13.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΤι είπε στη Βουλή ο Ν. Παναγιωτόπουλος για αδικίες σε μοριοδότηση στελεχών

Τι είπε στη Βουλή ο Ν. Παναγιωτόπουλος για αδικίες σε μοριοδότηση στελεχών

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος απάντησε σήμερα, Τετάρτη 12 Μαΐου 2021, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του  «Κινήματος Αλλαγής» κ. Δημητρίου Κωνσταντόπουλου με θέμα: «Επανειλημμένες αδικίες στη μοριοδότηση στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων υπηρετούντων στο αεροδρόμιο Ακτίου».

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Δεδομένου ότι το ζήτημα όπως είπε ο ερωτών βουλευτής έχει ήδη αναλυθεί μέσω της διαδικασίας του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου με απλή ερώτηση. Βέβαια έχετε υποβάλει ερωτήσεις, έχετε εκδηλώσει το ενδιαφέρον σας. Καλά κάνατε και σας έχω απαντήσει σχετικά ήδη από τις 14 Δεκεμβρίου 2020 ότι το ζήτημα επικαιροποίησης του συστήματος μοριοδότησης των Μονάδων και Υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων εξετάζεται αλλά όμως συνολικά. Όχι κατά Μονάδα, αλλά σε Διακλαδικό επίπεδο υπό τον συντονισμό του ΓΕΕΘΑ.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν συμπεριληφθεί και προτάσεις του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για το FOB Ακτίου, το πρώην Αεροδρόμιο που είναι τώρα FOB στα πλαίσια της ΝΑΤΟϊκής Δομής Δυνάμεων. Επομένως αυτό που πρέπει να κρατήσουμε τώρα είναι ότι δεν εξετάζουμε το ζήτημα της μοριοδότησης κατά Μονάδα, κατά περίπτωση, αλλά συνολικά, ολοκληρωμένα. Αυτό θεωρώ ότι είναι και ο σωστός τρόπος.

Στόχος μας ήταν και παραμένει η εξεύρεση της βέλτιστης δυνατής λύσης ώστε να επιτευχθεί η αναμόρφωση του υφιστάμενου πλαισίου μοριοδότησης με σκοπό βέβαια τη δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπιση όλων των στελεχών.

Καταλαβαίνετε ότι το ζήτημα του προσωπικού FOB Ακτίου δεν μπορεί να απομονωθεί από τη συνολική προσπάθεια για ένα συνολικό και αντικειμενικό θεσμικό πλαίσιο μοριοδότησης. Σας αναφέρω μάλιστα ότι για το σχετικό συνολικό ζήτημα της μοριοδότησης υπάρχουν ερωτήσεις στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου σχεδόν για όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας και των Ιωαννίνων, μια και ανέγνωσε εδώ τις πρωινές αναφορές και βουλευτής Ιωαννίνων.

Όμως σας διαβεβαιώ παραταύτα ότι η μοριοδότηση του FOB Ακτίου δεν θα παραβλεφθεί. Προφανώς θα υπάρχει η σχετική ρύθμιση, προσαρμογή με πνεύμα ισοτιμίας και δικαιοσύνης. Σε κάθε περίπτωση το συνολικό πλαίσιο καταλαβαίνετε ότι έχει χαρακτηριστεί από τα Γενικά Επιτελεία με διαβάθμιση του απορρήτου και συνεπώς δεν μπορώ να επεκταθώ περαιτέρω, πλην όμως είμαι στη διάθεσή σας (όπως ήμουν πάντα), καθώς και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι στη διάθεσή σας για να σας ενημερώνω για τις εξελίξεις.

Μέσα στο καλοκαίρι σχεδιάζουμε να φέρουμε προς συζήτηση στη Βουλή ένα συνολικότερο Νομοσχέδιο που ρυθμίζει διάφορα σε εκκρεμότητα σταδιοδρομικά ζητήματα που έχουν άμεση σχέση με την εξέλιξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα έλεγα ένα προσωποκεντρικό, επί ζητημάτων Προσωπικού δηλαδή, Νομοσχέδιο μέσα στο πυκνό πρόγραμμα και τις υποχρεώσεις του Υπουργείου και νομίζω ότι στο πλαίσιο αυτό εκεί σκοπεύουμε να ρυθμίσουμε συνολικά το ζήτημα της μοριοδότησης με τις εκκρεμότητες ή τις στρεβλώσεις που υπάρχουν μέσα από αυτό.

Σας ευχαριστώ».

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Κατά τη δευτερολογία του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε τα ακόλουθα:

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:«Τη χρονιά που πέρασε, νομίζω ότι δεχόμαστε όλοι πως το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων ασφαλώς και τα Γενικά Επιτελεία ασχολήθηκαν με την αντιμετώπιση μιας εκτεταμένης Εθνικής κρίσης που προέκυψε από την ένταση με τη γείτονα και επομένως η προσοχή τους, η συγκέντρωσή τους ήταν αφιερωμένη σε αυτό και σε κάτι άλλο, την μεγάλη προσπάθεια για την αναβάθμιση του δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων και όταν λέω δυναμικού αναφέρομαι και στα μέσα αλλά και στο προσωπικό.

Εύλογο ήταν οι παρεμβάσεις μας πρώτα να έχουν να κάνουν με την αναβάθμιση των μέσων. Ειδικά για την Πολεμική Αεροπορία οι τελευταίοι 18 μήνες ήταν εμβληματικοί, κρίσιμοι για το μέλλον της, αφού μέσα σ’ αυτό το διάστημα λύσαμε το θέμα της υποστήριξης των «Μιράζ 2000-5» με ανταλλακτικά που έχουν να απολαμβάνουν μάλλον σε απρόσκοπτη ροή από το 2012, όταν είχε λήξει η Σύμβαση εν συνεχεία υποστήριξης. Περάσαμε το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 στην εκδοχή Viper που αφορά στον κύριο κορμό του στόλου των Πολεμικών Αεροσκαφών μας.

Παρά τις προηγούμενες καθυστερήσεις, πήγαμε στην προμήθεια των δεκαοκτώ “Rafale” με πρωτοφανείς ταχύτητες τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα, δεδομένου ότι αυτό ήταν η εθνική και επιχειρησιακή ανάγκη.

Λύσαμε το πρόβλημα του μέλλοντος -δηλαδή της εκπαίδευσης των Ικάρων- με την δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα σε συνεργασία με ισραηλινή εταιρεία που ανέλαβε να το κάνει. Βάλαμε τις βάσεις για ένα πολύ θετικό μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας. Ασφαλώς και μένουν κι άλλες παρεμβάσεις, όχι μόνο σε αυτόν τον κλάδο αλλά και στους άλλους, που έχουν να κάνουν με το προσωπικό. Ανάμεσά τους η συνολική αναβάθμιση του συστήματος μοριοδότησης. Αναγνωρίζουμε ότι αυτό πρέπει να γίνει. Σας είπα ότι θα γίνει με το Νομοσχέδιο που θα εισαγάγουμε για τα σταδιοδρομικά των στελεχών.

Σας είπα επίσης ότι από 31 Μαρτίου του τρέχοντος έτους έχουν υποβληθεί οι νέες επικαιροποιημένες προτάσεις από το ΓΕΕΘΑ, όχι αποκλειστικά για τη μοριοδότηση του FOB Ακτίου, αλλά γενικότερα για το νέο σύστημα. Θυμίζω ότι πριν από μερικούς μήνες είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ την Πρέβεζα κι εκεί έγινα κοινωνός αυτής της ανησυχίας μεταξύ άλλων.Η φημολογία έλεγε ότι το Αεροδρόμιο Ακτίου ήταν για να κλείσει η βασική αεροπορική και είπα εκεί τότε, αλλά και το επανέλαβα πολλές φορές δημοσίως ότι όχι μόνο δεν θα κλείσει το Αεροδρόμιο Ακτίου, αλλά αντιθέτως θα αναβαθμιστεί, αφού υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και σε επίπεδο ΝΑΤΟϊκών δομών για την αναβάθμισή του λόγω της τοποθεσίας και της στρατηγικής σημασίας του. Εξ ου και η μετατροπή του σε FOB, δηλαδή προκεχωρημένη αεροπορική βάση στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής δομής. Επομένως ο κίνδυνος αυτός πέρασε εξ ου ενδεχομένως οφειλόταν και η ανησυχία κάποιων Στελεχών, η οποία όμως δεν ήταν δικαιολογημένη και μπήκαν οι βάσεις για να αναβαθμιστεί περαιτέρω λόγω της σημασίας του το Αεροδρόμιο αυτό.

Τώρα έχουν σειρά οι ανησυχίες για τα σταδιοδρομικά. Σας είπα ότι θα ρυθμιστούν και μάλιστα σύντομα δεδομένης της νομοθετικής μας παρέμβασης που σχεδιάζεται μέσα στο καλοκαίρι. Εξαρτάται βέβαια από τις συνθήκες, αλλά αυτός είναι ο σχεδιασμός μας και συνήθως μέσα να το πω έτσι επιτυγχάνουμε να είμαστε συνεπείς με τον σχεδιασμό μας. Επομένως ναι υπάρχουν στρεβλώσεις, θα ρυθμιστούν, το ζήτημα όμως της μοριοδότησης είναι ένα συνολικό ζήτημα όχι μόνο αυτής της Μονάδας, αλλά του συνόλου των Ενόπλων Δυνάμεων και αυτή είναι η πρόθεσή μας να το ρυθμίσουμε ολοκληρωτικά και συνολικά επ’ ωφελεία των Στελεχών.

Ευχαριστώ».