13.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΤραγωδία στην ΕΦ: Στο Πανεπιστήμιο Πατρών το μοιραίο σχοινί

Τραγωδία στην ΕΦ: Στο Πανεπιστήμιο Πατρών το μοιραίο σχοινί

 Ιωάννα Μάντζιηπα   

Εντός των επόμενων ημερών θα σταλεί στο Πανεπιστήμιο Πατρών το μοιραίο σχοινί, το οποίο χρησιμοποίησε ο άτυχος λοχαγός Ξάνθος Κυριάκου, για να κατέβει το μονοπάτι και να φτάσει στη μεταλλική πλατφόρμα κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης στρατιωτικής άσκησης στην περιοχή της Τροοδίτισσας στις 25 Μαΐου, όπου συνέβη και το μοιραίο ατύχημα.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», το σχοινί θα σταλεί την ερχόμενη βδομάδα υπό τη συνοδεία αστυνομικού στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου εμπειρογνώμονας με γνώσεις και εμπειρία στα συγκεκριμένα θέματα θα προβεί στις ανάλογες εξετάσεις. Οι ανακριτές της υπόθεσης προχώρησαν σε αυτή την κίνηση, θέλοντας να έχουν πλήρη επίγνωση για την προέλευση και την καταλληλότητα του σχοινιού. Συγκεκριμένα, ζητούν απαντήσεις εάν το σχοινί ήταν κατάλληλο να χρησιμοποιηθεί για καταρρίχηση στο σημείο όπου και τοποθετήθηκε, εάν έφερε φθορές λόγω παλαίωσης καθώς και τον βαθμό ανθεκτικότητάς του.

Για τη διαδικασία αυτή, όπως πληροφορείται ο «Φ», εγκρίθηκε συγκεκριμένο κονδύλι από την Αστυνομία Κύπρου. Μετά και την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης εξέτασης και την πλέον τεκμηριωμένη επιστημονική θέση για την κατάσταση του σχοινιού που κρατούσε ο 32χρονος Ξάνθος, η έκθεση αλλά και ο φάκελος της υπόθεσης θα διαβιβαστεί από μέλη του ΤΑΕ Λεμεσού στη Νομική Υπηρεσία όπου θα καθοριστούν και τα επόμενα βήματα.

Από την πλευρά των ερευνών, αυτές έχουν ολοκληρωθεί με τη λήψη πέραν των 75 καταθέσεων από όλους τους εμπλεκόμενους. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως από τις καταθέσεις των στρατιωτικών, διαφαίνεται ότι δεν τηρούνται τα καθορισμένα πρωτόκολλα των στρατιωτικών ασκήσεων.

Οι οικείοι του άτυχου λοχαγού φαίνεται να έχουν προσεγγίσει ειδικούς σε θέματα ορειβασίας ενώ θα αναμένουν τα δύο πορίσματα -Αστυνομίας και Στρατού- για να αποφασίσουν τα επόμενα τους βήματα.

Να σημειωθεί πως και από πλευράς του υπουργείου Άμυνας, οι εξετάσεις του ανώτατου αξιωματικού του ΓΕΕΦ ο οποίος διορίστηκε ως θανατικός ανακριτής, έχουν ολοκληρωθεί ενώ αναμένεται να παραδοθεί σε ανακριτή η έκθεση του εμπειρογνώμονα του Πανεπιστημίου Πατρών. 

ΠΗΓΗ: https://www.philenews.com