13.3 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΤα τιμολόγια ρεύματος γίνονται μπλε, πράσινα, κίτρινα και πορτοκαλί - Τι σημαίνει...

Τα τιμολόγια ρεύματος γίνονται μπλε, πράσινα, κίτρινα και πορτοκαλί – Τι σημαίνει για την τσέπη των καταναλωτών

Αλλάζουν από την 1η Ιανουαρίου 2024 τα τιμολόγια του ρεύματος, με τους καταναλωτές να καλούνται μέχρι το τέλος του έτους να αποφασίσουν ποιο θα διαλέξουν.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιλογές είναι τέσσερις και θα εμφανίζονται με διαφορετικό χρώμα στους λογαριασμούς. Συγκεκριμένα:

Μπλε: σταθερά

Είναι τα τιμολόγια ορισμένου χρόνου, με σταθερή τιμή χρέωσης για όλη την περίοδο της σύμβασης.

Πράσινα: ειδικό τιμολόγιο κοινό για όλους τους παρόχους

Την 1η Ιανουαρίου του 2024 όλοι οι καταναλωτές που δεν θα έχουν επιλέξει διαφορετικό τιμολόγιο θα μεταπέσουν στο ειδικό του εκάστοτε προμηθευτή, το οποίο είναι ομοιόμορφο για όλους τους παρόχους και διευκολύνει έτσι τη σύγκριση των τιμών μεταξύ προμηθευτών και τη διαφανή και απλοποιημένη πληροφορία των καταναλωτών για τις τιμές των προμηθευτών. Την 1η κάθε μήνα, η τιμή χρέωσης θα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του εκάστοτε προμηθευτή και θα κοινοποιείται στην ΡΑΑΕΥ.

Κίτρινα: κυμαινόμενα

Είναι τα τιμολόγια, τα οποία είναι συνδεδεμένα με την τιμή της χονδρεμπορικής στο Χρηματιστήριο ενέργειας. Τα εν λόγω τιμολόγια διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: i. με τιμολόγηση ex ante (εκ των προτέρων) και ii. με τιμολόγηση ex post (εκ των υστέρων).

Πορτοκαλί: δυναμικά

Αφορούν στη δυνατότητα δυναμικής τιμολόγησης, με βάση τις τιμές της αγοράς. Προϋπόθεση για την επιλογή αυτών των τιμολογίων συνιστά η λειτουργία έξυπνου τηλεμετρούμενου μετρητή στην παροχή των καταναλωτών.

Η κυριακάτικη ανάρτηση Μητσοτάκη: Ακρίβεια, ανεργία και ενέργεια στο επίκεντρο των κινήσεων της κυβέρνησης

Διευκρινίσεις Σκυλακάκη για τα νέα τιμολόγια

Σήμερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης έδωσε ορισμένες διευκρινίσεις σχετικά με τα νέα τιμολόγια.

“Έχουμε έναν ευρωπαϊκό κανονισμό που δίνει στους προμηθευτές την ελευθερία να προσφέρουν όσα τιμολόγια θέλουν και να έχουν όποια εμπορική πολιτική θέλουν. Και το κάνουν. Αυτό έχει δημιουργήσει το εξής αντικειμενικό θέμα, έχουμε πολλά διαφορετικά τιμολόγια και ο καταναλωτής βρίσκεται σε αδυναμία να διαπιστώσει ποιο είναι καλύτερο για αυτόν, ποιος είναι ο φθηνότερος” σημείωσε αρχικά σε συνέντευξή του στον Real FM.

Το πράσινο τιμολόγιο είναι ομοιόμορφο, ίδιο για όλους τους προμηθευτές. Συνεπώς σε αυτό το τιμολόγιο όποιος είναι φθηνότερος την 1η του μήνα θα φαίνεται. Οι καταναλωτές, λοιπόν, παρακολουθώντας τις τιμές σε αυτό το τιμολόγιο θα έχουν μια εικόνα του πώς κινείται η αγορά και θα μπορούν να κάνουν την επιλογή: να μείνουν σε αυτό το τιμολόγιο ή να φύγουν σε κάποιο άλλο που θα θεωρήσουν καλύτερο.

Γενικότερα η αγορά του ηλεκτρισμού έχει την εξής δυσκολία: δεν ξέρεις την τιμή όταν ξεκινάει ο μήνας. Εδώ υπάρχουν τριών ειδών τιμολόγια με βάση την αδυναμία να ξέρουμε την τιμή του επόμενου μήνα. Το ένα τιμολόγιο είναι η περίφημη ρήτρα αναπροσαρμογής δηλαδή δεν ξέρεις την τιμή του επόμενου μήνα, παίρνεις ένα τιμολόγιο με ένα δεδομένο περιθώριο κέρδους του προμηθευτή σου και ό,τι τιμή βγει. Αυτό το τιμολόγιο δεν έχει αντιστάθμιση κάποιου ρίσκου που αναλαμβάνεις γιατί αν πάει πιο ψηλά η τιμή θα την πληρώσει ο καταναλωτής, αν πάει πιο χαμηλά θα την γλιτώσει ο καταναλωτής” πρόσθεσε.

“Η δεύτερη κατηγορία τιμολογίων είναι τα σταθερά τιμολόγια. Τι είναι; Παίρνεις ένα τιμολόγιο για έναν χρόνο στο οποίο ξέρεις την τιμή και το τιμολόγιο αυτό αν ανέβουν οι τιμές θα σου βγει φθηνότερο, αν πέσουν οι τιμές θα σου βγει ακριβότερο και έχει μέσα ένα κόστος αντιστάθμισης αυτής της υπηρεσίας ότι σου δίνει μια σταθερή τιμή.

Και μετά υπάρχουν και αυτά που ξέρεις την τιμή αλλά μόνο για τον επόμενο μήνα. Όπως για παράδειγμα θα είναι για το πράσινο τιμολόγιο. Έχει μικρό κόστος αντιστάθμισης και έιναι κοντά στη τιμή που τελικά διαμορφώνεται γιατί έχει μόνο ένα μήνα διαφορά.

Αυτά τα είδη τιμολογίων που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη, τα βάλαμε σε διαφορετικά χρώματα για να καταλαβαίνει καλύτερα ο καταναλωτής τι είναι το καθένα. Τα μπλε είναι τα σταθερά, τα κυμαινόμενα είναι τα πορτοκαλί και το πράσινο τιμολόγιο είναι ίδιο για όλους τους προμηθευτές” συνέχισε.

“Στην ερώτηση αν θα είναι χαμηλότερες οι τιμές, η απάντηση είναι ότι στο πράσινο θα έχουμε μεγαλύτερο ανταγωνισμό, τα τιμολόγια που έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής επειδή δεν έχουν κόστος αντιστάθμισης, συνεπώς μπορείς να έχεις ένα όφελος. Στο τέλος την απόφαση θα την πάρει ο καταναλωτής” κατέληξε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

ΠΗΓΗ: https://www.thetoc.gr