13.3 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣε επιφυλακή ΕΥΠ, Αντιτρομοκρατική και Κρατική Ασφάλεια λόγω Μέσης Ανατολής

Σε επιφυλακή ΕΥΠ, Αντιτρομοκρατική και Κρατική Ασφάλεια λόγω Μέσης Ανατολής

ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Μέτρα ασφαλείας… μεγάλης διάρκειας, τουλάχιστον έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Γαλλίας, προβλέπει το σχέδιο των ελληνικών Αρχών, επιχειρώντας να προλάβει κακόβουλες ενέργειες που σχετίζονται με την πολεμική ένταση στη Μέση Ανατολή.

Πρώτιστο μέλημα είναι η θωράκιση των συνόρων της χώρας με ενισχυμένη αστυνόμευση και εντονότερους συνοριακούς ελέγχους, προκειμένου να αποφευχθεί η είσοδος ριζοσπαστικοποιημένων ατόμων που θα θελήσουν να περάσουν στην Ευρώπη για την διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών. Η έρευνα θα επικεντρώνεται σε άτομα που έχουν ενδείξεις ριζοσπαστικοποίησης και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν “μοναχικοί λύκοι” ή σε μικρές ομάδες κρούσης.

Κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, ισραηλινοί και ιρανικοί στόχοι, χώροι συγκέντρωσης ατόμων από αντίπαλες πλευρές, επικοινωνίες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύνορα θα βρεθούν σε έναν κλοιό ασφαλείας και πληροφοριακής “κάλυψης” μετά την πολεμική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Το επίπεδο συναγερμού των μέτρων ασφαλείας στην Ελλάδα παραμένει στο επίπεδο 3, χωρίς να αποκλείεται η αναβάθμισή του, με το προσωπικό της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, Κρατικής Ασφάλειας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, να έχει εντείνει το επιχειρησιακό επίπεδο λήψης αυξημένων μέτρων ασφαλείας αλλά και το πληροφοριακό δίκτυο για την ανίχνευση τυχόν “θυλάκων” που μπορεί να ενεργοποιηθούν για την εκδήλωση αντιποίνων σε όλον τον κόσμο. Τα μέτρα έχουν επεκταθεί σε μικρότερη κλίμακα σε στόχους που αφορούν άτομα και εγκαταστάσεις που σχετίζονται με τον Λίβανο, Ιράκ και Υεμένη.

Αρχικά με διαταγές του το Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., ζητά τη λήψη αυξημένων μέτρων ασφαλείας περιμετρικά ισραηλινών στόχων στη Αθήνα και την περιφέρεια, ενώ σε στενό κλοιό ασφαλείας έχει τεθεί η Πρεσβεία του Ισραήλ με την ενίσχυση εμφανών και αθέατων περιπολιών γύρω από αυτή. Η πολεμική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή επιβάλει τη λήψη μέτρων γύρω από κάθε ισραηλινό και ιρανικό στόχο στη χώρα μας, επισημαίνουν στελέχη της πολιτικής και αστυνομικής ηγεσίας.

Ο μεγάλος αριθμός μουσουλμάνων προσφύγων και μεταναστών στα κέντρα φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα, όπως επίσης και η σχεδόν βέβαιη αύξηση των μεταναστευτικών ροών μετά τα όσα συμβαίνουν στο Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή, επιβάλλουν τη λήψη αυστηρών μέτρων σε αυτά, όπως και ενεργοποίηση του πληροφοριακού δικτύου στο εσωτερικό τους. Οι επικεφαλής υπηρεσιών ασφάλειας έχουν στρέψει το ερευνητικό και πληροφοριακό ενδιαφέρον τους στο εσωτερικό κέντρων φιλοξενίας, επιδιώκοντας καθημερινή αναφορά των κινήσεων ατόμων, που κινούν υποψίες για πιθανή ριζοσπαστικοποίηση και εξτρεμιστικές ενέργειες.

Η ΕΥΠ, Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και Κρατική Ασφάλεια έχουν θέσει σε διακριτική επιτήρηση σημεία και χώρους συγκέντρωσης ατόμων που προέρχονται από τις αντιμαχόμενες πλευρές, αυξάνοντας και εκεί τις υπάρχουσες επαφές και τους “συνδέσμους” επικοινωνίας. Η προσοχή των ελληνικών αρχών είναι επίσης στραμμένη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ΤikTok, Telegram) όπου σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται στρατολογήσεις και οργανώνονται τρομοκρατικές επιθέσεις.

Υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., επικεφαλής αρμόδιας αστυνομικής υπηρεσίας αναφέρει χαρακτηριστικά: “Η εύφλεκτη κατάσταση στη Μέση Ανατολή μας επηρεάζει όλους. Κλεφτοπόλεμος και αντίποινα, είναι πιθανά να εκδηλωθούν σε όλον τον κόσμο. Κάθε μέρα μπορεί να είναι διαφορετική από την άλλη και δεν μπορεί να αποκλειστεί σε βάθος χρόνου, η εκδήλωση τρομοκρατικών ή άλλου τύπου επιθέσεων που σχετίζονται με το μεσανατολικό ζήτημα. Μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ηρεμίας, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια πολεμική και σκληρή μορφή της αντιπαράθεσης στη Μέση Ανατολή, ενώ δεν φαίνεται καμιά διάθεση οπισθοδρόμησης από καμία πλευρά. Πρέπει να ήμαστε σε εγρήγορση και να εντοπίζουμε σύντομα τυχόν επικίνδυνες ‘συσπειρώσεις’ ισλαμιστών στην Ελλάδα, που μπορεί να αποβούν μοιραίες και με διεθνές αντίκτυπο για τη χώρα”.

Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και ΕΥΠ παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις και υψηλόβαθμα στελέχη τους είναι σε διαρκή επαφή και επικοινωνία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες των ευρωπαϊκών χωρών.

Οι Έλληνες αξιωματούχοι ειδικών υπηρεσιών είναι σε διαρκή επικοινωνία με αρχές ασφαλείας της Γαλλίας όπου θα διοργανωθούν σε λίγους μήνες οι Ολυμπιακοί Αγώνες και εκεί θα αναπτυχθεί ένα μεγάλο δίχτυ ασφαλείας, καθώς όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα συμμετέχουν η κάθε μια από την πλευρά της, βοηθώντας στα μέτρα που θα ληφθούν.

Να θυμίσουμε πως τον Μάρτιο του 2023 αποτράπηκε πιθανή τρομοκρατική επίθεση σε εστιατόριο εβραϊκών συμφερόντων στο κέντρο της Αθήνας. Οι πληροφορίες είχαν φθάσει στις αρμόδιες ελληνικές αρχές ασφαλείας από την ισραηλινή Μοσάντ, ενώ από την περαιτέρω έρευνα διαπιστώθηκε η προσπάθεια επέκτασης ενός ιρανικού δικτύου στρατολόγησης ατόμων, προκειμένου να προβούν σε ενέργειες εναντίον ισραηλινών στόχων σε όλη την Ευρώπη.

Στην ανάπτυξη του δικτύου πρωταγωνιστικό ρόλο φαίνεται να είχε ένας άνδρας από το Πακιστάν που βρισκόταν στο Ιράν, και ζητούσε ένα “αιματοκύλισμα” στο κέντρο της Αθήνας. Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εντόπισαν τους δύο ύποπτους Πακιστανούς, ηλικίας 27 και 29 χρόνων, οι οποίοι βρίσκονταν παράνομα στην Ελλάδα, 4 και 5 χρόνια αντίστοιχα. Βρίσκονταν σε Ζάκυνθο και Σπάρτη, απασχολούμενοι σε αγροτικές και οικοδομικές εργασίες. Μάλιστα εκείνος που βρισκόταν στη Ζάκυνθο ταξίδεψε στην Αθήνα με προτροπή του “αρχηγού” προκειμένου να κατοπτεύσει και να βιντεοσκοπήσει τον υποψήφιο στόχο. Οι δύο βασικοί ύποπτοι και τουλάχιστον 15 άτομα με τα οποία είχαν επαφές, είχαν προσαχθεί. Από τις συνομιλίες τους διαπιστώθηκαν οι επίμαχες συνομιλίες με τον φερόμενο “αρχηγό”, ομοεθνή τους, που όπως είπαν ήταν στο Ιράν, ο οποίος τους προέτρεπε σε δολοφονικές και αιματηρές επιθέσεις εναντίων ισραηλινών στόχων στη χώρα μας.

ΠΗΓΗ: https://www.thetoc.gr