13.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΣυνάντηση Εργασίας Γενικού Διευθυντή της ΓΔΠΕΑΔΣ Δρ. Κωνσταντίνου Μπαλωμένου με Πρέσβειρα του...

Συνάντηση Εργασίας Γενικού Διευθυντή της ΓΔΠΕΑΔΣ Δρ. Κωνσταντίνου Μπαλωμένου με Πρέσβειρα του Λουξεμβούργου στην Ελλάδα

O Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του ΥΠΕΘΑ Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, πραγματοποίησε την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022, συνάντηση εργασίας με την Πρέσβειρα του Λουξεμβούργου στην Ελλάδα κα Elisabeth Cardoso.

Κύριος άξονας της συζήτησης αποτέλεσε η ενίσχυση των διμερών αμυντικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Λουξεμβούργου και η εξέταση του περιβάλλοντος ασφαλείας στην Ευρώπη, τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και Μεσόγειο όπως αυτό διαμορφώνεται μετά τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Στη συζήτηση, σχολιάστηκε καταρχάς από αμφότερες τις πλευρές το εξαιρετικό διμερές επίπεδο της Ελληνο – Λουξεμβουργιανής Συνεργασίας σε όλους τους τομείς.

Κύριοι άξονες της συζήτησης αποτέλεσαν:

  • Η εμβάθυνση των διμερών αμυντικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Λουξεμβούργου.
  • Οι επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον της ΕΕ.
  • Η κατάσταση ασφαλείας στα Δυτικά Βαλκάνια, στη Κεντρική Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
  • Η τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη κατά πόσο επηρεάζει την γενικότερη σταθερότητα και ασφάλεια της ΕΕ.
  • Η γενικότερη στάση και αντίληψη της ΕΕ για την περιοχή των Βαλκανίων.
  • Η εκτίμηση της τρέχουσας και μελλοντικής ενεργειακής κατάστασης στην ΕΕ, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την κρίση της Ουκρανίας.
  • Η προσφυγική κρίση και το μεταναστευτικό, ως μείζονα πρόβλημα της ΕΕ και σε συνάρτηση με την εμπλοκή της Τουρκίας.
  • Οι ευρύτερες γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ.
  • Η ανάλυση των κοινών διμερών προκλήσεων και απειλών ασφαλείας ως κ-μ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
  • Το επίπεδο εμπλοκής του ΝΑΤΟ στη διαμορφωθείσα κατάσταση της κρίσης στην Ουκρανία.

Ο Δρ. Μπαλωμένος ανέλυσε τα προβλήματα και τις πιθανές συνέπειες της ουκρανικής κρίσης στην ΕΕ τόσο στο επίπεδο της ενέργειας, όσο και στο επίπεδο της ασφάλειας.

Ο Γενικός Διευθυντήςτης ΓΔΠΕΑΔΣ και η κ. Πρέσβειρα σχολίασαν από κοινού επίσης, τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, δίνοντας έμφαση στον αποσταθεροποιητικό της ρόλο.

Επιπρόσθετα, επισημάνθηκε η αναθεωρητική της πολιτική εις βάρος της Ελλάδας μέσω αξιοποίησης στρατηγικών υβριδικού χαρακτήρα όπως η εργαλειοποίηση της μετανάστευσης, καθώς και η επαύξηση των παραβιάσεων του Ελληνικού Εθνικού Εναερίου Χώρου (FIR Αθηνών) από Τουρκικά Drones UAV’s (BAYRAKTAR, ATR).

Κλείνοντας, τονίστηκε από κοινού, ότι οισχυρός διπλωματικός και οικονομικός άξονας  Ελλάδας – Λουξεμβούργου εντός ΕΕ,αποτελεί πυλώνα σταθερότητας τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.