13.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΑΤιμητική διάκριση από την Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου για άρθρο του kranosgr

Τιμητική διάκριση από την Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου για άρθρο του kranosgr

Τιμητική διάκριση από την Ένωση Συντακτών Επαρχιακού, έλαβε το παρακάτω άρθρο του kranosgr.com, που συμμετείχε στο Δημοσιογραφικό Διαγωνισμό Συγγραφή Άρθρου για την Ηρωική Νήσο Κάσο, «Ένα άρθρο για την Κάσο» .

Η πρώτη συνεργασία της Ένωσης Συντακτών, υλοποιήθηκε με τον Δήμο της Ηρωικής Νήσου Κάσου και περιελάμβανε την προκήρυξη του 1ου Δημοσιογραφικού Διαγωνισμού συγγραφής άρθρου με θέμα «Ένα άρθρο για την Κάσο»,  καθώς και την δωρεάν προβολή της Κάσου  από την ιστοσελίδα της Ε.Σ.Ε.Τ.

Στην προσπάθεια αυτή συνδράμουν η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (Ε.Ι.Ε.Τ), η Εταιρεία Επιστημόνων Επικοινωνίας & Δημοσιογράφων Τ.Α.Δ. (ΕΠΕΤΑΔ) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επιστημόνων Επικοινωνίας, Δημοσιογραφίας, ΜΜΕ & Πολιτισμού (Π.Σ.Ε.Ε.ΔΗ.ΜΜΕ.Π).

ΚΑΣΟΣ: Ένας υπέροχος ‘’χακί’’ προορισμός διακοπών

Του Ηλία Προύφα

Στρατιωτικός Συντάκτης

Μέλος της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου

Απόφοιτος τριετούς Σχολής Δημοσιογραφίας

Αρχαιολογικοί και θρησκευτικοί χώροι δεν είναι μόνο η Ακρόπολη, η Αρχαία Ολυμπία, οι Μυκήνες, το Άγιον Όρος, τα Μετέωρα και το νησί της Αποκαλύψεως, η Πάτμος.

Υπάρχουν περιοχές στη χώρα μας, όπου διαδραματίστηκαν σημαντικά ιστορικά και θρησκευτικά γεγονότα, όχι και τόσο δημοφιλή στο ευρύ κοινό, αλλά με πλούσια ιστορία και παράδοση, οι οποίες θα μπορούσαν να ενταχθούν στο υπό εξέλιξη πρόγραμμα της κυβέρνησης για τον στρατιωτικό τουρισμό.

Μία από αυτές τις περιοχές, η οποία βρίσκεται στην εσχατιά της Ελλάδος και  έμεινε γνωστή στην πρόσφατη ιστορία, από το Ολοκαύτωμα στο οποίο υπέστη στα χρόνια της Επανάστασης του 1821, από τις ορδές του Αιγύπτιου Ιμπραήμ, πριν την απόβασή του στην Πελοπόννησο καθώς και από την Ιταλική κατοχή, είναι το νησί της Κάσου.

Νήσος του νότιου Αιγαίου και το νοτιότερο από τα Δωδεκάνησα, η Κάσος, βρίσκεται ανάμεσα στην Κρήτη και στην Κάρπαθο και θεωρείται το τελευταίο ανεξερεύνητο διαμάντι του Αιγαίου.

Με τις 100 και πλέον ιστορικές εκκλησίες και εξωκλήσια, τις πανέμορφες, μαγευτικές παραλίες του νησιού και την μοναδική Αιγαιοπελαγίτικη φιλοξενία των κατοίκων της, έχοντας όλες τις απαραίτητες συγκοινωνιακές και τουριστικές υποδομές, (το νησί συνδέεται ακτοπλοϊκά με την Κρήτη και τον Πειραιά ενώ αεροπορικά συνδέεται με την Αθήνα μέσω Κρήτης, Ρόδου και Καρπάθου), αποτελεί έναν ξεχωριστό τόπο διακοπών, τον οποίο η κυβέρνηση οφείλει να αναδείξει και για πολλούς, κυρίως Εθνικούς λόγους, δεν θα πρέπει να λησμονήσει.

Στο νησί της Κάσου, λόγω της  γεωστρατηγικής του θέσης και της στρατιωτικής  αναβάθμισης της περιοχής, οι Ένοπλες Δυνάμεις λειτουργούν επιτηρητικό  φυλάκιο, το οποίο ανήκει στην Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων, γνωστή ως ΑΣΔΕΝ.

Σε 24ωρη βάση, οι γυναίκες και οι άνδρες του Στρατού Ξηράς, που το επανδρώνουν,  με όλα τα σύγχρονα μέσα, για τα οποία φρόντισε τόσο ο Καταδρομέας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος καθώς και ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, που το επισκέφθηκε, παρακολουθούν στενά όλες τις εναέριες και θαλάσσιες κινήσεις, σε μια ευαίσθητη περιοχή, η οποία μαζί με το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, αναμένεται να πρωταγωνιστήσει και στρατιωτικά…

Από το Βόρειο Έβρο στο νότιοανατολικό Αιγαίο, μέχρι και το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, συμπεριλαμβανομένης και της Κάσου, ο στόχος του ΓΕΕΘΑ και προσωπικά του Αρχηγού, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο οποίος ως ΟΥΚΑΣ, γνωρίζει το πώς θα πρέπει να  ενισχυθούν στρατιωτικά τα νησιά, οι νησίδες και οι βραχονησίδες, είναι η θωράκιση  των επιτηρητικών φυλακιών της συνοριογραμμής, με όλα τα τελευταίας τεχνολογίας, ηλεκτρονικά υπερσύχρονα μέσα, έτσι ώστε να είναι πανέτοιμα, όχι μόνο να μεταδώσουν τις οποιεσδήποτε πληροφορίες για στρατιωτικές θαλάσσιες ή εναέριες κινήσεις, όπως και οι μεταναστευτικές ροές, αλλά και για να αποκρούσουν κάθε είδους ενδεχόμενη, στρατιωτική, εξ Ανατολών απειλή.

Εξάλλου μόνο τυχαία δεν ήταν και η επίσκεψη του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο φυλάκιο της Κάσου, όταν βρέθηκε στο νησί.

Αυτό που επίσης αξίζει να αναφερθεί είναι η άριστη συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στις τοπικές αρχές του νησιού και τις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες είναι έτοιμες να συνδράμουν υπέρ του κοινωνικού συνόλου, όπως και τον περασμένο Νοέμβριο, όπου με προσωπική εντολή του Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, κλιμάκιο της ΜΟΜΚΑ, έχει προγραμματίσει να κατασκευάσει δρομολόγιο, που οδηγεί από την περιοχή Αγ. Γεωργίου Χαδιών στην περιοχή Πλατύ Αυλάκι, στη νοτιοδυτική πλευρά της νήσου Κάσου.

Από πολλές λοιπόν απόψεις η Κάσος, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, ιδιαίτερα από τον ΕΟΤ, το Υπουργείου Τουρισμού, Πολιτισμού και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Πριν λίγες ημέρες ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) Δημήτρης Φραγκάκης, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Πολεμικού Μουσείου Αναστάσιο Λιάσκο, τον α΄ αντιπρόεδρο, Αντιστράτηγο Νικόλαο Χιονή και τον ειδικό σύμβουλο του μουσείου, Χρήστο Πετρέα, με αντικείμενο την προώθηση του στρατιωτικού τουρισμού από τον ΕΟΤ.

Η πρωτοβουλία καλύπτεται από μνημόνιο συνεργασίας των υπουργείων Εθνικής  Άμυνας, Πολιτισμού – Αθλητισμού και Τουρισμού για την ανάδειξη αυτού του σχετικά νέου, αλλά ραγδαία αναπτυσσόμενου διεθνώς είδους τουρισμού, που στη χώρα μας μπορεί να ευδοκιμήσει.

Στη συνάντηση όπως αναφέρθηκε και σε σχετικό δελτίο τύπου του ΕΟΤ, εξετάστηκαν οι δυνατότητες σύμπραξης για την ενίσχυση της προβολής τουριστικών μνημείων στρατιωτικού ενδιαφέροντος, συμφωνήθηκε να συμπεριληφθούν 27 πολεμικά μουσεία και στρατιωτικά μνημεία της χώρας στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΤ, καθώς και η προβολή τους στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, αλλά και να δημιουργηθεί διαδραστικός χάρτης με τα μουσεία στην εφαρμογή του ΕΟΤ για τις κινητές συσκευές, ενώ ο ΕΟΤ θα διοργανώσει δημοσιογραφικές αποστολές από το εξωτερικό προς περιοχές που διαθέτουν πλούσια στρατιωτική ιστορία και μουσεία.

Η Ελλάδα διαθέτει πλήθος στρατιωτικών αξιοθέατων σε όλη την επικράτεια, όπως μουσεία, συλλογές κινητών μνημείων και κειμηλίων, ακίνητα μνημεία και εγκαταστάσεις, καθώς και τοποθεσίες όπου έχουν λάβει χώρα σημαντικά για την ελληνική ιστορία πολεμικά γεγονότα, όπως μάχες, ναυμαχίες, συρράξεις κ.λπ.

Η Κάσος πληροί όλες εκείνες τις ιστορικές και όχι μόνο ‘’προδιαγραφές’’, όπου είτε μέσα από τη σύμπραξη Πολεμικού Μουσείου με τον ΕΟΤ, είτε μέσω του προγράμματος Clims, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για την ανταλλαγή στρατιωτικών από διάφορες χώρες σε προγράμματα διακοπών, θα πρέπει να βρίσκεται στις πρώτες επιλογές.

Πηγές

Φωτογραφικό υλικό ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ

Wikipedia

Δήμος Κάσου

Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού