13.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣΤην Κυριακή του Θωμά ο εορτασμός του Αγίου Γεωργίου στο Στρατό Ξηράς

Την Κυριακή του Θωμά ο εορτασμός του Αγίου Γεωργίου στο Στρατό Ξηράς

(Φωτό αρχείου)

Του Ηλία Προύφα

Κανονικά την κυριώνυμο ημέρα της εορτής του, στις 23 Απριλίου, θα εορταστεί ο Άγιος Γεώργιος και στο Στρατό Ξηράς.

Σύμφωνα με το εκκλησιαστικό τυπικό η εορτή του Αγίου Γεωργίου είναι μια από τις κινητές εορτές και η μνήμη του τιμάται ή στις 23 Απριλίου, εάν προηγείται το Πάσχα ή την Δεύτερη ημέρα του Πάσχα. Αυτό συμβαίνει καθώς κατά την περίοδο της Σαρακοστής, από Κυριακή απόγευμα μέχρι Παρασκευή πρωί, έχουμε εκκλησιαστικό πένθος και δε γίνονται, πανηγυρικοί εορτασμοί.

Συνεπώς, δεν ισχύει η θεωρία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ότι ο Άγιος Γεώργιος τιμάται μετά το Πάσχα, διότι τα εκκλησιαστικά τροπάρια του Αγίου Γεωργίου περιέχουν αναστάσιμα λόγια, που δεν είναι δυνατό να τα ψάλουν πριν από την Ανάσταση.

Όσον αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις και συγκεκριμένα το Στρατό Ξηράς, όπου ο Άγιος Γεώργιος είναι ο προστάτης του (πλην κάποιων όπλων όπως το Πυροβολικό, Διαβιβάσεις, Αεροπορία Στρατού), όταν η εορτή έπεφτε δεύτερη ημέρα του Πάσχα, μεταφερόταν συνήθως για μετά την Κυριακή του Θωμά.

Φέτος όπως πληροφορούμαστε στο kranosgr.com, ο επίσημος εορτασμός προγραμματίζεται, με τα έως τώρα δεδομένα, να γίνει στη Σχολή Πεζικού Χαλκίδας, την Κυριακή του Θωμά 23 Απριλίου 2023, όπως και σε όλους τους σχηματισμούς του Στρατού Ξηράς.

Μάλιστα θα υπάρχουν και ανοιχτά στρατόπεδα για το κοινό, όπου θα γίνουν επιδείξεις οπλικών συστημάτων.