13.3 C
Athens
Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΠαρουσία ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια σε εκδήλωση του ΓΕΕΘΑ για τον εορτασμό της...

Παρουσία ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια σε εκδήλωση του ΓΕΕΘΑ για τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, παρέστη σήμερα, Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024, στην εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας, την οποία διοργάνωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, στην αίθουσα «Επισμηναγός (Ι) Δ. Καμπέρος».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης, η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, γυναίκες αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και αντιπροσωπείες σπουδαστριών των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η ηθοποιός Καριοφυλλιά Καραμπέτη, η οποία ανέγνωσε αποσπάσματα κειμένων για την γυναίκα, τα οποία επέλεξε η επίσης παρευρισκόμενη στην εκδήλωση, στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο κ. Δένδιαςσυνοδευόμενος από την κ. Κεφάλαβράβευσε δύο σπουδάστριες της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) για την διάκριση τους στους τομείς της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και την κοινωνικής προσφοράς αντίστοιχα.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας,  τόνισε:

«Κυρία, Κύριε Υφυπουργέ, κύριε Αρχηγέ ΓΕΕΘΑ, αγαπητοί κύριοι Αρχηγοί, κυρία Νικολακοπούλου, κυρία Καραμπέτη, ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρουσία σας σήμερα εδώ για να γιορτάσουμε την Ημέρα της Γυναίκας».

Κατ’ αρχάς, θα μου επιτρέψετε, το είπα και εισερχόμενος, τη διαφορετική ενδυματολογική προσέγγιση. Θεώρησα ότι βγάζοντας τη γραβάτα εγκαταλείπω ένα από τα αντρικά οχυρά»

Ο κ. Δένδιας, ανέφερε στη συνέχεια, μεταξύ άλλων:

«Έχω πει επανειλημμένως ότι η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, νομίζω και η μεγάλη, η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, πιστεύει στον  Στρατό των πολιτών. Πιστεύει πάρα πολύ στον ένοπλο πολίτη.

Βεβαίως, ο κορμός κύριοι Αρχηγοί είναι πάντα ο επαγγελματικός κορμός των άξιων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Και το ιδεολογικό πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε, αλλά θέλω να πω και το αριθμητικό πλαίσιο. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε δυνάμει μία απειλή από χώρα πολύ υπέρτερη αριθμητικά από εμάς. Θα προσεγγίσει μέχρι τα μέσα του αιώνα ή θα υπερβεί τα 100 εκατομμύρια, εμείς θα είμαστε στα 11 – 12 εκατομμύρια. Η απλή λοιπόν αριθμητική μας επιβάλει τον Στρατό των πολιτών. Όπως επίσης και η ιδεολογική αντίληψη ότι ο ένοπλος πολίτης υπερασπίζεται την πατρίδα, τα ιδανικά, το σπίτι του. Είναι πάντοτε αυτό το οποίο διέκρινε τον Ελληνισμό από την εποχή της πόλης – κράτους. Η έκθεση μάλιστα αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, για το μνημείο της Χαιρώνειας και την σχετική μάχη, θα υπενθυμίζει ότι αυτό είναι πάρα πολύ σπουδαίο.

Όταν λοιπόν μιλάμε για τον Στρατό των πολιτών, καταλαβαίνετε ότι είναι τελείως ανακόλουθο να εξαιρέσεις τον μισό πληθυσμό από αυτή τη σκέψη.

Ήταν σαν ο ελληνισμός αντί για 11 εκατομμύρια, να γίνει ξαφνικά 5,5 εκατομμύρια ή αν θέλετε ανάποδα. Με την προσφυγή και στον γυναικείο μας πληθυσμό, δεν είμαστε 11,5 εκατομμύρια, γινόμαστε 22 εκατομμύρια. Θα παρατηρήσετε ότι ο δείκτης συμμετοχής γυναικών στον τουρκικό στρατό είναι κάπου στο 0,3%, έναντι του πολύ καλού δικού μας (ποσοστού).

Το σχετικό νομοθέτημα υπάρχει. Το είδατε στον πίνακα. Είναι ένα νομοθέτημα του 1977 που δείχνει πόσο μακριά έβλεπε τότε ο Ευάγγελος Αβέρωφ και η τότε Κυβέρνηση.

Το ερώτημα λοιπόν είναι πώς υλοποιούμε αυτήν την πρόβλεψη για την εθελοντική – επαναλαμβάνω το εθελοντική για να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση σε αυτό – στράτευση των γυναικών.

Και τις επόμενες εβδομάδες θα σας παρουσιάσουμε μαζί με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων μια αρχική σκέψη. Για το πώς μπορούμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο να εκμεταλλευτούμε το ανθρώπινο κεφάλαιο της πατρίδας μας όχι μόνο στο επίπεδο των στελεχών μας, αλλά και στο επίπεδο της εθελοντικής στράτευσης γυναικών. Ξεκινώντας από δόκιμες αξιωματικούς με συγκεκριμένες ειδικότητες, οι οποίες θα υπηρετούν για ένα χρονικό διάστημα και σιγά – σιγά προχωρώντας σε ευρύτερα τμήματα του γυναικείου πληθυσμού, που θα ήθελαν να φορέσουν αυτήν την έντιμη, αλλά και πολύ όμορφη στολή που φοράτε. Και να έχουν την κατά την άποψή μου εκπληκτική εμπειρία να υπηρετήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας».

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε:

«Να είστε πάντα καλά. Να υπηρετείτε με ψηλά το φρόνημα. Εκπροσωπείτε μία ευρύτερη αξία και θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι πρέπει να είστε απολύτως περήφανες για αυτό. Ευχαριστώ θερμά».

Από την πλευρά της, η κ. Κεφάλαστον χαιρετισμό της ανέφερε:

«Κύριε Υπουργέ, κύριε Υφυπουργέ, κύριοι Αρχηγοί, αξιότιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, κυρίες και κύριοι.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη και περήφανη που είμαι σήμερα εδώ, ανάμεσα σε τόσες άξιες γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας. η οποία δεν είναι μια μέρα ευχών αλλά στοχασμών, για τους διαχρονικούς αγώνες των γυναικών για ίση μεταχείριση και ίσες ευκαιρίες.

Και ενώ έχουν γίνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και έχει αλλάξει η θέση της γυναίκας πια, ήδη η χώρα μας ανέβηκε 3 θέσεις στον ευρωπαϊκό δείκτη στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι την ουσιαστική ισότητα.

Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έχει ως προτεραιότητα την ισότητα των φύλων αλλά και τις ίσες ευκαιρίες για όλους τους ανθρώπους, ώστε να μπορέσουν να ακμάσουν, να μπορέσουν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, να μπορέσουν να πετύχουν αυτό που θέλουν και αυτό που αγαπούν.

Και δουλεύουμε προς δύο κατευθύνσεις.

Πρώτον, προς την καταπολέμηση των διακρίσεων, προς την καταπολέμηση των στερεοτύπων και όλων αυτών που μας κρατούν πίσω, όχι μόνο ως γυναίκες, αλλά και ως κοινωνία. Γιατί, μην ξεχνάμε, ότι μια κοινωνία για να ανθίσει χρειάζεται όλο το ανθρώπινο δυναμικό της. Και οι γυναίκες αποτελούν περίπου τον μισό πληθυσμό.

Δεύτερη κατεύθυνση, προς την ανάδειξη θετικών παραδειγμάτων, γυναικών προτύπων που πετυχαίνουν, που αξιολογούνται θετικά σε τομείς που τις ενδιαφέρουν και που δεν είναι μόνο ανδροκρατούμενοι, παρότι μέχρι τώρα θεωρούνται.

Και οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ένας τέτοιος τομέας και χαίρομαι πάρα πολύ που βλέπω ότι έχουμε από τα υψηλότερα ποσοστά στις χώρες του ΝΑΤΟ σε γυναικείο δυναμικό.

Θέλω πραγματικά να κλείσω με μια ευχή. Να έρθει σύντομα η μέρα που δεν θα χρειάζεται να γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών και δεν θα χρειαζόμαστε και ποσοστώσεις στα ψηφοδέλτια, κύριε Υπουργέ.

Να είστε καλά, ευχαριστώ πολύ».