13.3 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΘΡΗΣΚΕΙΑΟ Στρατιωτικός Ιερέας του Γ' ΣΣ στους εορτασμούς της Παναγίας Γοργοϋπηκόου στον...

Ο Στρατιωτικός Ιερέας του Γ’ ΣΣ στους εορτασμούς της Παναγίας Γοργοϋπηκόου στον Ιερό ναό Παναγούδας Θεσσαλονίκης

Του Ηλία Προύφα

Στους εορτασμούς για την Παναγία Γοργοϋπήκοο στον ιστορικό ναό του Γενεσίου της Θεοτόκου Παναγούδας Θεσσαλονίκης συμμετείχε ο στρατιωτικός Ιερέας του Γ ΣΣ πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Καραγιάννης Ανχης (ΣΙ) κατόπιν προσκλήσεως του προϊσταμένου του Ιερού Ναού Αρχιμανδρίτη Αμβροσίου Ματσά.

Ο στρατιωτικός ιερέας τέλεσε την ιερά αγρυπνία παραμονή της εορτής (30 Σεπ 21) προς τιμήν της παναγίας την οποία και ευλαβείται ιδιαίτερα, αφού συχνά επισκέπτεται την Ι.Μ. Δοχειαρίου Αγίου Όρους, όπου βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Γοργοϋπηκόου, ενώ για δεύτερη χρονιά συμμετείχε και στην υποδοχή της εικόνας στην 1η Ταξιαρχία Καταδρομέων – Αλεξιπτωτιστών Ρεντίνας.

Ανήμερα της εορτής πραγματοποιήθηκε Πανηγυρική Θεια λειτουργία και το απόγευμα ιερά παράκληση και λιτάνευση της ιεράς εικόνος πέριξ του ιερού ναού

Ο ναός της Παναγίας Γοργοεπηκόου, γνωστός και ως Παναγούδα, είναι χριστιανικός ναός στη Θεσσαλονίκη. Ο σημερινός ναός χρονολογείται από το 1818. Οι εικόνες του τέμπλου της Παναγούδας, χρονολογούνται στο 19ο αιώνα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εικόνα της Παναγίας Γοργοϋπηκόου. Χρονολογείται στον 16ο αιώνα και έχει θαυμάσια ασημένια επένδυση. Η μεγάλη αυτή εικόνα της Παναγίας, βρίσκεται σήμερα σε προσκυνητάρι, μέσα στον κυρίως ναό, στην αριστερή πλευρά του. Έχει πιστότητα αλλά όχι πλήρη ομοιομορφία προς το πρωτότυπο. Τα πρόσωπα είναι πιο ευτραφή, τα χείλη κόκκινα, τα μάτια μεγαλύτερα. Η μορφή της Παναγίας μαγνητίζει. Η ελαφρά κλίση της κεφαλής δείχνει την σεμνότητα, την ταπείνωση και υπακοή της, την συγκατάβαση και την ανταπόκρισή της στις πονεμένες προσευχές των ανθρώπων. Αυτό που καθηλώνει όμως τον προσκυνητή της, είναι τα μεγάλα και εκφραστικά της μάτια, με το σοβαρό, απαθές και ήρεμο βλέμμα τους, που γαληνεύει την ψυχή όποιου την αντικρίζει.