13.3 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΣυμμετοχή ΥΕΘΑ Ν. Δένδια στη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ

Συμμετοχή ΥΕΘΑ Ν. Δένδια στη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε χθες, Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, η ενίσχυση της Ουκρανίας και θέματα Αποτροπής και Άμυνας.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Δένδιας υπέγραψε την Επιστολή Πρόθεσης (Letter of Intent) προσχώρησης της Ελλάδος στην Πρωτοβουλία European Sky Shield Initiative (ESSI), κατόπιν ομόφωνης απόφασης των 19 μελών της Πρωτοβουλίας. Η ESSI αφορά στη δημιουργία πολιτικών, χρηματοδοτικών και τεχνολογικών συνεργειών στον τομέα της ενοποιημένης αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας.

Στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για την ενίσχυση της αμυντικής παραγωγής της Συμμαχίας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υπέγραψε επίσης, από κοινού με 16 ομολόγους του, την Επιστολή Πρόθεσης (Letter of Intent), για τη συμμετοχή στην πολυεθνική πρωτοβουλία προμήθειας πυρομαχικών και πυραύλων.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Δένδιας είχε σύντομη συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της Φινλανδίας, Άντι Χακάνεν (Antti Hakkanen), ενόψει της επίσκεψής του στη χώρα στις 27 Φεβρουαρίου.

Ο Έλληνας Υπουργός είχε επίσης σύντομη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Γιασέρ Γκιουλέρ (Yasar Guler), κατά την οποία αναφέρθηκε στην ανάγκη διατήρησης κλίματος ύφεσης και αποφυγής οποιωνδήποτε ενεργειών που μπορούν να το διαταράξουν.

Τέλος, ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε συνάντηση και με τον Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας, Σεμπαστιάν Λεκορνύ (Sebastien Lecornu), με τον οποίο συζήτησε για την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδος – Γαλλίας.