13.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΠΑΡΑΜΟΝΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΩΣ ΕΟΘ

ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΩΣ ΕΟΘ

Επιστολή αναγνώστη στο kranosgr

Το θέμα αφορά τη δυνατότητα της οικειοθελούς παραμονής στην ενεργό υπηρεσία και εκτός οργανικών θέσεων (ΕΟΘ) αξιωματικών βαθμού έως Συνταγματάρχη, οι οποίοι κρίθηκαν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους λόγω συμπλήρωσης 35 ετών συντάξιμης υπηρεσίας.

            Η δυνατότητα αυτή δόθηκε με το ν.4494/2017 άρθρο 1, το οποίο άρθρο έτυχε ευρύτερης υποδοχής.

            Η ανάγκη ψήφισης του παραπάνω νόμου προήλθε λόγω της πρόωρης ηλικιακά συνταξιοδότησης στελεχών με 35ετία (Μ.Ο. 53 έτη) η οποία δημιουργεί μεγάλη διαφορά μεταξύ μισθού και σύνταξης (άνω των 650 ευρώ) και στέρηση του δικαιώματος στο ανώτερο συνταξιοδοτικό όφελος που θα είχαν με την παραμονή τους έως την ηλικία των 58 ετών όπως συμβαίνει με τους νεότερους συναδέλφους τους οι οποίοι έχουν το δικαίωμα  παραμονής έως τα 40 έτη υπηρεσίας.

            Η γνωμοδότηση από το αρμόδιο συμβούλιο λαμβάνει υπόψη τα στοιχεία του ατομικού φακέλου του αξιωματικού. (περίπτωση γ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν.4494/2017).

            Από την στιγμή που δεν προκύπτουν αρνητικά στοιχεία από τους ατομικούς φακέλους των στελεχών δεν είναι λογική η αρνητική εισήγηση για την παραμονή τους, καθώς μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε εκτός οργανικών θέσεων (περίπτωση γ της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν.4494/2017) βοηθώντας την υπηρεσία να απομπλέξει νεότερα στελέχη και να τα τοποθετήσει σε οργανικές και κρίσιμες θέσεις.

            Συμπερασματικά από το πνεύμα του νόμου προκύπτει η δυνατότητα της υπηρεσίας για την έγκριση της οικειοθελούς παραμονής των  στελεχών ως αξιωματικών Ε.Ο.Θ. εφ’ όσον δεν υπάρχουν δυσμενή στοιχεία στους ατομικούς τους φακέλους.

            Το περί δικαίου αίσθημα δέχεται πλήγμα για τα στελέχη που εξαναγκάζονται σε αποστρατεία (έχοντας να αντιμετωπίσουν σοβαρά οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα), ενώ έχουν άριστες αξιολογήσεις και ζητούν την τοποθέτησή τους οπουδήποτε εκτός οργανικών θέσεων, βλέποντας συγχρόνως στον υπόλοιπο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να γίνεται από όλες τις κυβερνήσεις προσπάθεια επιμήκυνσης του εργασιακού βίου ενώ στους ένστολους να τους συνταξιοδοτούν από την ηλικία των 53 ετών.