13.3 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΤουρκία: Αυτή είναι η πρώτη γυναίκα ναύαρχος στο Πολεμικό Ναυτικό

Τουρκία: Αυτή είναι η πρώτη γυναίκα ναύαρχος στο Πολεμικό Ναυτικό

Μετά τις κρίσεις στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο η Φιράτ έγινε η πρώτη γυναίκα σε τόσο υψηλή θέση στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η Γκιοκέν Φιράτ, που κατάγεται από την Τραπεζούντα, έγινε η πρώτη γυναίκα αντιναύαρχος της Τουρκίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά μετά τις τελευταίες κρίσεις στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις γυναίκα έλαβε το βαθμό του ναυάρχου.

Η σύζυγος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Εμινέ, μάλιστα έσπευσε να εκφράσει τα συγχαρητήριά της στην Φιράτ.

 

Ποια είναι η πρώτη γυναίκα ναύαρχος της Τουρκίας

Γεννημένη στην Κωνσταντινούπολη το 1977, η Φιράτ αποφοίτησε από τη Ναυτική Ακαδημία το 1998.

Υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων μεταξύ 1998-2017, ενώ υπηρέτησε και ως αξιωματικός Υποβρυχίων Όπλων και Αξιωματικός Ανθυποβρυχιακού Πολέμου στη φρεγάτα Γιαβούζ.

Το διάστημα 2003-2005, η Φιράτ υπηρέτησε ως η πρώτη γυναίκα κυβερνήτης πλοίου της Τουρκίας στο Training Boat-2, ένα από τα εκπαιδευτικά πλοία όπου οι φοιτητές της Ναυτικής Ακαδημίας προετοιμάζονταν για ναυτικά τους καθήκοντα.

Έχει διατελέσει σε διάφορες θέσεις στην έδρα του Γενικού Επιτελείου και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ τοποθετήθηκε στη Ναυτική Διοίκηση MC Northwood στην Αγγλία πέρυσι.

Ο Μετίν Γκιουράκ νέος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου

Κατά τα λοιπά αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων διορίστηκε ο στρατηγός Μετίν Γκιουράκ, ο οποιός θα διαδεχθεί τον Γιασάρ Γκιουλέρ ο οποίος ανέλαβε μετά τις εκλογές το υπουργείο Άμυνας.

Συγκεκριμένα σε μία συνεδρίαση, η οποία διήρκησε πάνω από τρεις ώρες αποφασίστηκε να οριστεί ως στρατηγός ο Μετίν Γκιουράκ.

Ο νέος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου υπηρετούσε μέχρι σήμερα ως διοικητής της 2ης Στρατιάς με έδρα τη Μαλάτια της ανατολικής Τουρκίας και μιλάει και αραβικά, οπότε κάτι τέτοιο σημαίνει πως ο στρατηγός έχει ξεκάθαρη εικόνα για τις εξελίξεις στη Συρία.

ΠΗΓΗ: https://www.tanea.gr