13.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΣτο τραπέζι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και για τους ανω των 50 ετών...

Στο τραπέζι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και για τους ανω των 50 ετών – Το σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση

Σκέψεις να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και σε άλλες ηλικίες, πέρα από τους άνω των 60 ετών, γίνονται στην κυβέρνηση, μετά τη έλευση του πιο σφοδρού κύματος της πανδημίας που έχει χτυπήσει ποτέ τη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό το μέτρο της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών να αφορά και τους άνω των 50 ετών, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί κι άλλο η πίεση στο σύστημα υγείας. Άλλωστε, αυτές είναι οι πιο ευάλωτες στον κορονοϊό ηλικίες, που κινδυνεύουν περισσότερο με σοβαρή νόσηση ή με θάνατο.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε χθες πως η κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει όλο το πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας. Όπως είπε, επί τάπητος θα τεθεί ο χρόνος που θα ισχύουν τα πιστοποιητικά καθώς επίσης και η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.

“Τα δεδομένα μας κάνουν να αισιοδοξούμε για την πορεία της πανδημίας, αλλά δεν μας οδηγούν σε κανέναν εφησυχασμό”, σημείωσε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή πλήττονται κυρίως οι νεότερες γενιές, 18-30 ετών που κατά βάση νοσούν ασυμπτωματικά.

Τι θα αλλάξει για τα σχολεία, που δεν πρόκειται να κλείσουν

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση μελετά και την αλλαγή του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου στα σχολεία, καθώς τα όσα μέχρι σήμερα είναι σε ισχύ, έχουν ληφθεί με βάση την παρουσία της μετάλλαξης Δέλτα στην κοινότητα, αλλά πλέον η ραγδαία εξάπλωση της υπερ-μεταδοτικής Όμικρον έχει αλλάξει τα δεδομένα.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση διαμηνύεται ότι τα σχολεία δεν πρόκειται να κλείσουν και η επιστροφή των μαθητών στα θρανία -σύμφωνα και με τις τελευταίες δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης- θα γίνει κανονικά στις 10 Ιανουαρίου.

Ο προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου επανέλαβε με δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως μέχρι τότε θα πραγματοποιηθούν και άλλες συνεδριάσεις των ειδικών ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιπρόσθετων μέτρων, όπως το αυξημένο testing.

Στην κοινότητα η μετάλλαξη “Όμικρον” είναι κυρίαρχη, δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων των νέων μέτρων και κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να εμβολιαστούν.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι τα εμβόλια καλύπτουν την μετάλλαξη “Όμικρον” και η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού το τελευταίο διάστημα έχει ανέβει κατά 10 μονάδες. Το ποσοστό άνω των 60 ετών που έχουν κάνει την αναμνηστική δόση ή έχουν κλείσει ραντεβού υπερβαίνει το 90%.

ΠΗΓΗ: https://www.thetoc.gr