13.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΣπάει κάθε ρεκόρ η τιμή της βενζίνης: Πάνω από 2,2 ευρώ σε...

Σπάει κάθε ρεκόρ η τιμή της βενζίνης: Πάνω από 2,2 ευρώ σε πρατήρια της Αττικής – Ξεπερνάει τα 2,4 ευρώ στα νησιά

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει η τιμή της βενζίνης, καθώς σε διάστημα μιας εβδομάδας η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης εκσφενδονίστηκε από 2,086 στα 2,168 ευρώ.

Σε νησιά πλέον φλερτάρει με τα 2,5 ευρώ, ενώ και σε πρατήρια της Αττικής πωλείται ακόμα και προς 2,299 ευρώ το λίτρο.

Στην Αττική η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης χθες ήταν 2,150 και του πετρελαίου κίνησης 1,886, ενώ στην Θεσσαλονίκη 2,138 και του πετρελαίου κίνησης 1,883.

Οι υψηλότερες τιμές παρατηρούνται για άλλη μια φορά στα νησιά του Αιγαίου. Στα Δωδεκάνησα η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης χθες ήταν 2,291 και του πετρελαίου κίνησης 2,019. Αντίστοιχα στις Κυκλάδες έφτασαν 2,349 και του πετρελαίου κίνησης 2,074.

Στον νομό Ηρακλείου η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης χθες ήταν 2,215 και του πετρελαίου κίνησης 1,953, ενώ στην Κέρκυρα η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης χθες ήταν 2,214 και του πετρελαίου κίνησης 1,954.

Σε κάποια νησιά μάλιστα, η τιμή της αμόλυβδης, έχει ξεπεράσει τα 2,4 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, οι υψηλότερες τιμές που παρατηρήθηκαν σήμερα, σε πρατήριο καυσίμων στο νησί της Μυκόνου είναι 2,429, στην Λήμνο 2,470, στην Πάτμο 2,445, στην Κάλυμνο 2,439, στην Σαντορίνη 2,453, στην Νάξο 2,430, στην Μήλο 2,420 και στην Πάρο 2,395.

Φωτογραφία από πρατήριο στη Μύκονο

Στην ηπειρωτική Ελλάδα οι νομοί Ευρυτανίας και Φωκίδος κατέγραψαν τις μεγαλύτερες τιμές πώλησης. Στον νομό Ευρυτανίας η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης χθες ήταν 2,264 και του πετρελαίου κίνησης 1,999. Στον νομό Φωκίδος η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης χθες ήταν 2,209 και του πετρελαίου κίνησης 1,969.

Στην Αθήνα τώρα, σε πρατήριο στο Μεταξουργείο πωλείται σήμερα προς 2,299 ευρώ το λίτρο η απλή αμόλυβδη.

Ράλι στις τιμές μετά το Πάσχα

Σύμφωνα με τους πρατηριούχους οι τιμές των καυσίμων τρέχουν με σπασμένα φρένα, ενώ ούτε οι ίδιοι είναι σε θέση να γνωρίζουν που θα σταματήσει το ράλι που έχει ξεκινήσει από το Πάσχα.

«Από την Μεγάλη Εβδομάδα και μετά τα τιμολόγια που παίρνουμε έχουν αύξηση. Συγκεκριμένα εγώ με την προηγούμενη παραγγελία που είχα πάρει την Δευτέρα είχα τιμή 2,139, το Σάββατο παρέλαβα και πήγε η τιμή 2,169, αυτή θεωρείτε μια φθηνή τιμή, αυτή τη στιγμή, γιατί σήμερα έχουν φτάσει οι τιμές στην Αττική, από 2,18 μέχρι 2,23. Το πετρέλαιο το απλό έχει φτάσει 1,87–1,90 και να σκεφτείτε ότι έχει και την μείωση 15 λεπτά, δηλαδή θα είχαμε περάσει αυτή τη στιγμή τα 2 ευρώ το πετρέλαιο. Όταν ξεκίνησε την επιδότηση αυτή το κράτος, με τα 15 λεπτά τον Απρίλιο, το ζήτησα και για το Μάιο γιατί έβλεπα ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και τώρα το ζητάω και για τον Ιούνιο», αναφέρει χαρακτηριστικά στο newsit.gr η Μαρία Ζάγκα, η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Αττικής.

«Αυτό το διεκδικώ και για τη βενζίνη, γιατί έδωσε μια βοήθεια στην αύξηση της τιμής αλλά αν δεν πρόκειται να δώσει κάτι άλλο ίσως θα έπρεπε τον Ιούλιο να το επαναλάβει αυτό, γιατί ο κόσμος έχει ζοριστεί πάρα πολύ. Και ξέρετε όσο ανεβαίνει η τιμή του καυσίμου, τόσο το παρεμπόριο κάνει γλέντια. Άρα λοιπόν εμείς οι επαγγελματίες τηρούμε το πλαφόν στο ποσοστό κέρδους, που μας έχει βάλει το κράτος, δεν το ξεπερνάμε γιατί δεν θέλουμε ούτε 50 ευρώ να πληρώσουμε πρόστιμο, δεν μας περισσεύει. Δεν ξέρω τι ξημερώνει αύριο, προσεύχομαι να μην ανέβουν», υπογραμμίζει.

Μιλώντας τώρα για το fuel pass, η κα Ζάγκα επισημαίνει ότι «το δουλεύουμε εδώ και δέκα μέρες έχει πολλές δυσκολίες. Πριν από λίγο στο πρατήριο, προσπαθούσε μισή ώρα ένας πελάτης να πληρώσει με αυτό. Ο κόσμος παιδεύεται. Εμείς και οι υπάλληλοί μας, έχουμε υπομονή, εξυπηρετούμε τους πελάτες».

Ο κόσμος, όπως μας ενημερώνει η ίδια, βάζει βενζίνη με «20 ευρώ όμως παίρνει λιγότερο από 10 λίτρα». Το σημαντικό, όμως, είναι σύμφωνα με την κα Ζάγκα «να μην παρασύρονται οι καταναλωτές, από τα δήθεν φθηνά πρατήρια που πουλούν κάτω από την τιμή διυλιστηρίου, γιατί εκεί πρέπει να προσέχουν μήπως έχουν πειραγμένες αντλίες και νοθευμένο καύσιμο».

Ρεπορτάζ: Αναστασία Σταματοπούλου

ΠΗΓΗ: https://www.newsit.gr