13.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΦωτογραφικοί κανονισμοί προάγουν ταξίαρχο στην Ε.Φ

Φωτογραφικοί κανονισμοί προάγουν ταξίαρχο στην Ε.Φ

 Βάσος Βασιλείου   

Φωτογραφικούς κανονισμούς για προαγωγή συγκεκριμένου ταξιάρχου σε υποστράτηγο κατέθεσε στη Βουλή η Κυβέρνηση, όπως υποστηρίζουν αξιωματικοί, οι οποίοι υπέδειξαν στον «Φ» πως το ίδιο σκηνικό προηγήθηκε και την προηγούμενη χρονιά αλλά έπεσε στο κενό, επειδή δεν πέρασε από τη Βουλή.

Σύμφωνα με τους ίδιους ισχυρισμούς, οι κανονισμοί που κατατέθηκαν στην παρούσα φάση αφορούν άλλον ταξίαρχο, ο οποίος προορίζεται να πραχθεί σε υποστράτηγο, με παράλληλη αφυπηρέτηση νυν υποστράτηγου. Οι κανονισμοί που κατατέθηκαν στη Βουλή υπό τον τίτλο «Οι περί του Στρατού της Δημοκρατίας (Διορισμοί, Ιεραρχία, Προαγωγές και Αφυπηρετήσεις Αξιωματικών) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2021» προνοούν ότι οι ταξίαρχοι δικαιούνται προαγωγής όχι αφού διοικήσουν ταξιαρχία για τουλάχιστον ένα χρόνο, αλλά όταν διοικήσουν έξι μήνες. Αυτό σημαίνει, πως με τους υφιστάμενους κανονισμούς, όποιος δεν συμπληρώνει τον ένα χρόνο και δεν δικαιούται προαγωγής, θα μπορεί να μπει μέσω των κανονισμών από το παράθυρο. Αξιωματικοί υποστηρίζουν πως είναι αδύνατο για κάποιον εντός έξι μηνών να προαχθεί σε ταξίαρχο, να διοικήσει ταξιαρχία και να προαχθεί κιόλας.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, στο πρόσφατο παρελθόν, τουλάχιστον ένας αξιωματικός προήχθη χωρίς καν να υπηρετήσει σε μονάδα. 

Σε σχετικό έγγραφο που κατατέθηκε στη Βουλή αναφέρεται πως, «με την τροποποίηση της σχετικής πρόνοιας θα παρέχεται η δυνατότητα να κρίνονται κατά την εκάστοτε ετήσια τακτική σύνοδο του Ανώτερου Συμβουλίου Κρίσεων περισσότεροι Αξιωματικοί βαθμού Ταξίαρχου με αποτέλεσμα να παρέχονται στο Συμβούλιο περισσότερες εναλλακτικές επιλογές για την προαγωγή των καταλληλότερων Αξιωματικών στον βαθμό του Υποστράτηγου». Αναφέρεται επίσης πως, «σε αρκετές περιπτώσεις, με βάση το υφιστάμενο νομικό καθεστώς,

Αξιωματικοί βαθμού Ταξίαρχου δεν δικαιούνται κρίσης από το Ανώτερο Συμβούλιο Κρίσεων και συνεπακόλουθα προαγωγής στον βαθμό του Υποστρατήγου, επειδή δεν πληρούν το κριτήριο του χρόνου διοίκησης με αποτέλεσμα οι δυνατότητες του Ανώτερου Συμβουλίου Κρίσεων για επιλογή, ουσιαστικά να περιορίζονται. Εξάλλου, κρίνεται ότι αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά και η πιθανή περίπτωση να μην είναι δυνατή η πλήρωση με προαγωγή των δύο (2) κενών θέσεων Υποστρατήγου από κάποιο αξιωματικό βαθμού Ταξίαρχου».

ΠΗΓΗ: https://www.philenews.com