13.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙΑυτοτελής φορολόγηση αναδρομικών στην πηγή, χωρίς περαιτέρω φορολογική υποχρέωση

Αυτοτελής φορολόγηση αναδρομικών στην πηγή, χωρίς περαιτέρω φορολογική υποχρέωση

Ψηφίστηκε στη Βουλή η πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών (ΠΟΣ), για την αυτοτελή φορολόγηση των αναδρομικών με 20% στην πηγή, χωρίς περαιτέρω φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων για τα εισοδήματα αυτά.  Ως γνωστόν τα παραπάνω αναδρομικά προέκυψαν από την παύση της κράτησης του Ν.4093/2012 επί των μερισμάτων των Μετοχικών Ταμείων και του βοηθήματος ΕΚΟΕΜ των τριών Κλάδων και αφορούν στα έτη 2021, 2022 και στο Α’ τρίμηνο του 2023.

     Η Ομοσπονδία θεωρεί πολύ σημαντική την παραπάνω εξέλιξη, καθόσον, εάν δεν γινόταν αυτή η νομοθετική ρύθμιση, θα προέκυπταν τα εξής:

     α.  Η υποχρέωση υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων, για κάθε προηγούμενο έτος, στο οποίο ανάγονται τα αναδρομικά (2021 και 2022), με το ανάλογο κόστος σε λογιστές.

     β.  Η επιβολή επιπλέον φόρου, ανάλογα με το κλιμάκιο που θα προέκυπτε από την ενσωμάτωση των αναδρομικών.

     γ.  Η επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα έτη 2021 και 2022.

     δ.  Τελική επιβάρυνση, που συνολικά θα έφθανε το 50% των αναδρομικών.

      Η πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας, για την υποβολή πρότασης αυτοτελούς φορολόγησης των αναδρομικών στο Υπουργείο Οικονομικών, δρομολογήθηκε αμέσως μετά την ψήφιση του Ν.5018/2023[1], που προέβλεπε την παύση των κρατήσεων από 1/1/2021.  Ο κύριος λόγος της υποβολής της ήταν το γεγονός της υπέρμετρης επιβάρυνσης φορολόγησης των αποστράτων δικαιούχων, που συνέβη στην περίπτωση των αναδρομικών του ενδεκάμηνου 2015-2016 και της ταλαιπωρίας αλλά και της οικονομικής επιβάρυνσης που προέκυψαν από την ανάγκη υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων.

 Αναλυτικότερα:

     α.    Με το υπ’ αριθμό πρωτοκόλλου 04/08-02-2023 έγγραφό της, η Ομοσπονδία πρότεινε στο Υπουργείο Οικονομικών την αυτοτελή παρακράτηση φόρου στην πηγή με συντελεστή 20% και εκεί να εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων για τα υπόψη εισοδήματα αναδρομικών.  Επίσης, την απόδοση εφάπαξ και φορολόγηση των αναδρομικών στο φορολογικό έτος, στο οποίο θα καταβληθούν.  Όπως ακριβώς δηλαδή και ψηφίσθηκε.  Το έγγραφο της Ομοσπονδίας κοινοποιήθηκε παράλληλα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στα τρία Μετοχικά Ταμεία για ενημέρωση.

     β.    Η Ομοσπονδία, όλο το διάστημα που επακολούθησε, ήταν σε διαρκή επικοινωνία με το Υπουργείο Οικονομικών, για την παρακολούθηση του θέματος.

     γ.    Στις 21 Μαρ. 2023, κατόπιν πρόσκλησης της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Πρόεδρος τής ΠΟΣ Ταξίαρχος ε.α. Βασίλειος Νικολόπουλος έλαβε μέρος στη συνεδρίασή της, παρουσίασε την πρόταση για αυτοτελή φορολόγηση 20% των αναδρομικών, καταθέτοντας σχετικό υπόμνημα (πατήστε εδώ να δείτε το σχετικό βίντεο). Κατά τη συζήτηση, ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, αφού εξήρε την εξαιρετική συνεργασία με τον Πρόεδρο της ΠΟΣ, έθεσε θέματα πεδίου εφαρμογής της διάταξης και δήλωσε ότι θα επικοινωνούσε το ίδιο απόγευμα μαζί του, για την επίλυσή τους, όπως πράγματι και έγινε (πατήστε εδώ για το σχετικό βίντεο).  Κατά τη συζήτηση επιλύθηκαν τα θέματα και δρομολογήθηκε η νομοθετική ρύθμιση σε επόμενο σχέδιο νόμου.

     δ.    Στις 3 Απρ. 2023, ο Πρόεδρος της ΠΟΣ, προσκληθείς εκ νέου από την ίδια Επιτροπή της Βουλής, στη συζήτηση του νέου σχεδίου νόμου, που προαναφέρθηκε, ανέλυσε την πρόταση της αυτοτελούς φορολόγησης και το πλαίσιο εφαρμογής της διάταξης, αίροντας οποιεσδήποτε επιφυλάξεις είχαν διατυπωθεί από μέλη της Επιτροπής.  Ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος δήλωσε ότι έχει ετοιμασθεί η διάταξη και ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, που έχει την νομοθετική πρωτοβουλία, θα αποφάσιζε για την κατάθεσή της (πατήστε εδώ για να δείτε το σχετικό βίντεο).   Πράγματι στις 5/4 κατατέθηκε η επιδιωκόμενη τροπολογία.

       Μετά την αποτελεσματική έκβαση της πρότασης περί αυτοτελούς φορολόγησης, η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών εκφράζει τις ευχαριστίες της προς τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, για την ανταπόκρισή τους στη συγκεκριμένη εισήγηση της ΠΟΣ.

                                      Για το Διοικητικό Συμβούλιο.

      Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ       Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
              
   Νικολόπουλος Βασίλειος       Ταξίαρχος εαΙωάννης Αζναουρίδης Αντιστράτηγος εα