13.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΑΣΜΥ: Προτάσεις για το νέο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων

ΣΑΣΜΥ: Προτάσεις για το νέο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων

Ως ΣΑΣΜΥ(Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών) αποστείλαμε το παρακάτω κείμενο προς τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας εκθέτοντας τις θέσεις μας για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο: «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων και της οικογένειας» :

 Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

      Ως ΣΑΣΜΥ(Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών) θέλοντας να συνδράμουμε θετικά στην διαμόρφωση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο: «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων και της οικογένειας» που τέθηκε σε διαβούλευση αποφασίσαμε να σας εκθέσουμε τις θέσεις των μελών μας οι οποίες αντικατοπτρίζουν την παρούσα κατάσταση του μέσου στρατιωτικού όσον αφορά την κατάταξη αυτού στην βαθμολογική και οικονομική βαθμίδα των στελεχών των ΕΔ.

              Η κριτική και οι προτάσεις μας δεν έχουν ως σκοπό να μηδενίσουν την καταβαλλόμενη προσπάθεια για βελτίωση του εισοδήματος αλλά να παρουσιάσουν την παρούσα κατάσταση την οποία θα επιθυμούσαμε να λάβετε υπόψη κατά την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου.

            Οι στρατιωτικοί και ειδικά η μεσαία και χαμηλότερη βαθμίδα των στελεχών των ΕΔ που είναι μέλη μας( απόφοιτοι ΑΣΣΥ/ΣΜΥ) την δεκαετία που μας πέρασε ένιωσαν βαθιά στο πετσί τους τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων.             

       Παρά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης τα στελέχη των ΕΔ με υψηλό αίσθημα ευθύνης συνέχισαν να εκπαιδεύονται σκληρά στα πεδία των ασκήσεων και με την καθοδήγηση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας έστειλαν ηχηρό μήνυμα όταν χρειάσθηκε. Ταυτόχρονα με την κοινωνική τους προσφορά στάθηκαν αρωγοί και στήριξαν πολυεπίπεδα την δοκιμαζόμενη από την κρίση ελληνική κοινωνία , παρά τα συσσωρευμένα δικά τους προβλήματα.

            Με το Διάγγελμα του κ. πρωθυπουργού την 20ή Αυγούστου του 2022 https://primeminister.gr/2022/08/20/29970ημέρα εξόδου της χώρας από την “Ενισχυμένη Εποπτεία” όπου είχε αναφέρει ότι η 20η Αυγούστου του 2022 είναι μία ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τους Έλληνες λέγοντας ότι «Η σημερινή εξέλιξη σηματοδοτεί το τέλος των Μνημονίων και όσων επιβλήθηκαν στο όνομά τους: δυσβάσταχτοι φόροι και περικοπές μισθών και συντάξεων»  οι ελπίδες για ουσιαστική στήριξη του οικογενειακού μας εισοδήματος αναπτερώθηκαν ειδικά όταν μας ανακοινώθηκε ότι το ΓΕΕΘΑ επεξεργάζεται νέο μισθολόγιο το οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από την 01-01-2024.

            Διαβάζοντας προσεκτικά τα άρθρα του σχεδίου νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει νέο μισθολόγιο αλλά κάθετες ενισχύσεις στο υπάρχον με αυξήσεις που κυμαίνονται ενδεικτικά από 3,5% – 10,5% με αρκετές από τις αυξήσεις να προέρχονται από τα οικογενειακά επιδόματα

            Αυτές οι αυξήσεις ουσιαστικά δεν αποτελούν αύξηση αλλά οριακή κάλυψη του πληθωρισμού της διετίας 2020-2022  όπου ο πληθωρισμός σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κινήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα.

 Υπήρχε μεγάλη αύξηση στα είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης που επιβάρυνε όλες τις κοινωνικές ομάδες αλλά υπήρχε και μια έκρηξη αυξήσεων στην στέγαση( αύξηση ενοικίων) και στις μεταφορές που για τους στρατιωτικούς οι οποίοι διαμένουν λόγω της ιδιοτυπίας της εργασίας τους μακριά από τους τόπους καταγωγής τους , ήταν πραγματική ωρολογιακή βόμβα στον οικογενειακό προγραμματισμό ειδικά των χαμηλόβαθμων/χαμηλόμισθων, πίνακας (α ).    

            ΩςΣΑΣΜΥ(Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών) είχαμε υποβάλει με τα (β), (γ) και (δ) όμοια τις προτάσεις μας οι οποίες θα βελτιώσουν θα μετριάσουν τις περικοπές της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και αφήσουν τα μέλη μας να αφοσιωθούν απερίσπαστα στα υψηλά τους καθήκοντα αυτά της υπεράσπισης των εθνικών μας δικαίων.

            Σταθεροί στις απόψεις μας και όχι με λόγο ευκαιριακό αιτούμαστε να εξετάσετε τα κάτωθι που δεν διαφέρουν από αυτά που έγκαιρα είχαμε επισημάνει:

1.      Επαναφορά των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας σε μόνιμη βάση.  Επιτακτική ανάγκη η θεσμική ” Επαναφορά των επιδομάτων, Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας”. Η Ακρίβεια χτύπησε κόκκινο

2.      Χορήγηση Ειδικής Αποζημίωσης για τη νυχτερινή απασχόληση (μέχρι 64 ώρες το μήνα κατ’ ανώτατο όριο), στο στρατιωτικό προσωπικό που εκτελεί νυχτερινή υπηρεσία, από 22:00 έως 06:00, η οποία να ανέρχεται ωριαία στο ποσό των 2,77€ και θα αποζημιώνεται εξ ολοκλήρου για όλες τις ώρες νυχτερινής απασχόλησης

3.      Αναπροσαρμογή του Επιδόματος Ιδιαιτέρων Συνθηκών Εργασίας, που χορηγείται με το ισχύον μισθολόγιο, με επαύξηση της τάξεως των 100,00€, αποκλειστικά και μόνο για το προσωπικό που αποδεδειγμένα εκτελεί υπηρεσίες εσωτερικής ασφαλείας 24ωρης διάρκειας (ως μερικό αντιστάθμισμα για την υπερωριακή απασχόληση η οποία, ακόμη και μετά την λήψη της καθιερωμένης απαλλαγής, υπερβαίνει κατά πολύ τις 40 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως).

4.      Καθιέρωση Επιδόματος Στέγασης (ενδεικτικά: ποσού ύψους 100,00€) για το προσωπικό που υπηρετεί σε τόπο μη επιθυμίας του, εφόσον αφενός δεν διαθέτει ιδιόκτητη κατοικία σε απόσταση έως 50 χλμ από τον τόπο υπηρέτησης και αφετέρου δεν στεγάζεται σε Στρατιωτικό Οίκημα.

5.  Μελετώντας προσεκτικά τη διάρθρωση του μισθολογίου(όπως ισχύει σήμερα), ανά μισθολογική κατηγορία, καθώς και το ανάπτυγμα μεταξύ των κλιμακίων του Βασικού Μισθού (ΒΜ), προκύπτουν ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις. Επί της ουσίας δεν  διατηρείτε η αρχή της αναλογικότητας με την πάροδο του χρόνου μεταξύ Α΄ και Β΄ κατηγορίας (ανοίγει η ψαλίδα) και το όλο ανάπτυγμα στην τελική του μορφή επιφυλάσσει μια επιλεκτικά δυσμενή μεταχείριση για όσους εντάσσονται στη Β’ Κατηγορία, καθόσον μεταξύ εισαγωγικού και καταληκτικού κλιμακίου ο ΒΜ αποκλίνει σημαντικά

Επίσης σχεδόν κανένας από τους απόφοιτους ΣΜΥ που είναι ενταγμένοι βαθμολογικά στον Ν.2439/96 δεν θα καταφέρει να λάβει το κλιμάκιο «1» λόγω αυτεπάγγελτης αποστρατείας  στα 35 έτη υπηρεσίας.

Για την άρση της συγκεκριμένης αδικίας, προτείνεται η σταδιακή αναπροσαρμογή και επαύξηση των κλιμακίων της Β’ Κατηγορίας με τέτοιο τρόπο που να προσεγγίζει τα προ κρίσης επίπεδα λαμβάνοντας υπόψη ότι ενώ το κόστος ζωής έχει μεταβληθεί προς τα πάνω μελέτες δείχνουν ότι  η αγοραστική δύναμη των στρατιωτικών εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδα 1999.

Για την ενίσχυση των χαμηλόβαθμων μελών μας προτείνουμε οι καθαρές απολαβές του Μ. Λοχία να ορίζονται στο ύψος των 1000 ευρώ ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο αυξημένο κόστος ζωής.

Αυτή τη στιγμή στις τουριστικές περιοχές και στην Αθήνα είναι υποχρεωμένος να καταβάλει περίπου το ½ του μισθού του για έξοδα στέγασης αφού τα τρία πρώτα χρόνια μετά από την αποφοίτηση του ο μισθός του δεν ξεπερνά τα 800 ευρώ. 

6.      Αύξηση της ημερήσιας αποζημίωσης στο ποσό των 40,00€ προς εναρμονισμό με τα ισχύοντα στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα. Ως γνωστό μετά από συνεχείς αναβολές δεν υλοποιήθηκαν τα οριζόμενα στο άρθρο 15 του Ν. 4336/2015 (ΦΕΚ Α 94/14-8-2015) όπου αναγραφόταν τα εξής:

             «Δαπάνες μετακίνησης στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη) και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού (πρώην Ναυτιλίας και Αιγαίου), εντός αποκλειστικής προθεσμίας εννέα (9) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, καθορίζονται το ύψος, οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής των δαπανών μετακίνησης εσωτερικού και η αποζημίωση εκπαίδευσης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Μέχρι την έκδοση του προεδρικού διατάγματος του προηγούμενου εδαφίου, εξακολουθεί να ισχύει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει τον τρόπο αποζημίωσης των μετακινήσεων των ανωτέρω στελεχών. Στην περίπτωση μη έκδοσης του ως άνω προεδρικού διατάγματος, εντός της ανωτέρω προθεσμίας, εφαρμογή έχουν οι διατάξεις του παρόντος νόμου.»

Δεν υλοποιήθηκαν τα παραπάνω διότι εκδόθηκε το Άρθρο 87 Ν 4864/2021 που στην ουσία βάζει στον πάγο στην αύξηση της ημερήσιας αποζημίωσης αφού εκεί ορίζεται:

«Στο άρθρο 15 της υποπαρ. Δ9 της παρ. Δ’ του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (Α’ 94), α) διαγράφεται στο πρώτο εδάφιο η φράση «εντός αποκλειστικής προθεσμίας», β) διαγράφεται το τρίτο εδάφιο και το άρθρο 15 διαμορφώνεται ως εξής:

«Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού, καθορίζονται το ύψος, οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής των δαπανών μετακίνησης εσωτερικού και η αποζημίωση εκπαίδευσης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Μέχρι την έκδοση του προεδρικού διατάγματος του προηγούμενου εδαφίου, εξακολουθεί να ισχύει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει τον τρόπο αποζημίωσης των μετακινήσεων των ανωτέρω στελεχών.».

 Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα για την έκδοση ΠΔ αφού διαπιστώνουμε ότι για άλλους κλάδους του δημόσιου τομέα υπάρχει πρόβλεψη για περαιτέρω ενίσχυση των αποζημιώσεων για τις εκτός έδρας μετακινήσεις. Καθορισμός του ύψους της Ημερήσιας Αποζημίωσης για τα Στελέχη των ΕΔ.

7.      Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του 2% υπέρ της ανεργίας η οποία έχει παραμείνει παρά της διαβεβαιώσεις για την κατάργηση της από τον κ. πρωθυπουργό στην ΔΕΘ.  ΣΑΣΜΥ: Πλήρης κατάργηση Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης

8.       Αύξηση της αποζημίωσης των σπουδαστών παραγωγικών σχολών των ΕΔ ώστε να υπάρχει εναρμονισμός με την αποζημίωση που λαμβάνουν οι σπουδαστές των παραγωγικών σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας. Ενδεικτικά σας θυμίζουμε ότι :

               Οι σπουδαστές των παραγωγικών σχολών ΕΔ και ΣωμάτωΑσφαλείας, σύμφωνα με τον Ν. 4472/2017, αμείβονται κατά την διάρκεια της φοίτησης τους, ως εξής:

α. Ενόπλων Δυνάμεων:

αα.Μαθητές Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.) λαμβάνουν το 10% του Μ.Κ. 25 της Α’ Κατηγορίας (157,50€).

αβ. Μαθητές Σχολών Μονίμων Υπαξιωματικών λαμβάνουν το 8% του Μ.Κ. 17 της Β ́ Κατηγορίας (118,80€).

β. Σωμάτων Ασφαλείας:

αα. Δόκιμος Υπαστυνόμος και αντίστοιχοι λαμβάνουν το 54% του Μ.Κ. 35 της Α’ Κατηγορίας (623,70€) κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους φοίτησης, το 56% του Μ.Κ. 35 της Α’ Κατηγορίας (646,80€) κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου έτους φοίτησης και το 58% του Μ.Κ.35 της Α ́ Κατηγορίας (669,90€) κατά το τέταρτο έτος φοίτησης.

 ββ. Δόκιμος Αστυφύλακας και αντίστοιχοι λαμβάνουν το 33% του Μ.Κ. 28 της Β ́ Κατηγορίας (325,05€) κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους φοίτησης και το 35% του Μ.Κ. 28 της Β ́ Κατηγορίας (344,75€) κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου έτους φοίτησης.

Με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο διαπιστώνεται ότι υφίσταται μεγάλη διαφορά στις απολαβές των σπουδαστών των σχολών Ενόπλων Δυνάμεων σε σχέση με τους σπουδαστές των Σωμάτων Ασφαλείας.

 Πιστεύοντας ότι η πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίζει τους μαθητές των παραγωγικών σχολών υπό το ίδιο πρίσμα και με τρόπο ισότιμο και δίκαιο προτείνουμε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τον εξορθολογισμό των αμοιβών των μαθητών των Σχολών Μονίμων Υπαξιωματικών ώστε να μπορούν να καλύψουν βασικές και στοιχειώδεις ανάγκες τους . Μισθολογική κατάταξη σπουδαστών Σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων

 Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

με απόλυτο σεβασμό προς το πρόσωπό σας και με απολύτως θετική προαίρεση, η παρούσα παρέμβαση στοχεύει στο να αναδείξει όλες εκείνες τις, μη εμφανείς ίσως εξαρχής, παραμέτρους που διέπουν τα συγκεκριμένα ζητήματα, ώστε να αναληφθούν επιτέλους οι απαραίτητες κυβερνητικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα σηματοδοτήσουν το πέρασμα σε μια νέα εποχή, με την οριστική αποκατάσταση των αδικιών που προκλήθηκαν στο παρελθόν λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που περιήλθε η χώρα μας ώστε τα μέλη μας με ηθικό ακμαίο να προσηλωθούν σε αυτό που έχουν ταχθεί, που δεν είναι άλλο από την συνεχή εκπαίδευση για την διασφάλιση της εθνικής μας ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας.