13.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΟ Στρατός, η ΖΑΠ και οι Αγρότες του Έβρου

Ο Στρατός, η ΖΑΠ και οι Αγρότες του Έβρου

Του Ηλία Προύφα

Οι φωτογραφίες που κατέγραψε ο φακός του συνεργάτη του kranosgr.com, Τάσου Παλαιστίδη, είναι χαρακτηριστικές της κατάστασης που επικρατεί με τις κινητοποιήσεις των Αγροτών στον Έβρο.

Μάλιστα στο ”κυνηγητό” ανάμεσα στην Αστυνομία και τους Αγρότες έχει ”συμμετοχή” αναγκαστικά λόγω της περιοχής και ο Στρατός.

Συγκεκριμένα πριν λίγες ημέρες όταν Αγρότες επιχείρησαν να φθάσουν στην περιοχή του Πετάλου Έβρου, είδαν τους δρόμους να είναι κλεισμένοι από Αστυνομία αλλά και Στρατό, ο οποίος (όχι φυσικά με προτεταμένα όπλα, αλλά με οχήματα runner, σε συγκεκριμένα σημεία που οδηγούν σε φυλάκια, πάντα πίσω από την ΕΛΑΣ), επικαλέστηκε ότι η περιοχή βρίσκεται εντός της Ζώνης Ασφάλειας Προκάλυψης (ΖΑΠ), άρα οφείλει να διαφυλάξει την περιοχή και να ελέγξει μαζί με την αστυνομία την είσοδο για πρόσωπα που δεν είχαν δικαιοδοσία εισόδου.

Σίγουρα ο ρόλος του Στρατού, δεν είναι η εμπλοκή στις κινητοποιήσεις και ούτε κάτι τέτοιο επεδίωξε, έπρεπε όμως και πολύ σωστά το έπραξε, να ελέγξει μαζί με την Αστυνομία, την ευαίσθητη περιοχή της πρώτης γραμμής των συνόρων .

Βέβαια οι αγρότες ως νόμιμοι κάτοχοι αγροτικών εκτάσεων στην περιοχή, έχουν τις απαραίτητες άδειες εισόδου στη ΖΑΠ, οπότε ο στόχος τους για διέλευση επετεύχθη χωρίς κανένα επεισόδιο ή διαμάχη με Στρατό και Αστυνομία…

Εξάλλου η άριστη συνεργασία τους είναι διαχρονική και όταν χρειάστηκε οι αγρότες – ακρίτες, έβαλαν πλάτη στην ασφάλεια των συνόρων.