή συνεργασία με τη Στρατιωτική Ηγεσία. Προς τούτο θα ήθελα να ευχαριστήσω τη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων για την πολύτιμη συνεισφορά τους. Είναι πάντα καλύτερο να δουλεύεις γνωρίζοντας ότι η δουλειά είναι ομαδική, το αποτέλεσμα έρχεται και μιλά από μόνο του και οι συνεργάτες είναι εκεί στα εύκολα αλλά και κυρίως στα δύσκολα.

Εύχομαι στους διοργανωτές και στους συμμετέχοντες της φετινής έκθεσης καλή επιτυχία. Είμαι βέβαιος ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό για όλους και εύχομαι πραγματικά η φετινή ΔΕΘ να είναι η απαρχή επιστροφής της χώρας σε πεδίο κανονικότητας γιατί οι προκλήσεις είναι ακόμα πολλές. Δεν έχουμε βγει στο ξέφωτο όσον αφορά στην αντιμετώπιση πανδημίας. Θα πρέπει να το σκεφτούμε πολύ σοβαρά αυτό, ο καθένας από μας ατομικά και όλοι μαζί συλλογικά. Όμως οι ενδείξεις μετά το φετινό καλοκαίρι νομίζω ότι είναι ικανοποιητικές και με αυτή την αισιοδοξία θα πορευτούμε και να είστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε.

Καλή επιτυχία και συγχαρητήρια στους διοργανωτές.

Σας ευχαριστώ».