13.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΕπιστολή Παρέμβαση Βασίλη Δερβίση (ΕΣΠΕΕΒ-Μ)

Επιστολή Παρέμβαση Βασίλη Δερβίση (ΕΣΠΕΕΒ-Μ)

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες, αφορμή για την παρούσα επιστολή είναι οι τελευταίες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην Ένωση Στρατιωτικών Βόλου, την οποία, με προσωπικές θυσίες, είκοσι επτά στελέχη του Σ.Ξ. και της Π.Α. ιδρύσαμε πριν τέσσερα και πλέον χρόνια,έχοντας ένα κοινό όραμα.

Πριν 6 μήνες υπέβαλα την παραίτηση μου από την θέση του πρόεδρου και μέλους του Δ.Σ. της Ένωσης. Το έκανα για λόγους ευθιξίας,καθώς διαπίστωσα ότι οι άτυπες συμφωνίες που είχαν γίνει, όπως λ.χ. για τα θέματα που μας αφορούν,να βγαίνουν στην δημοσιότητα από τα μέλη του Δ.Σ., αφού περάσουν από το Δ.Σ., δεν τηρήθηκαν.

Πολλοί συνάδελφοι, με προέτρεψαν να κάνω αναλυτικά γνωστούς τους λόγους παραίτησής μου και για να είμαι απολύτως ειλικρινής, αρχικά ήταν και δική μου σκέψη να το πράξω.Μετά από αναλυτικότερη σκέψη, διαπίστωσα ότι κάτι τέτοιο θα έβαινε αντίθετα στις σταθερές και αταλάντευτες, από την αρχή της ενασχόλησης μου με το σωματείο, θέσεις μου. Πιο συγκεκριμένα,από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα την ευθύνη της εκπροσώπησης των συναδέλφων μου, το μεγαλύτερο άγχος μου ήταν να προστατεύσω το σωματείο με κάθε τρόπο και μέσο, έτσι ώστε να προχωρήσει και να αναπτυχθεί. Για τον λόγο αυτό, λοιπόν, όσο η Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Β.-Μ.ήτανμέλος της Π.Ο.Ε.Σ., δεν στράφηκα ποτέ εναντίον της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. και όσο ήταν μέλος της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., δεν στράφηκα κατά της Π.Ο.Ε.Σ.

Επίσης,επέλεξα συνειδητά να μην στραφώ ποτέ εναντίον μεμονωμένων συναδέλφων, παρά μόνον κατά πρακτικών και απόψεων που με έβρισκαν αντίθετο. Εάν, λοιπόν, έκανα αναλυτικά γνωστούς τους λόγους της παραίτησης μου, θα έπρεπε να αναφερθώ με τρόπο αρνητικό σε συγκεκριμένους συναδέλφους, ακόμα δε κι αν το έκανα χωρίς να αναφέρω συγκεκριμένα ονόματα, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργούταν πρόβλημα στην Ένωση, αφού κάποιοι θα εκλάμβαναν τις θέσεις μου ως προσωπικές βολές εναντίον τους, κάποιοι θα δυσαρεστούνταν και πιθανόν θα αποχωρούσαν από την Ένωση. Όπως είναι κατανοητό, ουδέποτε επιθυμούσα να συμβάλω στη δημιουργία μιας κατάστασης, που θα είχε τέτοιες αρνητικές επιπτώσεις στην Ένωση. Επιπλέον, σας γνωρίζω ότι, παρότι αισθάνθηκα πικρία για τα γεγονότα που με οδήγησαν σε παραίτηση από το Δ.Σ., ωστόσοουδέποτε προέτρεψα οποιονδήποτε συνάδελφό μου να διαγραφεί από την Ένωση.

Αυτή ακριβώς η στάση μου θεωρώ ότι με διαφοροποιεί από μερίδα συναδέλφων, διότι πάντα στη ζωή μου είχα στόχο και προτεραιότητα να δημιουργώκαι όχι να καταστρέφω, όταν συναντώ αντιξοότητες. Αντίθετα με τη δική μου στάση, με λύπη μου πληροφορήθηκα από περισσότερους συναδέλφους ότι πρώην μέλος του Δ.Σ. της Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Β.-Μ. προτρέπει τα μέλη του συλλόγου να αποχωρήσουν. Την θέση του εν λόγω συναδέλφου θα μπορούσε κάποιος να την χαρακτηρίσει και πάγια, αφού ο ίδιος είχε δηλώσει σε περασμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. (παρουσία επτά ατόμων),μετά από τοποθέτηση άλλου μέλους του Δ.Σ. ότι «ή θα συνεχίσουμε με άλλο τρόπο ή το διαλύουμε το μαγαζί τώρα»,απάντησε επί λέξει ότι«θα το διαλύσουμε τώρα».Ίσως, δεν θα έπρεπε ναμου προξενεί έκπληξη η συμπεριφορά του, αφού ο ίδιος είχε δηλώσει από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκε με την σωματειακή εκπροσώπηση των Στρατιωτικών, ότι γι’ αυτόν η συγκεκριμένη ενασχόληση είναι ένα σκαλοπάτι για να ασχοληθεί με την πολιτική, ενώ στη συνέχεια χαρακτήρισε «γιάφκα» τους συναδέλφους του Δ.Σ.  και «βολεμένους με το αμετάθετο».

Ακόμα, λοιπόν, και μετά την παραίτησή μου θέλω να είμαι συνεπής στις αρχές μου και να βρίσκομαι στον αντίποδα των πρακτικών που ανέφερα. Αν έκανα γνωστούς τους λόγους της παραίτησης μου, βάλλοντας αναπόδραστα κατά συναδέλφων,δεν θα εξυπηρετούσα σε τίποτα τα συμφέροντα της Ένωσης κι έτσι επέλεξα να μείνω πιστόςστον αξιακό μου κώδικα, αφούπροέχει πάντα για μένα το καλό του συνόλου, από τις προσωπικές φιλοδοξίες και αντιπαλότητες.

Σε λίγες μέρες τα μέλη της Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Β.-Μ.καλούνταιμέσω της Γ.Σ. να αποφασίσουν, αν θα παραμείνει το σωματείο αυτοδιοίκητο ή αν θα επανενταχθεί στην Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. Θεωρώ, όμως, ότι για να είναι αυτόνομο και αυτοδιοίκητο ένα σωματείο, θα πρέπει πρωτίστως να το επιθυμεί το Δ.Σ., διότι τα πρόσωπα που το συγκροτούν, διοικούν την Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Β.-Μ. Εν προκειμένω, οι συνάδελφοι του Δ.Σ. δεν επιθυμούν να είναι το σωματείο αυτόνομο και για το λόγο αυτόσυγκαλέσανε έκτακτη Γ.Σ. (Η επικύρωση της εν λόγω απόφασης μετατέθηκε στην ετήσια τακτική Γ.Σ. του σωματείου σύμφωνα με Αρ.Πρωτ 15/2020/17-12-2020/ΕΣΠΕΕΒ-Μ).Την θέση των συναδέλφων του Δ.Σ.θα πρέπει όλοι μας να την σεβαστούμε, γιατί οι συνάδελφοι είναι πιθανόν να είναι έως τον Μάρτιο, σύμφωνα με το καταστατικό, στο τιμόνι του σωματείου ή ενδεχομένως και παραπάνω, αν τα μέτρα και οι συνθήκες της πανδημίας δεν επιτρέψουν να γίνουν εκλογές στο σωματείο.

Πριν από έναν περίπου χρόνο αποφασίσαμε, μέσω της Γ.Σ. πουδιεξήχθη στις 09.01.2020, να αποχωρήσουμε από την Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. και να δημιουργήσουμε ένα νέο δευτεροβάθμιο σωματείο, πλην όμως, όπως όλοι γνωρίζετε, το εγχείρημα αυτό απέτυχε, για πολλούς λόγους, οι οποίοι δεν είναι σκόπιμο να αναλυθούν στην παρούσα.

Σήμερα, έχουμε αντιληφθεί όλοι μας – κατόπιν εορτής βέβαια – ότι αυτή μας η απόφαση ήταν λανθασμένη.Οι συνάδελφοι που συγκροτούν σήμερα το Δ.Σ.,  τέσσερις εκ των οποίων ήταν στην σύνθεση του Δ.Σ., όταν λάβαμε την απόφαση για αποχώρηση από την Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., αναγνωρίζοντας αυτό το σφάλμα, πήραν την απόφαση να επιστρέψει το σωματείο στην Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.και την έθεσαν για έγκριση σε όλους εμάς στη Γ.Σ.

Δια της παρούσης, γίνομαι το πέμπτο κατά σειρά μέλος του προηγούμενου Δ.Σ., που αναγνωρίζω αυτό το λάθος. Αν με κάποιο τρόπο μπορούσαμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω ένα έτος πριν, δεν θα παίρναμε την απόφαση να αποχωρήσουμε από την Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. και είναι σεβαστό ότι οι συνάδερφοι του Δ.Σ. προσπαθούν να διορθώσουν αυτό το σφάλμα.

Εκτός από λανθασμένη, αυτή η απόφαση ήταν και παράνομη, για τους εξής λόγους. Γνωρίζουμε ότι το καταστατικό της Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Β.-Μ. προβλέπει ότι είμαστε ένα πρωτοβάθμιο σωματείο που πρέπει να είναι εγγεγραμμένο και εντεταγμένοστην Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 101 του Αστικού Κώδικα που αφορά τη λειτουργία των σωματείων, «Απόφαση της συνέλευσης είναι άκυρη, αν αντιβαίνει στο νόμο ή στο καταστατικό. Την ακυρότητα κηρύσσει τοδικαστήριο ύστερα από αγωγή μέλους που δεν συναίνεσε ή οποιουδήποτε άλλου έχει έννομο συμφέρον. Ηαγωγή αποκλείεται μετά την πάροδο έξι μηνών από την απόφαση της συνέλευσης. Η απόφαση που κηρύσσειτην ακυρότητα ισχύει έναντι όλων».

Εγώ προσωπικά, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. – εξ όσων γνωρίζω -δεν ήμασταν εις γνώση της συγκεκριμένης διάταξης του Αστικού Κώδικα και παρά το γεγονός ότι απευθυνθήκαμε σε τρείς εξειδικευμένους δικηγόρους, ουδείς εξ αυτών μας ενημέρωσε σχετικά. Συνεπώς, αναλαμβάνω το μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί γι’ αυτή μου την άγνοια και ζητώ συγνώμη από τους συναδέλφους. Δυστυχώς, ανακάλυψα πολύ αργότερα την συγκεκριμένη διάταξη. Αν κάποιομέλος της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. αναφέρει ότι δήθεν το γνώριζε, φοβάμαι ότι δεν θα είναι ειλικρινής, διότι σε τέτοια περίπτωση θα κατέθετε αγωγή ακύρωσης της απόφασης της Γ.Σ.,έχοντας προς τούτο έννομο συμφέρον.

Συγκεφαλαιώνοντας, θεωρώ ότι ως Στρατιωτικοί οφείλουμε,αν μη τι άλλο, να είμαστε εκφραστές της νομιμότητας. Η Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Β.-Μ.πρέπει, ως εκ τούτου, να επανενταχθεί στην Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.

Εύχομαι σε όλους καλές γιορτές με υγεία, τύχη και αλληλεγγύη.

Αλμυρός, 18 Δεκεμβρίου 2020

Βασίλης Δερβίσης.