13.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΤιμή και ευγνωμοσύνη για τις ένοπλες δυνάμεις. Άρθρο του Στρατιωτικού Συντάκτη της...

Τιμή και ευγνωμοσύνη για τις ένοπλες δυνάμεις. Άρθρο του Στρατιωτικού Συντάκτη της ΕΡΤ Δημήτρη Θωμά

Η χρονιά που τελειώνει σημαδεύτηκε από την τριπλή απειλή, των τουρκικών επιβουλών και αυθαιρεσιών, την μεταναστευτική κρίση και την εργαλειοποίηση της από την Άγκυρα, με στόχο την υπονόμευση της σταθερότητας στην Ελλάδα, αλλά και την πανδημία.

Απέναντι σε όλες αυτές τις εξαιρετικά επώδυνες και καταστρεπτικές απειλές, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις όρθωσαν το ανάστημα τους και δημιούργησαν μια ασπίδα προστασίας που έσωσε τη χώρα και την ελληνική κοινωνία από δυνητικά καταστροφικές και διαβρωτικές εξελίξεις.

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να ειπωθεί ξεκάθαρα και δυνατά, και να αποδοθούν τα απαραίτητα εύσημα εκεί που πρέπει, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες πολιτικά συμπλέγματα και στερεότυπα, δεν επέτρεπαν να ακουστούν οι όποιες φωνές επαινούσαν για κάποιο άλφα ή βήτα λόγο τις ένοπλες δυνάμεις και το προσωπικό τους.

Οι τελευταίες εξελίξεις τόσο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου παντού οι ένοπλες δυνάμεις αναλαμβάνουν την ευθύνη για την παραλαβή, αποθήκευση και διανομή μεγάλων ποσοτήτων εμβολίων για τον κορωνοϊό, τη μεταφορά ασθενών αλλά και την οργάνωση κέντρων εμβολιασμού και πρώτης βοήθειας, όπως και η, με κάθε δυνατό τρόπο, αρωγή που παρέχουν τα νοσοκομεία, οι γιατροί και το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων στην αντιμετώπιση της πανδημίας, καταδεικνύουν τον πολλαπλό θετικό και ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζουν και σε αυτή τη δύσκολη ώρα οι ένοπλες δυνάμεις.

Την περασμένη άνοιξη, όταν ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έδωσε το σύνθημα για να αρχίσει ο παρακρατικός και δουλεμπορικός μηχανισμός στην Τουρκία, να στέλνει καραβάνια και καραβιές ανθρώπων αμφιβόλου προορισμού και αποστολής, στον Έβρο και τα ελληνικά νησιά, οι ένοπλες δυνάμεις, Στρατός, Ναυτικό, Αεροπορία αλλά και Λιμενικό, με την αποτελεσματική και δυναμική τους στάση, ανέκοψαν το κύμα που έπληξε τις ελληνικές ακτές και σύνορα, και εξουδετέρωσε τον υβριδικό πόλεμο που εξαπέλυσε η Άγκυρα εναντίον της Ελλάδος, με σκοπό την πλήρη αποσταθεροποίηση της χώρας.

Η σθεναρή στάση και οι αντοχές του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού και της Αστυνομίας έδωσε ένα καλό μάθημα στους Τούρκους, που χρησιμοποίησαν πολλές και δόλιες μεθόδους, για να προκαλέσουν χάος και αναταραχή, τόσο στα σύνορα, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας. Ακολούθησε ένα θερμό καλοκαίρι και φθινόπωρο, κατά τη διάρκεια των οποίων ο Στρατός, το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία παρέμειναν σε γενική επιφυλακή και ετοιμότητα για μήνες, με αφορμή τη δραστηριότητα του τουρκικού στόλου και των τουρκικών ερευνητικών πλοίων στην ευρύτερη περιοχή.

Η στάση του ελληνικού πολεμικού ναυτικού σε στιγμές που ελληνικά και τουρκικά πλοία ήρθαν πολύ κοντά, η πλήρης αποτυχία των Τούρκων να γκριζάρουν οποιαδήποτε περιοχή ελληνικού ενδιαφέροντος και κυριαρχίας, αλλά και οι διπλωματικές εξελίξεις στην περιοχή, και οι συμφωνίες της Ελλάδας με γειτονικές χώρες όπως η Ιταλία και η Αίγυπτος, η Κύπρος, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και η τελική υποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων στα λιμάνια και τις βάσεις τους, απέδειξε το αξιόμαχο, την αποτελεσματικότητα, την επιμονή, την ικανότητα και τη βούληση της ηγεσίας και του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων, να τιμήσουν τον όρκο τους και να προασπίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Τούτων δοθέντων, είναι θετικότατο ότι η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία, προωθούν ένα δυναμικό και διευρυμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα, καθώς και την πλήρη αποκατάσταση των αμοιβών του προσωπικού και των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων.

Οι εξελίξεις σε στρατιωτικό, διπλωματικό, και γεωπολιτικό επίπεδο στην ευρύτερη περιοχή, προμηνύουν έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας, αστάθεια και έντονους ανταγωνισμούς μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, καθώς Ευρωπαϊκή Ένωση, Ρωσία, Κίνα, Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία ερίζουν, συμμαχούν και διεκδικούν σφαίρες επιρροής, αγορές και επιρροή, και στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Τουρκία και ο Ταγίπ Ερντογάν ζουν το νέο – οθωμανικό όνειρο και οραματίζονται παραδείσους άλλων εποχών.

Η Ελλάδα και οι Έλληνες πρέπει με κάθε τρόπο να ενισχύσουν, τώρα και με όλα τα δυνατά μέσα, τις ένοπλες δυνάμεις και την αποτρεπτική ισχύ της χώρας. Είναι η καλύτερη επένδυση για την εξασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας αλλά και της ειρήνης. Αξίζει να θυμόμαστε το διάλογο των Μηλίων – Αθηναίων στο Θουκυδίδη, όταν οι νησιώτες της Μήλου ζήτησαν απλά δικαιοσύνη από τους παντοδύναμους Αθηναίους, και κατεσφάγησαν.