13.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣε τεντωμένο σκοινί: Στο τραπέζι σενάριο για τουρκική απόβαση σε ελληνική...

Σε τεντωμένο σκοινί: Στο τραπέζι σενάριο για τουρκική απόβαση σε ελληνική βραχονησίδα – Σκληρή απάντηση της Αθήνας στις προκλήσεις

Νέο μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με φόντο τις προκλήσεις της Τουρκίας σε λεκτικό επίπεδο αλλά και επί του πεδίου, οι οποίες κορυφώθηκαν με την στρατιωτική άσκηση στην οποία έγινε προσομοίωση απόβασης σε ελληνικό νησί. H Αθήνα προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, διαμηνύοντας πως το διπλωματικό οπλοστάσιό της είναι «γεμάτο».

Στο τραπέζι σενάριο για τουρκική απόβαση σε ελληνική βραχονησίδα

Όλα αυτά την ώρα που όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN η Αλεξία Τασούλη, γίνονται διαρκείς συσκέψεις στο υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή και στελεχών του ΥΠΕΘΑ και εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό της απόβασης σε βραχονησίδα.

Η Αθήνα έχει επίσης ενημερωθεί πως η Τουρκία έχει ενοχληθεί πολύ από τους χάρτες που δόθηκαν σε πρεσβείες που δείχνουν τις τουρκικές αξιώσεις και επιχειρεί να κάνει και αυτή το ίδιο. Επίσης, κάποιες πληροφορίες που διακινούνται σε διπλωματικούς κύκλους, αναφέρουν πως η Τουρκία ενδεχομένως να προσφύγει στον ΟΗΕ, για καθεστώς των ελληνικών νησιών. Επί του θέματος αυτού, πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ απαντούν: «Η Τουρκία ας κάνει ό,τι θέλει, διότι η κυβέρνηση έχει ενημερώσει, έχει δυνατό διπλωματικό οπλοστάσιο».

Μήνυμα Δένδια

Καθώς λοιπόν κλιμακώνονται οι τουρκικές προκλήσεις, ο υπουργός Εξωτερικών, έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα, λέγοντας πως «οι έντονες εκφράσεις, οι προκλητικές δηλώσεις, δεν βοηθούν. Η Τουρκία θα πρέπει να απέχει από τέτοιες δηλώσεις. Να φροντίσει ώστε να υπάρχει ηρεμία και οι σχέσεις μας να κινούνται πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και του σεβασμού στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών μας. Αυτός είναι ένας άξονας που θα μπορούσε να βοηθήσει».

«Έχω πάντα την εντύπωση ότι ένα μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας προσβλέπει σε μια ευρωπαϊκή πορεία. Ελπίζω η Τουρκική κυβέρνηση να συμμερίζεται τον πόθο αυτό τη τουρκικής κοινωνίας», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

ΠΗΓΗ: https://www.ethnos.gr