13.3 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΠατριαρχείο Αλεξάνδρειας: Ο Μεγαλόσταυρος του Αγίου Μάρκου στον ΥΕΘΑ Ν. Δένδια

Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας: Ο Μεγαλόσταυρος του Αγίου Μάρκου στον ΥΕΘΑ Ν. Δένδια

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε χθες, Τρίτη 19  Δεκεμβρίου 2023, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Αίγυπτο, την Αλεξάνδρεια, όπου έγινε δεκτός από την ΑΘΜ Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’ στο Πατριαρχείο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Μακαριώτατος απένειμε στον Υπουργό την ανώτατη τιμητική διάκριση του Πατριαρχικού Θρόνου, τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Μάρκου μετ’ αστέρος.

Κατά την αντιφώνησή του στην προσφώνηση του κ.κ. Θεόδωρου Β’,  ο κ. Δένδιας ανέφερε:

«Μακαριώτατε, Άγιοι Πατέρες, εξοχότατε κύριε Πρέσβη, Αξιωματικοί, κυρίες και κύριοι, δεν πρόκειται να καταχραστώ τον χρόνο σας με μακρά επιφώνηση. Αισθάνομαι όμως την ανάγκη Μακαριώτατε να σας ευχαριστήσω για την τεράστια τιμή που επιδαψιλεύσατε στην ταπεινότητά μου.

Θα μου επιτρέψετε να την εκλάβω ως απευθυνόμενη όχι προς το πρόσωπό μου, αλλά προς τον ρόλο που το Ελληνικό κράτους, η ελληνική Πολιτεία και οι Ένοπλες Δυνάμεις, των οποίων είμαι πολιτικός Προϊστάμενος, παίζουν για την σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή μας και επίσης για τη στενή καλλιέργεια των σχέσεών μας με την μεγάλη χώρα της Αιγύπτου, εις την οποίαν εσείς διακονείτε.

Θα μου επιτρέψετε όμως, πέραν αυτού, να σημειώσω τρία πράγματα. Το πρώτον είναι η διακονία σας εις την Αίγυπτο, αυτό το οποίο ήδη εμνημόνευσα. Η μεγάλη αυτή χώρα, η χώρα των 100 εκατομμυρίων είναι μία χώρα ιδιαίτερης σημασίας κατ’ αρχάς, για τη μικρή μας πατρίδα, αλλά πέραν αυτού και για την Ευρώπη και για την ειρήνη στην περιοχή.

Η διακονία σας λοιπόν εδώ έχει μια τεράστια προστιθέμενη αξία. Το κήρυγμα της αγάπης και της ειρήνης το οποίο διατυπώνετε, έχει για εμάς μια πολύ – πολύ μεγάλη σημασία.

Η παρουσία της Ορθοδοξίας εδώ, η παρουσία του ιστορικού Πατριαρχείου του οποίου Ελέω Θεού προΐσταστε,  έχει για εμάς μια τεράστια αξία, την οποία εσείς με την μετριοφροσύνη σας και την μετριοπάθεια του λόγου σας παραλείπετε επί τούτου να υπογραμμίσετε.

Το δεύτερο είναι ο ρόλος σας στην ευρύτερη ήπειρο της Αφρικής. Μακαριώτατε δεν θα κομίσω γλαύκα εις Αθήνας, πόσο μάλλον εις  Αλεξάνδρεια, το εθίξατε πάλι με εξαιρετική λεπτότητα.  Η Αφρική είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη ήπειρος του πλανήτη και πληθυσμιακά και οικονομικά. Εάν δει κανείς μια απλή στατιστική προσέγγιση, χωρίς κάποια ιδιαίτερη ανάγκη ενόρασης, τους αριθμούς οποιασδήποτε στατιστικής υπηρεσίας σε αυτόν τον πλανήτη, θα διαγνώσει ότι τον επόμενο αιώνα η Αφρική θα είναι μία οικονομική και πληθυσμιακή υπερδύναμη.

Υπό αυτήν την έννοια λοιπόν, επίσης η παρουσία σας σε αυτήν την ήπειρο, η διαρκής διακονία σας, οι συνεχείς μετακινήσεις σας, η επαφή σας με το ποίμνιο μιας τεράστιας ηπείρου, είναι κάτι το οποίο προσδίδει κατ’ αρχήν προστιθέμενη αξία στην Ορθοδοξία, την οποία όλοι πιστεύουμε, αλλά πέραν αυτού θα μου επιτρέψετε και ένα μικρό τμήμα να το απονείμω ως κέρδος στη μικρή μας πατρίδα.

Είχατε την καλοσύνη και εσείς στην προσφώνησή σας να μνημονεύσετε τη χρήση της ελληνικής γλώσσας ως στοιχείο ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα.

Το τρίτο το οποίο εγώ δεν δικαιούμαι κατ’ ουσίαν να θίξω Μακαριώτατε, αλλά το οποίο θα ήθελα απλώς να μνημονεύσω, είναι η υπηρεσία σας στην ορθοδοξία.  Ακριβώς το γεγονός ότι η Αφρική είναι ταχύτατα πληθυσμιακά αναπτυσσόμενη χώρα, ακριβώς αυτό το γεγονός,  δίδει στην ορθόδοξη παρουσία σε αυτήν την ήπειρο, μια άλλη σημασία.

Και νομίζω ακριβώς λόγω των στερήσεων και των δοκιμασιών που συνοδεύουν πάντα μια ταχεία ανάπτυξη και μια περίοδο μετάβασης, το ορθόδοξο μήνυμα αγάπης και καταλλαγής τείνει να είναι το καταλληλότερο για τα ευήκοα ώτα της νέας γενιάς που αναπτύσσεται σε αυτήν την μεγάλη ήπειρο.

Θα μου επιτρέψετε λοιπόν να πω ότι και για τους τρεις αυτούς λόγους είμαι βαθύτατα ευγνώμων που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην έδρα του ιστορικού Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Ο δε συμβολισμός του Αγίου Μάρκου, την οποία είχατε την καλοσύνη να υπογραμμίσετε, ίσως οι περισσότεροι το γνωρίζουμε, άλλοι όχι.

Κατάγομαι από την Κέρκυρα.  Η Κέρκυρα υπήρξε επί έτη πολλά υπό την ενετική κυριαρχία. Ο Λέων του Αγίου Μάρκου υπήρξε το σήμα της Γαληνοτάτης, αλλά υπήρξε και το σήμα του πρώτου υβριδίου Ελληνικού κράτους, της Ιονίου Πολιτείας. Η διαφορά είναι ότι στο μεν Ενετικό Λέοντα το Ευαγγέλιο είναι ανοιχτό και γράφει “Pax Tibi Marce Evangelista Meus”, στη δική μας δε ορθόδοξη εκδοχή, το Ευαγγέλιο είναι κλειστό. Φέρει τον ορθόδοξο σταυρό έξω και έχει τα επτά βέλη της Ιονίου Πολιτείας. Με συνδέει λοιπόν και συναισθηματικός δεσμός με το Πατριαρχείο το οποίο φέρει τον Άγιο Ευαγγελιστή Μάρκο ως προθήκη, ως πρόθεμα, ως προστάτη.  Είμαι σίγουρος ότι έχει υπό την σκέπη του και το Πατριαρχείο και την Αφρική, αλλά και τη μικρή μας πατρίδα.   

Είμαι συγκινημένος Μακαριώτατε που βρίσκομαι σήμερα εδώ και ευχαριστώ τόσο εσάς όσο και τους Άγιους Πατέρες, για την τεράστια τιμή που δι’ εμού επιδαψιλεύσατε στο Υπουργείο και στις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας.

Σας ευχαριστώ θερμά».

Ακολούθησε η ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, η κατ’ ιδίαν συνομιλία του Υπουργού με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και η ξενάγηση στο Μουσείο του Πατριαρχείου.

Στην επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας παρέστησαν ο Αρχιγραμματεύς της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ναυκράτιδος κ. Παντελεήμων, ο Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πηλουσίου κ. Νάρκισσος, ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Κάιρο, Νικόλαος Παπαγεωργίου,  ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια Ιωάννης Πυργάκης, ο Ακόλουθος Άμυνας στο Κάιρο, Πλοίαρχος Μιχάλης Τσιλιγκάκης ΠΝ, ο Σύνδεσμος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με το αντίστοιχο Αιγυπτιακό, Πλοίαρχος Κωνσταντίνος Βαρουξής ΠΝ, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας, Ανδρέας Βαφειάδης, κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής και τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΥΠΕΘΑ στην επίσκεψη στην Αίγυπτο.   

     


Επίσκεψη Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και συνάντηση με τον Πατριάρχη Θεόδωρο Β΄ from ΥΠΕΘΑ on Vimeo.