13.3 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙΗ συνεισφορά των ΕΔ στην αντιμετώπιση κρίσεων - Υποστράτηγος Αλέξιος Λεοντής

Η συνεισφορά των ΕΔ στην αντιμετώπιση κρίσεων – Υποστράτηγος Αλέξιος Λεοντής

Ο κοινωνικός ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων σε  περίοδο  ειρήνης  και  η  συνεισφορά τους στην  αντιμετώπιση  κρίσεων.

Με αφορμή τις τελευταίες φυσικές καταστροφές(πυρκαγιές   και πλημμύρες) θα πρέπει να εξάρουμε και να αναγνωρίσουμε τον κοινωνικό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) και τη συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση αυτών των κρίσεων. Έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν καταλυτικό ρόλο στις πτυχές των φυσικών καταστροφών και στην ανακούφιση των συνεπειών. Πτυχές που αφορούν στην διάσωση ανθρώπων, στις συγκοινωνίες, επικοινωνίες, την Ιατρική περίθαλψη, τη σίτιση και την αποκατάσταση δομών.

Οι Ε.Δ. στον καιρό της ειρήνης, εκτός από την κύρια αποστολή τους, προσφέρουν και σημαντικό κοινωνικό έργο σε συνεργασία με τους αρμόδιους Κρατικούς Φορείς. Για την υλοποίηση αυτού του έργου αναλαμβάνονται πολλές και ποικίλες δράσεις που δεν θίγουν όμως το κύριο επιχειρησιακό έργο τους. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε τη συμβολή τους στην έρευνα και διάσωση, στις αεροδιακομιδές, στην εθελοντική αιμοδοσία, στην πρόληψη και καταστολή δασικών πυρκαγιών, στην υγειονομική περίθαλψη και υποστήριξη κατοίκων σε ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές, στην αντιμετώπιση των συνεπειών φυσικών καταστροφών κ.α.

Σε περιπτώσεις κρίσεων η ανταπόκριση θα πρέπει να είναι άμεση, τάχιστη, έγκαιρη και συντονισμένη και να λαμβάνει την απαραίτητη μορφή, ώστε να μετριάζεται η κρίση μέσω της αποτελεσματικής ανακούφισης και της παροχής βοήθειας. Οι Ε.Δ. διατηρούν το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, τον εξοπλισμό, την κατάρτιση και την απαραίτητη οργάνωση, ώστε να καταστείλουν τα αποτελέσματα των εκτάκτων κρίσεων. Οι Χώρες με τις περισσότερο σύγχρονες Ε.Δ. έχουν αναγάγει την ανακούφιση από καταστροφές και καταστάσεις ανάγκης σε σημαντικό τμήμα των επιχειρησιακών τους σχεδίων και προγραμμάτων, καθώς προσφέρουν άμεση ανταπόκριση και Ιατρική βοήθεια.

Εν κατακλείδι θα ήθελα να αναφέρω, ότι θα πρέπει πάντοτε να αναδεικνύεται ο νευραλγικός ρόλος των Ε.Δ. κατά την άσκηση κοινωνικής πολιτικής και υποστήριξης σε όλα τα επίπεδα του πληθυσμού σε περίοδο ειρήνης, αλλά ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσεων. Με την ανάδειξη εξάλλου του κοινωνικού ρόλου και του ανάλογου έργου των Ε.Δ. γίνεται κατανοητή η δράση τους από τον Πολίτη και κτίζονται συνθήκες αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

« Αυτό που επιζητούμε δεν είναι μία κοινωνία χωρίς προβλήματα, αλλά μία κοινωνία που να επιλύει τα προβλήματα » (Herbert D.)

                                    ΛΕΟΝΤΗΣ  Κ. ΑΛΕΞΙΟΣ

                     ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ Ε.Α ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ