13.3 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΗ ομιλία Χαρδαλιά στο προσωπικό της ΕΛΔΥΚ

Η ομιλία Χαρδαλιά στο προσωπικό της ΕΛΔΥΚ

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, χθες, Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023, επισκέφθηκε Μονάδες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), συνοδευόμενος από τον Διοικητή της Συνταγματάρχη Παναγιώτη Κεραμιδά, ενώ παρών ήταν και ο Ταξίαρχος Χρήστος Σιόρεντας.

Κατά τις επισκέψεις, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ενημερώθηκε από τις Διοικήσεις των Μονάδων για την οργάνωση, την αποστολή, τις τρέχουσες επιχειρησιακές και εκπαιδευτικές δραστηριότητές τους και επιθεώρησε τις εγκαταστάσεις τους.

Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε ομιλία στα στελέχη και τους οπλίτες θητείας της ΕΛΔΥΚ, κατά την οποία, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

«Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα εδώ. Κάθε φορά που βρίσκομαι στην Κύπρο διακατέχομαι από ένα περίεργο συναίσθημα. Ένα συναίσθημα στεναχώριας, νοιώθω όμως ταυτόχρονα περήφανος και μεγάλη ευγνωμοσύνη.

Στεναχώρια γιατί, όπως ξέρετε καλύτερα από όποιον άλλον διότι ζείτε εδώ, η Κύπρος μας παραμένει διαχωρισμένη, αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής.

Περήφανος διότι, συναντώ ανθρώπους που στα βλέμματά τους διαπιστώνουμε πόσο ψηλά έχουν την αίσθηση του στρατιωτικού καθήκοντος, είτε είναι Ελληνοκύπριοι, είτε εξ Ελλάδος στελέχη μας, είτε είναι στρατευμένοι. Είναι όλοι εκείνοι που βρίσκονται στις εσχατιές του Ελληνισμού, με μόνο τους μέλημα, με μόνη τους αγωνία, με μόνη τους ανησυχία πώς θα κρατήσουν ψηλά τις Σημαίες μας, τα εμβλήματά μας, τον Σταυρό μας, και πόσο ισχυρά θα προβάλλουμε τη Σημαία μας.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Πατρίδα μας είναι ισχυρή, η Πατρίδα μας είναι πρωταγωνίστρια, η Πατρίδα μας με το πρόγραμμα εξοπλισμών, μέσα από τις αμυντικές συμφωνίες, μέσα από τη στρατηγική της, άφησε πίσω το κακό παρελθόν της και πλέον είναι πρωταγωνίστρια στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και σε όλο το Αιγαίο.

Κάτι το οποίο θεωρώ πολύ σημαντικό και απευθύνομαι στα παλικάρια που κάνουν τη στρατιωτική τους θητεία εδώ. Πολλές φορές αντιλαμβάνομαι τη στεναχώρια τους, διότι κάποιοι άλλοι, οι περισσότεροι, βρίσκονται πίσω κοντά στις οικογένειές τους, στη βολή τους, στην καθημερινότητά τους. Ίσως να αισθάνεστε μία νοσταλγία και μία αδικία. Θέλω να σας διαβεβαιώσω κάτι. Όταν θα τελειώσει αυτό το ταξίδι και επιστρέψετε στις οικογένειες σας, να ξέρετε το συναίσθημα που θα έχετε για το υπόλοιπο της ζωής σας από τις ιστορίες που θα διηγείστε στα παιδιά σας, στα εγγόνια σας και τους φίλους σας, θα σας καθιστά ξεχωριστούς.

Και να είστε υπερήφανοι που βρίσκεστε εδώ, σε αυτό το νησί, που είμαι σίγουρος ότι έχετε επισκεφθεί όλους τους μεγάλους τόπους θυσίας. Να θυμάστε κάτι: Στην Πατρίδα τίποτα δεν υπήρξε αυτονόητο, τίποτα δεν μας χαρίστηκε στο βάθος των αιώνων. Και εάν είχαμε συμμαχίες, και εάν είχαμε φιλίες, όλες τις μεγάλες μάχες τις δίναμε μόνοι μας. Και για αυτό να προετοιμάζεστε, και για αυτό να συνηθίζετε. Και για αυτό θα συνεχίσουμε να είμαστε κοντά σας και να σας διαβεβαιώνουμε μέσα από τη συγκεκριμένη στρατηγική μας και πολιτική, ότι εάν ποτέ χρειαστεί θα έχετε όλα όσα χρειάζεστε για να μπορέσετε να κρατήσετε ψηλά τη Σημαία.

Θέλω να σας καταθέσω την ευγνωμοσύνη μου, την περηφάνεια μου, και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μας θα είναι πάντα δίπλα σας, σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά, σε συνεργασία με τα στελέχη μας, σε συνεργασία με εκείνους τους ανθρώπους που μοιραζόμαστε αρχές και αξίες στο βάθος των αιώνων. Και να θυμάστε, ότι εκεί πίσω είμαστε πολύ περήφανοι για τον καθένα από εσάς και όλους μαζί.

Καλή δύναμη, να προσέχετε τους εαυτούς σας, να προσέχετε τους διπλανούς σας και να παραμείνετε ασφαλείς. Καλή συνέχεια».