13.3 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΣυμμετοχή του ΓΔΠΕΑΔΣ Κ. Μπαλωμένου στην άτυπη σύνοδο Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής στη...

Συμμετοχή του ΓΔΠΕΑΔΣ Κ. Μπαλωμένου στην άτυπη σύνοδο Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής στη Στοκχόλμη

Ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, συμμετείχε στην Άτυπη Σύνοδο των Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη στις 31 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου 2023. Οι εργασίες της Συνόδου εστίασαν στην επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και στη στήριξη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των δράσεων της Στρατηγικής Πυξίδας, της Αποστολής EUMAMUkraine και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη (EuropeanPeaceFacility- EPF).

Ο Δρ. Μπαλωμένος σε παρέμβασή του, τόνισε την ανάγκη για διασφάλιση ενότητας των κρατών-μελών ενάντια στην ρωσική επιθετικότητα επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια θέση αρχών που πρέπει να ισχύει σε κάθε ρεβιζιονιστική δύναμη. Επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Ελλάδας για παροχή υποστήριξης προς την Ουκρανία τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της Αποστολής Στρατιωτικής Βοήθειας της ΕΕ (EUMAMUkraine).

Ανέδειξε την αξία του EPF για την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ)  αλλά και την ανάγκη εξασφάλισης βιωσιμότητας του Μηχανισμού επί τη βάσει ρεαλιστικής και ολοκληρωμένης προσέγγισης. «Η ευελιξία αλλά και η προβλεψιμότητα είναι δύο στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη στις συζητήσεις μας. Πρέπει να καταστήσουμε τη στήριξη του EPF προς την Ουκρανία κατάλληλη για τον επιδιωκόμενο σκοπό υπό μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική, αλλά και να αποκαταστήσουμε τη γεωγραφική ισορροπία στον μηχανισμό μέσω στρατηγικών αναπροσαρμογών» ανέφερε, ενόψει και των επικείμενων συζητήσεων για την αναθεώρηση της σχετικής Απόφασης του Συμβουλίου.

Οι εργασίες της Συνόδου ολοκληρώθηκαν με κοινό γεύμα εργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ με θέμα την κατάσταση στην Ουκρανία, τα Δυτικά Βαλκάνια  και τις ανατολικές γειτονικές χώρες υπό το πρίσμα της τρίτης κοινής Διακήρυξης που υπογράφτηκε πρόσφατα. Εκ μέρους της Ελλάδας, ο κ. Μπαλωμένος

εξέφρασετην υποστήριξη μιαςστενής και αμοιβαία ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ βασιζόμενη στις αρχές της συμπεριληπτικότητας, της αμοιβαιότητας και της διαφάνειας, καθώς και του σεβασμού της αυτονομίας λήψης αποφάσεων κάθε οργανισμού.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΠΕΑΔΣ πραγματοποίησε διμερείς συνομιλίες με τους ομολόγους του από την Γαλλία, Τσεχία, Ιταλία και Ουγγαρία με τους οποίους συζήτησε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Τέλος, κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής τουΔρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, είχε συνάντηση εργασίας με τον Έλληνα Πρέσβη στη Στοκχόλμη κ. Ανδρέα Φρυγανά, όπου συζητήθηκαν θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας και ασφάλειας.