13.3 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣΦωτιά Έβρου: Ο Ταξίαρχος, ο Διοικητής Μονάδας και το φυλάκιο στη Γιαννούλη

Φωτιά Έβρου: Ο Ταξίαρχος, ο Διοικητής Μονάδας και το φυλάκιο στη Γιαννούλη

Του Ηλία Προύφα

Ο Στρατός στον Έβρο, έδωσε και συνεχίζει να δίνει τιτάνιο αγώνα, απέναντι στο πύρινο μέτωπο που κατακαίει για 14η ημέρα την περιοχή.

Το kranosgr.com, βρέθηκε για 10 ημέρες στον Έβρο, όπου μαζί με το συνάδελφο Τάσο Παλαιστίδη, καταγράψαμε ρεπορτάζ, κυρίως για την συνδρομή του Στρατού Ξηράς, σε όλα τα πύρινα μέτωπα της περιοχής.

Συναντήσαμε τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, την ώρα που έφθασε στο Αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης στη 1 τα ξημερώματα και περιόδευσε σε όλα τα πύρινα μέτωπα, το Διοικητή του Δ’ΣΣ, Αντιστράτηγο Δημόκριτο Κωνσταντάκο, ανάμεσα σε φλεγόμενα σπίτια στα Δίκελλα, το Διοικητή της 12ης Μεραρχίας, Υποστράτηγο Χρήστο Μπακιρτζή, στον φλεγόμενο Άβαντα και τα στελέχη των μονάδων που καθ’ όλη τη διάρκεια των 24ωρων επιχειρούσαν με όλα τα μέσα στην κατάσβεση της φωτιάς.

Ήμασταν μπροστά στο λιμάνι (πιο μπροστά δε γινόταν), όταν το προσωπικό του 216 ΚΙΧΝΕ Αλεξανδρούπολης, συνέδραμε στην εκκένωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και την ασφαλή μεταφορά των ασθενών στο πλοίο ”ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ”, όλα αυτά με φωτογραφικό υλικό που έχουμε δημοσιεύσει.

Σήμερα θα αναφερθούμε σε ένα ακόμη περιστατικό, από αυτά που μας κάνουν να αισθανόμαστε υπερήφανοι για τους Διοικητές και το προσωπικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Θα σταθούμε στην αυτοθυσία του Διοικητή της 50 Ταξιαρχίας στο Σουφλί, Αθανάσιου Κοντού και του Διοικητή της 50 ΕΜΑ, Αντισυνταγματάρχη (ΤΘ), Παναγιώτη Κουτσό, οι οποίοι την περασμένη Τετάρτη το βράδυ, απέδειξαν, σύμφωνα με μαρτυρίες στελεχών, το πως πρέπει να είναι ένας Διοικητής, ειδικά στα πάρα πολύ δύσκολα…

Τετάρτη βράδυ και η φωτιά όπως μεταδίδεται από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των Αθηναϊκών κεντρικών καναλιών, κατακαίει την περιοχή Γιαννούλη του Σουφλίου, όπου υπάρχει φυλάκιο της 50 Ταξιαρχίας.

Οι φλόγες έχουν κυκλώσει τη στρατιωτική εγκατάσταση η οποία λόγω των μεγάλων αντιπυρικών ζωνών που ανοίχτηκαν από την 50 ΕΜΑ και την αποψίλωση που έγινε, γλίτωσε από ολική καταστροφή με ότι αυτό θα είχε ως επακόλουθο.

Αυτό που αξίζει να τονιστεί είναι ότι όταν διατάχθηκε η εκκένωση της στρατιωτική εγκατάστασης, απομακρύνθηκαν με ασφάλεια πρώτα όλα τα στελέχη και στο χώρο παρέμειναν τελευταίοι με τη φωτιά να έχει κυκλώσει το σημείο, ο Ταξίαρχος Αθανάσιος Κοντός, ο Αντισυνταγματάρχης Παναγιώτης Κουτσός και δύο ΕΠΟΠ, ο Επιλοχίας Γ. Ρεπάνης και ο Δεκανέας, Ε. Μπράτσας, οι οποίοι έδωσαν πραγματική μάχη με τις φλόγες, μη εγκαταλείποντας την περιοχή .

Οι Διοικητές της 50 (τους οποίους δεν έχουμε συναντήσει ποτέ στη ζωή μας) τιμούν κατά τα ίδια τα στελέχη τη λέξη ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ.

Κάποια στιγμή όταν οι φλόγες σβήσουν και γίνει αποτύπωση της καταστροφής, τότε θα γραφούν πολλά για το τι θα μπορούσε να γίνει εάν δεν είχε συνδράμει και ο Στρατός στον Έβρο…