13.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠαρατείνεται η ισχύς των μέτρων και στη ''χακί'' εστίαση για μια εβδομάδα

Παρατείνεται η ισχύς των μέτρων και στη ”χακί” εστίαση για μια εβδομάδα

(Φωτό αρχείου)

Του Ηλία Προύφα

Την παράταση των μέτρων που ισχύουν σε εστίαση και ψυχαγωγία (περιλαμβάνεται και η ”χακί” εστίαση) για μια ακόμη εβδομάδα εισηγήθηκε η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων μετά τη σημερινή συνεδρίασή της, όπου εξέτασε τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα. Η απόφαση ελήφθη προκειμένου να συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, ενώ η Επιτροπή θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα για να επανεξετάσει την κατάσταση.

Όπως αναφέρει και σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εργασίας:

«Σήμερα, Τετάρτη 19/1, συνεδρίασε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξετάσει τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας. Αποφασίστηκε ομόφωνα τα μέτρα που ισχύουν, να παραταθούν για μια εβδομάδα»

Σύμφωνα με πληροφορίες στην εισήγησή τους προτείνεται να παραταθούν έως στις 06:00 της 31ης Ιανουαρίου, οπότε η όποια χαλάρωση των μέτρων θα ληφθεί – εκτός απροόπτου – τον Φεβρουάριο.

Αναλυτικά τα μέτρα που θα ισχύουν έως και την επόμενη εβδομάδα του Ιανουαρίου είναι:

  • Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα.
  • Απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε εκδήλωσης με χαρακτηριστικά οργανωμένου πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο.
  • Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση, είναι υποχρεωτική.
  • Εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
  • Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα.
  • Με PCR τεστ 48 ωρών το επισκεπτήριο στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στις δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων και αυστηρότεροι όροι για το επισκεπτήριο στα νοσοκομεία.

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης συντάχτηκε με το βασικό σενάριο της παράταση των μέτρων, καθώς με δηλώσεις του στην ΕΡΤ ανέφερε πως «θεωρεί «λογικό» να υπάρξει μια παράταση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου «και αυτό το αντιλαμβάνονται τα μέλη της επιτροπής».

«Υπάρχει έντονος προβληματισμός. Φαίνεται ότι η κορύφωση της «Όμικρον» έγινε πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο, όμως υπάρχει φοβερή πίεση στο ΕΣΥ με τη Δέλτα. Δηλαδή, ενώ στην κοινότητα η Όμικρον είναι στο 90%, στις νοσηλείες το ποσοστό είναι μοιρασμένο, καθώς υπάρχουν νοσήσεις από «Δέλτα», πολίτες που αρρώστησαν στις γιορτές.

Συνεπώς, είναι λογικό, προκειμένου να παρακολουθήσουμε το φαινόμενο, να υπάρξει παράταση των μέτρων. Θα περιμένουμε την εισήγηση των ειδικών, αλλά υπάρχει μια συνολική συναντίληψη σε όλους τους επιστήμονες να κλείσουμε 20-25 ημέρες με τα μέτρα και άρα, αν αποφασιστεί παράταση, θα είναι για μια εβδομάδα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Στην απόφαση παράτασης συνέβαλαν και τα δεδομένα που έρχονται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας που εξακολουθεί να πιέζεται με τις κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όπου στην Αττική φθάνουν πληρότητα 90%, στη Θεσσαλονίκη 95% και στην Πάτρα έως και 100%.