13.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣυνεκπαίδευση Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων Ελλάδος - ΗΠΑ

Συνεκπαίδευση Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων Ελλάδος – ΗΠΑ

Την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, πραγματοποιήθηκε στη Νέα Πέραμο Αττικής η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών DV-DAY της κοινής συνδυασμένης εκπαίδευσης Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων Ελλάδας και ΗΠΑ με την επωνυμία «JointCombinedExchangeTraining» (JCET),στην οποία συμμετέχουνμέσα και προσωπικό των Χερσαίων και των Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ,της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και των Χερσαίων Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ.

            Η συνεκπαίδευση διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής από την Δευτέρα 1 έως την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021 με σκοπό την επαύξηση του επιπέδου της συνεργασίας,συναντίληψης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και της διαλειτουργικότητας κατά την σχεδίαση και την εκτέλεση Ειδικών Επιχειρήσεων.

            Την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της JCET τίμησαν με την παρουσία τουςη Α.Ε.Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Geoffrey R. Pyatt, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ,ο Διοικητής της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΜΥΑ/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) Αρχιπλοίαρχος ΛΣ Ιωάννης Παπαδάκης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, ο Διοικητής της 13 ΔΕΕ  Υποστράτηγος Μαυραγάνης, ο Διευθυντής Ειδικών Δυνάμεων Υποστράτηγος Πάρις Καπραβέλος, ο Διοικητής Υποβρυχίων Καταστροφών Πλοίαρχος Κωνσταντίνος Νασόπουλος ΠΝ και ο ΑΚΑΜ των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

            Στον χαιρετισμό του προς τους διακεκριμένους επισκέπτες ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στην ισχυρή και διαρκώς ενισχυόμενη στρατηγική συνεργασίατης Ελλάδας και των ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας, καθώς και στην ενισχυόμενη διμερή συνεργασία Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) των δύο Χωρών η οποία διευρύνεται συνεχώςστο πλαίσιο της επικαιροποιημένηςΣυμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defense Cooperation Agreement (MDCA)].

            Τόνισε επίσης την αξία της συνεργασίας της Ελλάδας και των ΗΠΑ στον τομέα της ανάπτυξης δυνατοτήτωνκαθώς και της διαλειτουργικότηταςτων δύο ΔΕΕ, γεγονός που εμπράκτως αποτυπώνεται μεταξύ άλλων με την πρόσφατη απόκτηση από το Πολεμικό Ναυτικό τωνΣκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου Mark –Vαπό τις ΗΠΑ, δύο εκ των οποίων συμμετείχαν στην DV–DAYπροκειμένου να επιδειχθούν οι δυνατότητές τους.

            Τέλος επεσήμανε ότι με την διαχρονική αναβάθμιση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο Χωρών ενισχύονταιοιεπιχειρησιακές ικανότητες, η διαλειτουργικότητα και οιανταλλαγή τεχνογνωσίας συμβάλλοντας στηνπροαγωγήτης σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

            Κατά την διάρκεια της DV-DAY, οι υψηλοί προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ), η οποία αποτέλεσε το επιστέγασμα της JCEΤ με την εκτέλεση σεναρίων:

  • Άμεσης Επιθετικής Ενέργειας σε παράκτιο στόχο υψηλής αξίας, με την συμμετοχή ζεύγους Μαχητικών Αεροσκαφών F-4 και Επιθετικών Ε/Π.
  • Μη Συναινετικής Νηοψίας.
  • Διείσδυσης με τη μέθοδο HELOCASTING.
  • Υποβρύχιας πορείας για τον αιφνιδιασμό και την εξουδετέρωσηεχθρικών δυνάμεων.

            ΗDV- DAYτης JCETσχεδιάστηκε και διεξήχθη από την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ και εντάσσεται στο πλαίσιο τηςσταθερά αναβαθμιζόμενης και πολυεπίπεδης στρατιωτικής συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας – ΗΠΑ,προάγοντας την διαχρονική συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο Χωρών.

            Κατά τη διάρκειατης DV-DAYτηρήθηκαν όλα τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αποφυγή και περιορισμό της διάδοσης του COVID-19.