13.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΤι είπε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στην πρώτη επίδειξη του προσωπικού της Διοίκησης...

Τι είπε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στην πρώτη επίδειξη του προσωπικού της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου

Χαιρετισμός κ. Α/ΓΕΕΘΑ
στην επίδειξη από προσωπικό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου
Κύριε Υφυπουργέ,
Εξοχότατες και Εξοχότατοι Πρέσβεις,
Κύριοι Αρχηγοί,
Κύριοι Δήμαρχοι,
Κυρίες και Κύριοι,
Ladies and Gentlemen,
It is my great pleasure to be here today on the occasion of the demonstration of the capabilities of the new Greek Special Warfare Command, in a most remarkable moment not only for the Greek Special Operations Forces but for the Hellenic Armed Forces as a whole. The demonstration we have just witnessed is directly connected with our vision for agile and interoperable Special Forces, able to conduct operations in any environment and under a single joint command.
And reverting back to Greek…
Είναι μεγάλη η τιμή και η χαρά να σας υποδεχόμαστε σήμερα εδώ στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία, όπου είχατε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε μία επίδειξη των ικανοτήτων και των δυνατοτήτων των στελεχών των Μονάδων της νεοσύστατης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, στην παρακείμενη Ζώνη Ρίψεως Αλεξιπτωτιστών των Μεγάρων αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Πάχης, όπου σταθμεύουν επίλεκτες Μονάδες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Οι Ελληνικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων και οι Ειδικές Δυνάμεις γενικότερα, όπως γνωρίζετε έχουν ήδη εισέλθει σε μία φάση αναδιοργάνωσης το τελευταίο διάστημα και θα λάβουν σύντομα και οπωσδήποτε εντός χρονοδιαγράμματος την τελική οργανωτική τους μορφή, όπως αυτή εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ.
Και αυτό είναι το πρώτο βήμα. Θα ακολουθήσουν πολλά… πολλά βήματα… μικρά και μεγάλα, που όμως το κάθε ένα από αυτά θα μας φέρουν πιο κοντά σε ένα καλύτερο αύριο. Απαιτείται συνεχής και άοκνη προσπάθεια από όλους και όλες εσάς που υπηρετείτε στις Ειδικές Δυνάμεις και στις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων όλων των Κλάδων.
Απαιτείται κόπος, σκέψη, προσπάθεια, φαντασία, επιμονή, υπομονή, ευελιξία, καρτερία, αυταπάρνηση, εφευρετικότητα, φροντίδα και πάνω από όλα αγάπη για την πατρίδα. Και αυτήν την έχετε όλες και όλοι σας σε περίσσεια!!
Και το αποδεικνύετε καθημερινά!!!
Στις Μονάδες, στα πεδία των ασκήσεων, στις επιχειρησιακές εκπαιδεύσεις, στα θαλασσοδαρμένα βράχια των Ελληνικών Θαλασσών, απ΄ άκρη σ’ άκρη στην Ελληνική Επικράτεια σε ξηρά – θάλασσα και αέρα, αλλά και πέρα απ’ αυτήν σε αποστολές συμμαχικές, όπου το εθνικό συμφέρον καλεί.
Απευθυνόμενος λοιπόν στο προσωπικό της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου, στο υπέροχο αυτό προσωπικό όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, σας λέγω μετά λόγου γνώσεως ότι είμαι σίγουρος για το αποτέλεσμα αυτού του εγχειρήματος που μόλις ξεκίνησε. Και είμαι σίγουρος, γιατί ξέρω σε ποιους απευθύνομαι, ξέρω με ποιους έχω να κάνω.
Αρκετούς, πολλούς σας ξέρω και προσωπικά ανεξαρτήτως βαθμών. Γνωρίζω καλά τις δυνατότητές σας, γνωρίζω καλά τις ικανότητές σας, σας έχω δει από κοντά και έχω εντυπωσιασθεί από τον επαγγελματισμό σας και την αγάπη σας για αυτό που κάνετε! Εξ άλλου μόλις πριν λίγα λεπτά είδαμε όλοι μία ευρεία γκάμα των εξαιρετικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων σας σε πολύπλοκες και υψηλής επικινδυνότητας δραστηριότητες.
Τις εκτελέσατε άψογα, με ακρίβεια ρολογιού και αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους όσοι καθ’ οιονδήποτε τρόπο έλαβαν μέρος στην οργάνωση, προετοιμασία και εκτέλεση των σημερινών δραστηριοτήτων. Μια απόλυτη αρμονία ανθρώπων, μέσων και μηχανών με κοινό στόχο και σκοπό την εκπλήρωση της αποστολής.
Ένας από του κυριότερους στόχους αυτής της αναδιοργάνωσης από την πρώτη στιγμή της σύλληψής της, όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω, ήταν η ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΟΤΗΤΑ στον απόλυτο βαθμό και τα ωφέλη της στον καιρό της ειρήνης αλλά και του πολέμου. ΑΥΤΟΣΚΟΠΟΣ θα μπορούσα πω χωρίς να χαρακτηρισθώ υπερβολικός!
Όμως επιτρέψτε μου να πω, ότι η ΔΙΑΚΛΑΔΙΚΟΤΗΤΑ στην περίπτωση των Ειδικών Επιχειρήσεων και των Ειδικών Δυνάμεων γενικότερα αναλύεται και αποσκοπεί τελικά στην πλήρη εκμετάλλευση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των Ειδικών Δυνάμεων γενικώς, ανεξαρτήτως Κλάδων προελεύσεώς τους.
Μέσα στο πολυσχιδές και πολυεπίπεδο φάσμα των αποστολών του Ειδικού Πολέμου στο σύνολό της κάθε ξεχωριστή – εξειδικευμένη Μονάδα ή Τμήμα Ειδικών Δυνάμεων και Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων έχει τον ξεχωριστό και ειδικό ρόλο του και δύναται προσαρμοζόμενο στο σύγχρονο και απαιτητικό πεδίο μάχης, να αποτελέσει τον κρίσιμο παράγοντα που θα επιφέρει τη ΝΙΚΗ.
Ευρεία επιλογή δυνατοτήτων λοιπόν σε περιόδους Ειρήνης, Εντάσεως, Κρίσεως, Συγκρούσεων Χαμηλής Έντασης, ή και Ολοκληρωτικού Πολέμου, στη διάθεση της Στρατιωτικής και Πολιτικής Ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Και με τα χρόνια, οι δυνατότητες θα αυξάνουν. Χάρη σε σας! Χάρη σε αυτούς που εργάσθηκαν, εργάζονται
και θα εργαστούν άοκνα για το καλό μέλλον των Ειδικών Δυνάμεων και Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο και προϊόντος του χρόνου, θα είμαστε – θα είστε σε θέση να δράτε ταχύτερα, αυτοδύναμα, κατά το δυνατόν και αποτελεσματικότερα, διότι θα επιχειρήτε υπό ενιαία Διοίκηση, με το πλέον επίλεκτο προσωπικό αλλά και τα απαραίτητα εφόδια και μέσα στη διάθεσή σας, για να φέρετε επιτυχώς και με το λιγότερο δυνατόν κόστος σε πέρας την αποστολή σας.
Θα επιτευχθούν σίγουρα οικονομίες κλίμακος στις προμήθειες μέσων και υλικών, θα αυξηθεί η τυποποίηση πάσης φύσεως, ιδιαιτέρως στην Εκπαίδευση, στις διαδικασίες, αλλά και στη σχεδίαση των επιχειρήσεων, που είναι το απόλυτο ζητούμενο, αποκτώντας και εξασφαλίζοντας σε όλους κοινή επιχειρησιακή αντίληψη και κοινή επιχειρησιακή κουλτούρα.
Υπό την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, οι Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως και των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, συγχρονίζονται υιοθετώντας και εγκολπώνοντας πολλές εμπειρίες και lessons learned από φίλους και συμμάχους, προσαρμόζοντάς τα βεβαίως στις εθνικές ανάγκες, απαιτήσεις και σχεδιασμούς, ώστε να δύνανται να αντιμετωπίζουν με επιτυχία οποιαδήποτε πρόκληση, απειλή ή συμβάν ήθελε ανακύψει (συμβατικό ή υβριδικό) μέσα σε αυτό το εύθραυστο, ευμετάβλητο και ασαφές πολλές φορές γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον ασφαλείας του Περιφερειακού Υποσυστήματος στο οποίο ανήκει η χώρα μας.
Και δεν είναι λίγες αυτές οι προκλήσεις. Αντιθέτως αυξάνονται ποιοτικά αλλά και ποσοτικά. Στρατηγικός στόχος μας λοιπόν είναι και θα εξακολουθήσει να είναι η επαύξηση του ρόλου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ως παράγοντος σταθερότητος, ασφαλείας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας.
Αυτό το επιτυγχάνουμε με δράσεις και συνεργασίες σε διμερή και πολυμερή επίπεδα, αλλά φυσικά και εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Όπως έχει τονισθεί από τα πλέον επίσημα χείλη της Πατρίδας μας, η Ελλάς δεν διεκδικεί από κανέναν κάτι που δεν της ανήκει, αλλά ταυτόχρονα και εύλογα δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει τίποτε και σε κανέναν.
Αυτό κάνουμε, κάναμε και θα κάνουμε στο διηνεκές. Έχουμε τις δυνατότητες, γνωρίζουμε τον τρόπο, έχουμε την βούληση, και θα το πράξουμε, το πράττουμε άλλωστε καθημερινά, έναντι οποιουδήποτε τιμήματος. Δεν πρέπει κάποιος να διατηρεί ουδεμία αμφιβολία περί αυτού.
Εκπαιδευόμαστε και εργαζόμαστε καθημερινά για την σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή, παράγοντας το ύψιστο αγαθό της ασφάλειας επ’ ωφελεία της Ελληνικής Κοινωνίας και του Ελληνικού Λαού.
Σήμερα με την επίδειξη που μόλις παρακολουθήσαμε, πήραμε όλοι μία μικρή γεύση από όλα αυτά στα οποία αναφέρθηκα προηγουμένως. Στο μέλλον θα έχουμε την δυνατότητα να δούμε περισσότερα, κατά την διάρκεια προγραμματισμένων και έκτακτων εθνικών ή διασυμμαχικών ασκήσεων και συνεργασιών.
Κλείνοντας θα ήθελα ακόμα μία φορά να συγχαρώ όλους όσοι καθ’ οιονδήποτε τρόπο ενεπλάκησαν στις δραστηριότητες που μόλις παρακολουθήσαμε. Είμαι απολύτως ικανοποιημένος από τις προσπάθειες που καταβάλλετε καθημερινά, σας παρακολουθώ όπως γνωρίζετε από κοντά, αφουγκράζομαι και νοιώθω την πρόοδό σας, αλλά πάνω απ’ όλα αντιλαμβάνομαι το πάθος σας για το αύριο που έρχεται μέσα από την νέα οργάνωση, τις προοπτικές και το μέλλον που χτίζετε εσείς οι ίδιοι με τα χέρια σας, το μυαλό σας, αλλά πάνω από όλα με την ψυχή και την καρδιά σας.
Συνεχίστε! Σας έχω απόλυτη εμπιστοσύνη! Βαδίστε τον δρόμο τον καλό με μεγαλύτερο ζήλο, απέραντη αφοσίωση, ακλόνητη πυγμή και χαλύβδινη πίστη, έχοντας πάντα κατά νουν ότι το «ΒΗΜΑ ΠΡΟΣΘΕΣ» και «Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ» είναι έννοιες ταυτόσημες και σύμφυτες με την τιμή, την υπερηφάνεια και την δόξα που πλαισιώνουν και θα πλαισιώνουν πάντα τα Ελληνικά Όπλα.
Συγχαρητήρια σε όλες και όλους.
Reverting to English…
The Hellenic Armed Forces have the capabilities to operate 24/7 in any environment under all conditions. They act as a pillar of stability supporting peace in the Balkans, the East Mediterranean and beyond, in full support of the role of Greece as a credible ally, partner and friend to those who share the same values with us.
Our objective is to foster bilateral and multilateral cooperation and safeguard security and stability in our unstable wider neighbourhood. We are maintaining strong Armed Forces and constantly work to enhance our capabilities. The demonstration you enjoyed is the actual result of utmost determination and rigorous training, and as you had the opportunity to witness just now, the Greek Special Operations Forces possess the ability and the capability to accomplish their mission as appropriate and necessary.
That being said, I want to thank you once more for being here with us today, and I believe it has been a great opportunity for you all to appreciate in person the potential of the Greek Special Operations Forces along with the momentum of the new Special Warfare Command.
Σας ευχαριστώ.