13.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΥγειονομική Περίθαλψη – Δαπάνες Υγείας ΑΜΕΑ για θεραπείες που αποζημιώνονται κατά πράξη

Υγειονομική Περίθαλψη – Δαπάνες Υγείας ΑΜΕΑ για θεραπείες που αποζημιώνονται κατά πράξη

Ο ΣΑΣΜΥ(Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών) μετά από όχληση των μελών του συνέταξε το παρόν έγγραφο προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής άμυνας ,ενημερώνοντας ταυτόχρονα την στρατιωτική ηγεσία και τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου ώστε να αιτηθεί την βελτίωση του χρόνου εκκαθάρισης δαπανών υγείας και για την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα που προέκυψε εδώ και δύο μήνες με την αναστολή προκαταβολών για δαπάνες υγείας που αφορούν φυσιοθεραπείες και ειδικές θεραπείες που αποζημιώνονται κατά πράξη.

Αναλυτικά στο έγγραφο αναφέρεται:

      Το κόστος που καταβάλουν οι στρατιωτικοί από το οικογενειακό τους εισόδημα για την πληρωμή των παραπάνω ειδικών θεραπειών τόσο για τους ιδίους όσο και για αυτούς που έχουν τέκνα ΑΜΕΑ είναι δυσβάστακτο και τους οδηγεί στη οικονομική εξαθλίωση και στον κοινωνικό αποκλεισμό.

      Σας μεταφέρουμε αυτούσιο το μήνυμα που λάβαμε από μέλος του συνδέσμου μας στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο για να κατανοήσετε το μέγεθος του προβλήματος.

« Καλησπέρα,

Σας αποστέλλω το παρόν για να εκφράσω τον έντονο προβληματισμό μου για

την επικρατούσα κατάσταση που αφορά πολλούς συναδέλφους και εμένα προσωπικά.

Συγκεκριμένα ως πατέρας τέκνου ΑΜΕΑ, ξοδεύω 540€ μηνιαίως σε

λογοθεραπεία και εργοθεραπεία.

Μέχρι πριν από έναν μήνα ετοίμαζα δαπάνη και αναφορά για προκαταβολή και

εντός 10 ημερών το ΚΤΣ πραγματοποιούσε την πίστωση.

Εδώ και έναν μήνα με βάση κάποιο νέο ΦΕΚ έπαψε να πραγματοποιεί το ΚΤΣ

προκαταβολές καθώς αυτά τα δικαιούμενα χρήματα μειώνονται χωρίς όμως ακόμα να

έχει βγει οριστικό έγγραφο από το ΓΕΣ/ΔΥΓ για να ξέρουμε που βαδίζουμε.

Τον μήνα Αύγουστο εγώ προσωπικά και αρκετοί συνάδελφοι υποφέραμε

χωρίς αυτό το μεγάλο ποσό.

Φτάσαμε 1 Σεπτεμβρίου και τα θεραπευτήρια απαιτούν τα χρήματα τους.

Τα νέα από τα ελεγκτικά της ΔΥΓ είναι αποκαρδιωτικά, καθώς υφίσταται

πιθανότητα να μας ζητηθεί ακόμα και επιστροφή χρημάτων από θεραπείες τέκνων.

Όπως καταλαβαίνετε οδηγούμαστε σε κατάσταση πείνας και εξαθλίωσης.

Παρακαλώ να προσφέρετε κατά την κρίση σας, ως ΣΑΣΜΥ ένα λιθαράκι

βοήθειας.»

Ως ΣΑΣΜΥ παρακαλούμε όπως κατανοήσετε και ενσκήψετε στο πρόβλημα διότι η απογοήτευση των μελών μας είναι διάχυτη. Τα μέλη μας στελέχη των ΕΔ περίμεναν πάρα πολλά χρόνια για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης αλλά εκ του αποτελέσματος διαπιστώνουν ότι το νέο ΠΔ 62/2023 δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους αυτές.

Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου έχει μειώσει το ύψος των παρεχόμενων υπηρεσιών. Επίσης η καθυστέρηση έκδοσης διευκρινιστικών οδηγιών από την υπηρεσία οδηγεί σε οικονομική εξαθλίωση μια μερίδα στρατιωτικών που έχουν ειδικά προβλήματα ή περιθάλπουν τέκνα ΑΜΕΑ.

Πιστεύουμε ότι έφτασε πλέον η ώρα για ριζικές τομές στο θεσμικό πλαίσιο της υγειονομικής περίθαλψης των στρατιωτικών και των οικογενειών τους.

Γνωρίζουμε ότι τα μέλη μας όπως όλοι οι στρατιωτικοί δεν έκαναν ποτέ και δεν θα κάνουν ποτέ σκόντο στο καθήκον που τους έχει ορίσει η πολιτεία για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας.

      Θα πρέπει όμως και η πολιτεία να ενσκήψει στα διαπιστωμένα  προβλήματα  του προσωπικού και να δώσει λύσεις.

           Γνωρίζοντας  τις ευαισθησίες σας, ευελπιστούμε στην ανάληψη πρωτοβουλιών από εσάς ώστε να δοθεί λύση άμεσα για την άρση αναστολής προκαταβολών για δαπάνες υγείας που αφορούν φυσιοθεραπείες και ειδικές θεραπείες που αποζημιώνονται κατά πράξη και την πίστωση χρημάτων στους δικαιούχους εντός δεκαημέρου ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τις θεραπείες τους με εξόφληση των ιδιωτικών κέντρων προς αποφυγή επιδείνωσης της υγείας τους.

Επίσης σας προτρέπουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να επανεξετάσετε το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο της υγειονομικής περίθαλψης των στρατιωτικών και των οικογενειών τους όπως αυτό διαμορφώθηκε με το ΠΔ 62/2023 ώστε επέλθει πραγματική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Παραμένουμε στην διάθεση σας για περαιτέρω εξειδίκευση των υφιστάμενων προβλημάτων καθώς και των προτάσεων μας.