13.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΠαραλίγο ατύχημα με τουρκικό F-16 στο Αιγαίο

Παραλίγο ατύχημα με τουρκικό F-16 στο Αιγαίο

Επικίνδυνος ελιγμός Τούρκου πιλότου, που πέρασε μόλις 30 μέτρα μπροστά από τη μύτη ελληνικού F-16.

του Χρήστου Μαζανίτη 

Το τουρκικό αμόκ προκλητικότητας από αέρος στο Αιγαίο λίγο έλειψε την Πέμπτη να οδηγήσει σε ατύχημα – μια ανάσα από θερμό επεισόδιο.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το enikos.gr, την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια των αερομαχιών Τούρκος πιλότος μαχητικού προχώρησε σε επικίνδυνη διασταύρωση με ελληνικό F-16 κατά τη διάρκεια αναχαίτισης.

Όλα έγιναν στις 10.30 το πρωί της Πέμπτης. Συνολικά 8 τουρκικά F-16 σε σχηματισμό τεσσάρων ζευγαριών, εκ των οποίων τα 6 οπλισμένα, παραβίασαν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο ανάμεσα από Χίο – Σάμο. 8 ελληνικά μαχητικά – όλα οπλισμένα – που βρίσκονταν στον αέρα ξεκίνησαν τις διαδικασίες αναχαίτισης.

O επικίνδυνος ελιγμός του F-16

Δυτικά της Ικαρίας, το ένα ζεύγος ελληνικών F-16 μόλις είχε καταφέρει να πάρει τα serial numbers του Νο1 του τουρκικού σχηματισμού. Ο Νο2 Τούρκος το αντιλήφθηκε και τότε προχώρησε στην πιο επικίνδυνη κίνηση που μπορεί να γίνει.

Ενώ τον κυνηγούσε ο Νο2 του ελληνικού σχηματισμού, ο Τούρκος έκανε ελιγμό και πέρασε μπροστά από το Νο1 Έλληνα πιλότο γεμίζοντας το οπτικό του πεδίο με την λαμαρίνα του μαχητικού του. Μόλις 100 πόδια, που μεταφράζεται σε περίπου 30 μέτρα, μπροστά από το ελληνικό μαχητικό, ο Τούρκος πιλότος προχώρησε στην επικίνδυνη διασταύρωση.

Στόχος του ήταν να τρομάξει τον Έλληνα πιλότο, ακόμη και να χάσει τον έλεγχο του μαχητικού του, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τραγικά αποτελέσματα.

Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη. Οι Έλληνες πιλότοι όχι μόνο δεν έχασαν την ψυχραιμία τους αλλά πείσμωσαν ακόμη περισσότερο. Οι Τούρκοι το έκοψαν ανατολικά, όμως, βρέθηκαν τελικά μπρος στα πυροβόλα των 2 ελληνικών F-16, εντός εμβέλειας κατάρριψης.

Ήταν οι 2 εμπλοκές που έγραψε το κοντέρ των αναχαιτίσεων στο απολογιστικό δελτίο της Πέμπτης.

Μπαράζ προκλήσεων από την Τουρκία στο Αιγαίο

Οι προκλήσεις, όμως, συνεχίστηκαν και χθες Παρασκευή, με τους Τούρκους να προχωρούν για πρώτη φορά μες στον Σεπτέμβρη σε 4 υπερπτήσεις πάνω από 2 ελληνικά νησιά, το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους.

66 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου σημειώθηκαν χθες, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση έναρξης του 63ου γύρου Διερευνητικών Επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, στις 6 Οκτωβρίου, στην Άγκυρα. Από τις αερομαχίες οι 2 οδηγήθηκαν σε εμπλοκές από ελληνικά μαχητικά.

Ο συνολικός αριθμός των παραβιάσεων από την προηγούμενη Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου, έως και χθες 1 Οκτωβρίου, την εβδομάδα δηλαδή που βρισκόταν σε εξέλιξη η άσκηση “Παρμενίων”, έφτασε τις 254 και ο αριθμός των αναχαιτίσεων τις 19.

Η τελευταία φορά που σημειώθηκε επικίνδυνη διασταύρωση τουρκικού μαχητικού στο Αιγαίο ήταν τον Ιανουάριο του 2020, λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση του Έβρου.

Ελληνικό μαχητικό, όπως θα δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί είχε καταγράψει παρόμοια επικίνδυνη διασταύρωση πριν από 5 χρόνια δυτικά της Ροδου με ελληνικό μαχητικό που είχε απογειωθεί από τη Σούδα.