13.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣΣυγκίνηση! Ο Δκτης της 79 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Νίκος Γκρέτσας παραδίδει ιστορικά ξίφη...

Συγκίνηση! Ο Δκτης της 79 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Νίκος Γκρέτσας παραδίδει ιστορικά ξίφη στο Δήμο Αν. Σάμου

Ο Καπετάν Κωνσταντής Λαχανάς υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της Σαμιακής εξέγερσης ενάντια στον τουρκικό ζυγό και από τους σημαντικότερους στρατιωτικούς αρχηγούς της επανάστασης του 1821.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου Ανατολικής Σάμου, ο Ταξίαρχος της 79 ΑΔΤΕ, κ. Νικόλαος Γκρέτσας , επέστρεψε σύμφωνα με το ρεπορτάζ του samos24.gr τα σπαθιά, τα οποία είχαν μεταφερθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του Ελληνικού Στρατού για συντήρηση, στο Δήμαρχο, κ. Γεώργιο Στάντζο, παρουσία του πρόεδρου της Κοινότητας Βαθέος κ. Σταμάτη Σεϊρλή , του απόγονου του Καπετάν Λαχανά κ. Τάκη Φώκου, του πρόεδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαθέος «Ο Καπετάν Λαχανάς» κ. Μανώλη Φραντζή, του δήμαρχου Δυτικής Σάμου, και εκπροσώπου της εκκλησίας.

Τα δύο ιστορικά σπαθιά του Καπετάν Λαχανά, παραδόθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής, απο τον διοικητή της 79 ΑΔΤΕ στον δήμο Ανατολικής Σάμου, σε ειδική εκδήλωση με αφορμή τα διακόσια χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο Δήμαρχος, ευχαρίστησε τον Ταξίαρχο της 79 ΑΔΤΕ, καθώς ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του και δεσμεύτηκε στη τοποθετηση των σπαθιων, σε σημείο του Δημαρχιακού Μεγάρου που θα είναι προσβάσιμο  σε όλους τους πολίτες και επισκέπτες  .

«Τα σπαθιά αυτά είναι οι πρόγονοι των σύγχρονων οπλικών συστημάτων που διαθέτει ο ελληνικός στρατός, και τα οποία εγγυώνται την εθνική ανεξαρτησία και την εθνική ακεραιότητα της Σάμου και όλης της Ελλάδας. Είναι μεγάλη τιμή για εμένα που έπιασα αυτά τα σπαθιά», είπε συγκινημένος από το βήμα, ο Ταξίαρχος της 79 ΑΔΤΕ, κ. Νικόλαος Γκρέτσας.

Στη συνέχεια της επετειακής εκδήλωσης έγινε απονομή τιμητικής πλακέτας, στον κύριο Χρόνη Μυλωνά, για το διάπλου Σάμος- Αγαθόνησι  που ήταν αφιερωμένο στη Ναυμαχία της Μυκάλης, καθώς και στους συνόδους ασφαλείας, του συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου. Ακολούθησε εκφώνηση Πανηγυρικού Λόγου από το φιλόλογο κ.Μιχάλη βελώνη .Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παράσταση «Χαρίδημος ο Σάμιος »από την Θεατρική ομάδα Σάμου.

ΠΗΓΗ: https://www.samos24.gr